ANUNȚ
privind informarea și consultarea publicului cu privire la intenția de a implementa proiectul de investiție intitulat: „Restaurare, consolidare și punere în valoare a Bisericii Episcopală Adormirea Maicii Domnului (Catedrala Episcopală) din Ansamblul Mănăstirii Curtea de Argeș”
Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, cu sediul social în Bulevardul Basarabilor, nr. 23, municipiul Curtea de Argeș, județul Argeș, are în curs de pregătire un proiect de investiție intitulat: „Restaurare, consolidare și punere în valoare a Bisericii Episcopală Adormirea Maicii Domnului (Catedrala Episcopală) din Ansamblul Mănăstirii Curtea de Argeș”, proiect ce urmează a se depune spre finanțare prin Programul Regional Sud-Muntenia 2021-2027, Prioritatea 6 - O regiune atractivă, Operațiunea B - Promovarea dezvoltării integrate și incluzive în domeniul cultural și a patrimoniului natural în regiunea Sud-Muntenia, Apelul de proiecte nr. PRSM/ID/5/6/5.2/B.
O Fișă de prezentare a proiectului care conține inclusiv aspecte tehnice este disponibilă mai jos.
RESTAURARE, CONSOLIDARE ȘI PUNERE ÎN VALOARE A ANSAMBLULUI PALATULUI EPISCOPAL DE LA CURTEA DE ARGEȘ, A CLĂDIRILOR ANEXĂ, A BISERICII DE LEMN „INTRAREA ÎN BISERICĂ A MAICII DOMNULUI”, A ZIDULUI DE INCINTĂ, A REȚELELOR EXTERIOARE ȘI CONSTRUIRE PUNCT DE INFORMARE
Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, în calitate de Beneficiar în cadrul Contractul de finanțare nr. 792/07.12.2017 încheiat cu Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, în calitate de Autoritate de Management și cu Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia, în calitate de Organism Intermediar, anunță finalizarea proiectului
privind informarea și consultarea publicului cu privire la intenția de a implementa proiectul de investiție intitulat: „Consolidare, restaurare și punere în valoare a construcțiilor din corpul Ansamblului Curtea Domnească, Curtea de Argeș, corpurile C1, C2, C3, C4, C5, C6, str. Negru Vodă, nr. 2, municipiul Curtea de Argeș, județul Argeș”
Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, cu sediul social în Bulevardul Basarabilor, nr. 23, municipiul Curtea de Argeș, județul Argeș, are în curs de pregătire un proiect de investiție „Consolidare, restaurare și punere în valoare a construcțiilor din corpul Ansamblului Curtea Domnească, Curtea de Argeș, Corpurile C1, C2, C3, C4, C5, C6, Str. Negru Vodă, nr. 2, Municipiul Curtea de Argeș, Județul Argeș”, proiect ce urmează a se depune spre finanțare prin Programul Regional Sud-Muntenia 2021-2027, Prioritatea 6 - O regiune atractivă, Operațiunea PRSM/ID/5/6/5.2/B - Promovarea dezvoltării integrate și incluzive în domeniul cultural și a patrimoniului natural în regiunea Sud-Muntenia.
O Fișă de prezentare a proiectului care conține inclusiv aspecte tehnice este disponibilă mai jos.
În ziua de cinstire a Sfintei Mucenițe Filoteia, dar și în anul când Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului a aniversat 500 de ani de existență a Catedralei Arhiepiscopale, la Curtea de Argeș a fost semnat contractul de finanțare a proiectului european intitulat „Restaurare, consolidare şi punere în valoare a Ansamblului Palatului Episcopal de la Curtea de Argeş,
RESTAURARE, CONSOLIDARE ȘI PUNERE ÎN VALOARE A ANSAMBLULUI PALATULUI EPISCOPAL DE LA CURTEA DE ARGEȘ, A CLĂDIRILOR ANEXĂ, A BISERICII DE LEMN „INTRAREA ÎN BISERICĂ A MAICII DOMNULUI”, A ZIDULUI DE INCINTĂ, A REȚELELOR EXTERIOARE ȘI CONSTRUIRE PUNCT DE INFORMARE
Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, în calitate de Beneficiar în cadrul Contractul de finanțare nr. 792/07.12.2017 încheiat cu Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, în calitate de Autoritate de Management și cu Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia, în calitate de Organism Intermediar, anunță finalizarea proiectului <<Restaurare, consolidare și punere în valoare a Ansamblului Palatului Episcopal de la Curtea de Argeș, a clădirilor anexă, a bisericii de lemn „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”, a zidului de incintă, a rețelelor exterioare și construire punct de informare>>, cod SMIS: 118903, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 - Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiții 5.1 - Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural, Apelul de proiecte POR/2016/5/5.1/1.
Proiectul a avut o valoare totală de 21.910.156,11 lei din care finanțarea nerambursabilă a fost de 21.471.952,98 lei.
Obiectivul general al proiectului vizează impulsionarea dezvoltării municipiului Curtea de Argeș, a județului Argeș și a regiunii Sud Muntenia, cu accent pe creșterea importanței turismului cultural local, ca factor stimulator al dezvoltării economiei a regiunii Sud Muntenia, respectând principiile dezvoltării durabile și protecției mediului, prin activități de conservare, restaurare și menținere a patrimoniului cultural și al culturii tradiționale românești.
Pentru atingerea obiectivului general au fost stabilite următoarele obiectivele specifice ale proiectului: consolidarea, restaurarea a cinci monumente istorice: Palatul Episcopal, Paraclis, Clădiri anexă, Biserica de lemn ,,Intrarea în biserică” strămunată din satul Palanga, com. Amărăști, jud. Vâlcea și Zidul de incintă, părți componente ale ansamblului Mănăstirea Argeșului și punerea în valoare (valorificarea și promovarea durabilă) a ansamblului Mănăstirea Argeșului.
Ansamblul Mănăstirea Argeșului este unul dintre monumentele feudale românești foarte apreciat, atât în țară, cât și peste hotare.
Ctitorie a domnului Țării Românești Neagoe Basarab (1512-1521), Mănăstirea Curtea de Argeș este o capodoperă a arhitecturii medievale, dar și una dintre cele mai valoroase construcții de arhitectură bisericească din România. Din necesitatea de a conserva și valorifica ansamblul Mănăstirea Argeșului, un loc încărcat de istorie, tradiţii şi legende, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului a demarat în anul 2016 un proiect amplu pentru consolidarea, restaurarea și valorificarea turistică a acestuia. În anul 2017 a fost obținută finanțarea pentru implementarea proiectului „Restaurare, consolidare și punere în valoare a Ansamblului Palatului Episcopal de la Curtea de Argeș, a clădirilor anexă, a bisericii de lemn „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”, a zidului de incintă, a rețelelor exterioare și construire punct de informare”.
Lucrările de consolidare, restaurare și valorificare turistică a Mănăstirii Argeșului, realizate în perioada 2017-2022, au făcut posibilă redarea publicului larg a unui obiectiv de patrimoniu cultural restaurat, conservat și amenajat corespunzător în vederea desfășurării unor funcțiuni adecvate, compatibile cu statutul de monument istoric, astfel încât să poată să își îndeplinească misiunea sa culturală, socială și educativă.
Tot în cadrul proiectului s-a realizat și digitizarea monumentelor istorice din cadrul Mănăstirii Argeșului.
Scanarea 3D și turul virtual al obiectivelor de patrimoniu cultural restaurate prin proiectul cod SMIS 118903 cu titlul - Restaurare, consolidare și punere în valoare a Ansamblului Palatului Episcopal de la Curtea de Argeș, a clădirilor anexă, a bisericii de lemn „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”, a zidului de incintă, a rețelelor exterioare și construire punct de informare sunt disponibile ON-LINE -
Pentru digitizarea accesați acest link. :::..
Pentru turul virtual accesați acest link. :::..
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
inforegio.ro | facebook.com/inforegio.ro
regio.adrmuntenia.ro | facebook.com/adrsudmuntenia | www.fonduri-ue.ro
În data de 4 iulie 2019 a avut loc ședința Comitetului de Monitorizare a Programului Operațional Regional 2014-2020 (CMPOR) în municipiul Pitești, județul Argeș.
La eveniment au participat reprezentanți ai Comisiei Europene, ai Autorității de Management pentru POR din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, ai consiliilor pentru dezvoltare regională, ai agențiilor pentru dezvoltare regională, precum și ai altor organizații relevante pentru implementarea politicilor de dezvoltarea regională.