Cel mai încăpător și mai sigur loc din lume este sufletul și îmbrățișarea mamei, pentru că, așa cum ne învață Sfântul Ioan Gură de Aur: ”adevărata mamă nu este cea care-i dă viață copilului, ci bună creștere”. Fie că suntem copii sau bătrâni, fie că o vedem zilnic sau mult mai rar, de Ziua Mamei, îi datorăm cinstire și mărturisim că acasă, de fapt, înseamnă mamă.
Colindele, aceste minunate creații populare, s-au păstrat din generație în generație și au răsunat în fiecare an, fără întrerupere, în casele creștinilor, în ajun de Crăciun, sub luceafărul de argint al păcii, în seara de Anul Nou și la alte sărbători, aducând bucurie și mângâiere.
Cu binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, în Sala Filarmonicii din cadrul Centrului Multifuncțional din Pitești, a fost organizată Conferința interdisciplinară "Complexitatea lumii și Prezența Duhului Sfânt în creație", avându-i ca invitați pe Pr.Prof.Dr. Ion Popescu de la Facultatea de Teologie din Craiova și pe Prof.dr.Ștefan Cârstea de la Institutul de Fizică și Inginerie nucleară "Horia Hulubei" din București.
Colindul românesc, prin forma sa simplă şi prin învățătura pe care o exprimă, reprezintă glasul sfânt al Sfintei Evanghelii şi al Bisericii, extins sau transmis în sufletele şi-n casele dreptcredincioşilor români de pretutindeni. Colindul reprezintă ecoul popular şi artistic al cântărilor bisericeşti liturgice.
Departamentul de Teologie din cadrul Facultății de Teologie, Litere, Istorie și Arte a Universității din Pitești a organizat vernisajul expoziției „Miniaturi de manuscris”, aflat la a patra ediție.
Inspirate din această bogăție a cântărilor liturgice bisericești, colindele sunt expresia cea mai vie a culturii teologice și duhovnicești populare a românului creștin ortodox. Ele sunt un memorial și o prelungire a Liturghiei și a slujbelor de Crăciun auzite în biserică.
Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a fost unul dintre oamenii care au marcat istoria moderna a Romaniei. Pe 24 ianuarie 1859 el a fost ales domn al principatelor romane, realizand astfel unirea Moldovei cu Tara Romaneasca.
Sărbătoarea Nașterii Domnului are o semnificație aparte în viața credincioșilor, creând o atmosferă de bucurie și un farmec cu totul specific în trăirea religioasă. La aceasta contribuie tradiția străveche a colindelor, care vestesc evenimentul venirii Fiului lui Dumnezeu în lume într-o manieră plină de duioșie și frumusețe. Colindele vin din adânc de istorie creștină și românească, formându-se odată cu poporul român și cu răspândirea creștinismului pe meleagurile noastre.
În după-amiaza zilei de 18 ianuarie 2023, membrii Clubului Iubitorilor de Cultură din Argeș și Muscel, s-au reunit pentru prima oară în acest an, în sala Cercului Militar din Cetatea Basarabilor.
Sărbătoarea Nașterii Domnului are o semnificație aparte în viața credincioșilor, creând o atmosferă de bucurie și un farmec cu totul specific în trăirea religioasă. La aceasta contribuie tradiția străveche a colindelor, care vestesc evenimentul venirii Fiului lui Dumnezeu în lume într-o manieră plină de duioșie și frumusețe.
Pe 15 Ianuarie 2023 a avut loc la Casa de Cultură “Adriana Trandafir” din Bascov evenimentul “Eminescu – Românul absolut” ajuns la ediţia a II a.
Colindele sunt cântece de bun-venit adresate lui Hristos, cântece de leagăn adresate Pruncului Iisus, fiind de o rară bunătate izvorâtă din împlinirea poruncii iubirii faţă de Dumnezeu şi faţă de semeni.
Pentru a se marca 173 de ani de la nașterea marelui poet Mihai Eminescu, Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul din cadrul Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului organizează în aceste zile diferite manifestări cultural-artistice în parteneriat cu școlile argeșene.
În seara zilei de 16 decembrie, s-a desfășurat prima ediție a Concertului de Colinde: „Dar de Crăciun”, în Biserica Sfântul Nicolae Domnesc din Cetatea Basarabilor. Evenimentul a fost organizat de Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, cu binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop Calinic, și de Dacia Concept, prin dragostea și osteneala domnului doctor, Dragoș Slăvescu.
Colindul românesc, prin forma sa simplă şi prin învățătura pe care o exprimă, reprezintă glasul sfânt al Sfintei Evanghelii şi al Bisericii, extins sau transmis în sufletele şi-n casele dreptcredicioşilor români de pretutindeni. Colindul reprezintă ecoul popular şi artistic al cântărilor bisericeşti liturgice.
Pagina 1 din 8
Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com
Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.