Stând la sfat cu Marc Aureliu, vom afla că: „O pierdere nu este decât o transformare, și în aceasta natura găsește „plăcere”, ea care este martoră la crearea tuturor lucrurilor atât de înțelepțește; din vecie tot așa a făcut și la infinit tot așa va face.
Așa scria marele mitropolit al Țării Românești, Sfântul Martir Antim Ivireanul, în Didahiile sau Predicile sale. Vom avea acum prilejul să citim limba românească de sute de ani, exact așa cum o scria Sfântul Antim și cum o ascultau Domnul Țării, boierii și creștinii.
La sfat cu filosoful Marc Aureliu: „Lucrul cel mai bun este să izbutești: neizbândirea privește numai scopul urmărit. Senin și totodată ușor de entuziasmat, voios și totodată serios, așa este bărbatul care totdeauna se călăuzește după mintea lui” (X, 17).
Să ne hărnicim a citi mai departe din opera lui Marc Aureliu, Către mine însumi!
Cu puțină răbdare, mai citiți câteva gânduri din cartea filosofului Marc Aureliu, pe care savantul Bogdan Petriceicu Hașdeu, îl aduce în contemporaneitate atunci când scrie, că Neagoe Vodă Basarab, este un „Marc Aureliu al Țării Românești”, asociere mângâietoare pentru cultura românească.
Același om de cultură, Ștefan Bezdechi, continuă cu traducerea din opera filosofului, Marc Aureliu: Către mine însumi!
Continuăm din opera „Către mine însumi”, de filosoful Marc Aureliu:
Cartea: Către mine însumi, a filosofului Împărat roman, Marc Aureliu, este tradusă de marele cărturar lingvist Ștefan Bezdechi. Vom continua să redăm o seamă de „însemnări”, pentru a ne bucura de opera din Antichitate.
Opera filosofică a fostului Împărat Roman, Marc Aureliu, ne-a rămas, ca drept la moștenirea culturii din Antichitate, lucrarea: „Către mine însumi” din care, încă mai obosesc pe minunatul cititor.
Așa cum am spus, vor urma câteva tablete în care se va arăta din însemnările Împăratului filosof, Marc Aureliu, din cartea sa: Către mine însumi!
Te salutăm, Marc Aureliu! Din lucrarea ta „Către mine însumi”, se mai așează câteva materiale, pentru cei care iubesc să citească!
Acum vom scrie despre filosoful Împărat Marc Aureliu, care s-a născut în Roma, în anul 121 d. Hr., într-o familie „burgheză”. Din tinerețe se arată a fi o fire meditativă, o fire mai mult rațională, decât plină de afectivitate, plăcându-i o viață retrasă și plină de simplitate.
Încă un efort pentru a mai citi o tabletă din opera filosofului Marc Aureliu: Către mine însumi!
„Libertate și sclavie – două nume: unul înseamnă virtute, altul vițiu. Dar amândouă răsar din voință, fără de care nu există nici una, nici alta. Sufletul însă este mai mare și peste corp și peste lumea materială, lipsită de voință. Nimeni nu este deci, sclav, atâta timp cât voința lui e liberă!
Să mai facem un efort și să citim și cele ce urmează, din aceeași lucrare minunată a filosofului Marc Aureliu: Către mine însumi!
Pagina 1 din 84