news        mail   location

 
 

ANUNȚ

privind informarea și consultarea publicului cu privire la intenția de a implementa proiectul de investiție intitulat: „Restaurare, consolidare și punere în valoare a Bisericii Episcopală Adormirea Maicii Domnului (Catedrala Episcopală) din Ansamblul Mănăstirii Curtea de Argeș”

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, cu sediul social în Bulevardul Basarabilor, nr. 23, municipiul Curtea de Argeș, județul Argeș, are în curs de pregătire un proiect de investiție intitulat:Restaurare, consolidare și punere în valoare a Bisericii Episcopală Adormirea Maicii Domnului (Catedrala Episcopală) din Ansamblul Mănăstirii Curtea de Argeș”, proiect ce urmează a se depune spre finanțare prin Programul Regional Sud-Muntenia 2021-2027, Prioritatea 6 - O regiune atractivă, Operațiunea B - Promovarea dezvoltării integrate și incluzive în domeniul cultural și a patrimoniului natural în regiunea Sud-Muntenia, Apelul de proiecte nr. PRSM/ID/5/6/5.2/B.

O Fișă de prezentare a proiectului care conține inclusiv aspecte tehnice este disponibilă mai jos.

Orice alte informații și/sau propuneri legate de proiect se pot solicita/transmite până la data de 12.11.2023 la următoarele date de contact:

B-dul. Basarabilor, nr. 23, cod:115300, municipiul Curtea de Argeș, județul Argeș

Tel./Fax: 0348401956

E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. /Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Cu aleasă considerație,

Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului


FIȘĂ PREZENTARE PROIECT

I. DATE GENERALE

- titlul proiectului: Restaurare, consolidare și punere în valoare a Bisericii Episcopală Adormirea Maicii Domnului (Catedrala Episcopală) din Ansamblul Mănăstirii Curtea de Argeș

- amplasamentul (judeţul, localitatea, strada, numărul): Bd. Basarabilor, nr. 1, mun. Curtea de Argeș, jud. Argeș

- monumentele istorice vizate prin proiect: Biserica Episcopală “Adormirea Maicii Domnului” - cod L.M.I. AG-II-m-A-13628.01 din cadrul Ansamblului Mănăstirea Argeșului

- solicitant: Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului

- obiectivul general al proiectului: asigurarea dezvoltării durabile urbane a municipiului Curtea de Argeș și câștigarea unei poziții importante în ierarhia destinațiilor preferate pentru turism, prin conservarea, protejarea, amenajarea și adaptarea uzului public și turistic a uneia dintre cele mai importante atracții cultural-turistice din localitate, generând astfel puternice efecte economice, sociale și culturale la nivel local/județean/regional.

- obiectivele specifice ale proiectului: (1) restaurarea și consolidarea Bisericii Episcopale “Adormirea Maicii Domnului” din cadrul Ansamblul Mănăstirea Argeșului și (2) promovarea și valorificarea potențialului turistic și cultural al Ansamblului Mănăstirea Argeșului.

II. TIPUL DE INTERVENȚIE

- tipul lucrărilor ce se vor efectua la construcţii reprezentând monumente istorice: lucrări de consolidare și restaurare, modernizare instalații, utilaje și echipamente cu montaj și dotări etc rezultate ca fiind necesare din studiile de specialitate

- intervenții asupra componentelor artistice exterioare: da nu

- intervenții asupra componentelor artistice interioare: da nu

- categoria și clasa de importanță:

Categoria de importantă: “A” - “Construcții de importanță execepțională” (Anexa 3, cap. II – Categorii de importanță - H.G. nr. 766/1997)

Clasa de importantă: “II” - “Clădiri din patrimoniul național” (tabel 4.2. din Cod de Proiectare Seismică – Partea I – Prevederi de Proiectare pentru Clădiri – P 100 -1/2006”)

III. DATE CARACTERISTICE PRIVIND AMPLASAMENTELE ŞI CONSTRUCŢIILE

III. 01. CARACTERISTICILE AMPLASAMENTULUI

- încadrare în localitate și zonă: Ansamblul Mănăstirea Argeșului este amplasat în zona nordică a municipiul Curtea de Argeș, pe Bd. Basarabilor, nr. 1, județul Argeș.

- descrierea terenului (parcelei): suprafață (mp), formă, dimensiuni: Biserica poate fi înscrisă într-un dreptunghi cu dimensiunile maxime 27,10 m x 14,75 m. Suprafața construită la sol este de cca. 302,61 m2.

- vecinătăți, căi de acces public:

  • La nord: Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului - nr. Cadastral 81 443;

  • La sud: Consiliul Local Curtea de Argeș, Drum și proprietăți private;

  • La vest: strada Meșterul Manole și bulevardul Basarabilor;

  • La est: proprietăți private.

- particularități topografice: Accesul în proprietate se face dinspre latura vestică - bulevardul Basarabilor (accesul principal) și din strada Meșterul Manole, dar și dinspre latura de sud a proprietății, acesta din urmă fiind un acces pietonal.

- condițiile de amplasare și de realizare ale construcțiilor conform: Reglementărilor Regulamentului General de Urbanism, aprobat prin HG nr 525/1991

III. 02. CARACTERISTICILE CONSTRUCȚIILOR:

Biserica Episcopală “Adormirea Maicii Domnului” - cod L.M.I. AG-II-m-A-13628.01 din cadrul Ansamblului Mănăstirea Argeșului

Biserica poate fi înscrisă într-un dreptunghi cu dimensiunile maxime 27,10 m x 14,75 m. Suprafața construită la sol este de cca. 302,61 m2.

Construcția este liberă pe contur.

În prezent biserica este funcțională și deschisă cultului.

Înălțimea maximă a navei la cornișă este de cca. 11,39 m, față de cota pardoselii interioare. Turla de peste naos ajunge la cota 26,48 m la vârful coifului șarpantei, turla principală de peste pronaos ajunge la cota 24,69 m la vârful coifului șarpantei, iar turlele secundare din pronaos ajung la cota 20,37 m la vârful coifului șarpantei, față de cota ±0,00.

Structura verticală de rezistență a bisericii este realizată din pereți structurali de zidărie de cărămidă.

Pereții navei au grosimi de circa 70 cm (grosime la roșu), stâlpii de sub turla principală din pronaos au diametrul de aproximativ 56 cm (la roșu). Catapeteasma este realizată din lemn.

Biserica de tip navă, având forma planului de tip triconc, are trei abside pe latura estică în zona altarului și pe laturile nord și sud laterale naosului.

Planul bisericii este alcătuit din pronaos, de pe care se nasc două turle de dimensiuni mai mici, dispuse simetric pe pe nord și pe sud și o turla principală, care sprijină pe 12 coloane, naosul, pe care se ridică turla principală a bisericii și altar.

Pronaosul are o formă dreptunghiulară, având în mijloc 12 coloane pe care sprijină o turlă de dimensiuni mai mari. Pe fațada vestică sunt așezate două turle secundare în torsadă.

Planșeul pronaosului este realizat din 4 arce cu pandantivi, câte două sub fiecare turlă secundară și trei bolți cilindrice perimetrale, în jurul coloanelor care susțin turla principală din pronaos. Coloanele sunt conectate la partea superioară prin arce, peste care pornesc 4 pandantivi care susțin mai departe turla principală.

 

IV. SINTEZĂ PROIECT

I. Consolidarea și restaurarea obiectivului de patrimoniu cultural: Biserica Episcopală “Adormirea Maicii Domnului” (cod L.M.I. AG-II-m-A-13628.01) din cadrul Ansamblului Mănăstirea Argeșului

Arhitectura: înlocuire învelitoare de plumb; restaurare componente artistice (pictură, vitralii, metal, lemn); restaurare trotuar; restaurare platformă; restaurarea tâmplăriei originale; intervenții propuse în vederea limitării ascensiunii prin capilariate a apei în ziduri, coloane și pardoseală etc

Consolidare: lucrări de reparații structurale (lucrări pentru înlocuirea cărămizilor rupte, fisurate sau macerate cu cărămizi similare de epocă; lucrări pentru executarea de reparații prin injectări și matări, cu materiale compatibile cu cele originare, ale fisurilor existente în pereții structurali și în zonele de cuplare din zidărie sau a acelora care pot apărea după decopertarea tencuielilor; injectările se vor realiza cu soluții speciale de injectat pe bază de var hidraulic și puzzolan; lucrări pentru asanarea umidității existente în construcție și de refacere a tencuielilor afectate, concomitent cu realizarea unei hidroizolații orizontale în pereții existenți de zidărie prin injectarea de substante hidrofobizante de difuzie; lucrări pentru eliminarea sărurilor de la suprafața zidăriilor (dacă este cazul); lucrări pentru realizarea unei hidroizolații orizontale la nivelul pereților de zidărie cu soluții injectate hidrofobizante; lucrări de reparare sau refacere a trotuarului perimetral, inclusiv etanșarea contactului acestuia cu construcția propriu-zisă, în vederea eliminării infiltraților apelor meteorice la fundațiile construcției etc); lucrări de consolidare a elementelor structurale orizontale (lucrări pentru realizarea unor șaibe din platbenzi de oțel austenitic dispuse pe două direcții ortogonale peste bolțile de zidărie conectate de acestea prin intermediul unor tije filetate ϕ12 mm - dornuri etc);

Instalații electrice: soluții de management/control electronic sistem de iluminat interior, sistem de iluminat exterior, instalatia de detectie, semnalizare ;i alarmare la incendiu, instalații de sonorizare, instalații de efracție, instalații de încăzire cu convectoare electrice mobile, instalații de ventilare etc

Restaurare componente artistice pictură murală: intervenții la nivelul stratului suport și stratului de culoare.

Aghiasmatar - pentru această construcție s-a propus o singură soluție de intervenție ce constă din reparații structurale.

II. Promovarea și valorificarea potențialului turistic și cultural al Ansamblului Mănăstirea Argeșului prin diverse activități de informare și publicitate, activități de promovare (inclusiv digitizare obiectiv de patrimoniu cultural)

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar