news        mail   location

 
 

Graiul ne-a fost dat de Dumnezeu. Primul dialog cunoscut în istoria lumii a fost între Dumnezeu Creatorul şi primul om zidit care a fost numit Adam, adică zidit din lut. El primeşte de la Dumnezeu porunca: „Din toţi pomii raiului poţi să mănânci, dar din pomul cunoştinţei binelui şi răului să nu mănânci, căci în ziua în care vei mânca din el cu moarte vei muri!”

 

Credem că Dumnezeu nu a vorbit nici într-o limbă din cele peste 2.171 câte sunt şi se vorbesc astăzi pe mapamond. Era o limbă specială, a înţelegerii duhovniceşti, iar Adam a luat din graiul de taină al lui Dumnezeu, el fiind din „suflarea de viaţă” a Creatorului său, cum este fiecare dintre noi.

Dacă noi avem astăzi numiri despre regnurile mineral, vegetal, animal şi uman, se datorează primului om, care a rostit asupra firii binecuvântate de Dumnezeu: „Şi din pământ a mai zidit Domnul Dumnezeu toate fiarele câmpului şi toate păsările cerului şi le-a adus lui Adam ca să vadă cum le va numi; şi oricum va numi Adam toată fiinţa vie, ea aşa se va numi. Şi a pus Adam nume tuturor dobitoacelor şi tuturor păsărilor cerului şi tuturor fiarelor câmpului…” şi „i-a pus femeii sale numele Eva, pentru că este mama tuturor celor vii.”

Cu ceva vreme în urmă, anumiţi „specialişti” au îndrăznit să susţină, dragă Doamne!, că ar fi aflat limba în care a vorbit Dumnezeu cu Adam şi apoi Adam cu Eva şi tot neamul până la noi.

Ca să ne încurajăm puţin, de ce n-am spune că Dumnezeu a vorbit de la început limba română?  Unii spuneau, luând-o în serios, că Dumnezeu nu ştie decât limba greacă sau limba papua sau poate aramaica, pe care o vorbea Iisus, sau feniciana, limbi de vârsta mileniilor de existenţă.

Şi de aici intrăm în Povestea vorbei sau povestea limbilor lumii!

De cele mai multe ori m-am gândit cu amărăciune la acest „stufiş” sau „încâlceală” lingvistică. M-am bucurat că s-au găsit în ţara noastră, totuşi, specialişti care au alcătuit o mică enciclopedie: Limbile lumii. Marius Sala şi Ioana Vintilă Rădulescu au scos la Editura Ştiinţifică şi Enciclopedică, Bucureşti, 1981, o carte rară, care începută cu toate rigorile ştiinţifice, „încearcă să dea o informaţie bogată, de natură lingvistică şi enciclopedică.”

A. Millet şi M. Cohen, dimpreună cu un grup de mari specialişti, au scos o carte de mari proporţii Les langues du monde (1924, 1952). La noi în România, unica lucrare de informare în acest domeniu este Ce limbi se vorbesc pe glob (1962) de Lucia Wlad şi Elena Salve.

Specialiştii români Marius Sala şi Ioana Vintilă Rădulescu au reuşit o performanţă în materie de lingvistică pentru că „Limbile Lumii, lucrare cu multă migală, se deosebeşte esenţial de alte lucrări care tratează aceeaşi temă, nu numai în literatura noastră de specialitate, ci şi în ansamblul lucrărilor similare apărute până în prezent în diferite părţi ale globului.

Precizarea statutului de limbă, dialect sau grai al mai multor idiomuri, a fost o lucrare cu mari dificultăţi. Se ştie că idiomurile, vorbite pe glob se ridică, după anumiţi autori, între 2.000 şi 8.000. Sigur că cifrele sunt exagerate, mai ales că de la două mii la opt mii de idiomuri este o diferenţă foarte mare, care, desigur, te pune la o oarecare îndoială.

Autorii enciclopediei Limbile lumii au stabilit numărul de vorbitori ai unei limbi, incluzând în lucrare doar limbile vorbite, începând cu minimum 1.000 de persoane.

Se ştie că nu toate limbile ocupă acelaşi loc. De exemplu, limba chineză este vorbită de aproape un miliard cinci sute de milioane de oameni, iar familia de limbi indo-europene este răspândită pe întreg pământul, fiind vorbite de aproape jumătate din populaţia globului.

Despre familia limbilor indo-europene ne vom ocupa în continuare pentru a vedea cum au evoluat aceste limbi în decursul istoriei şi cum am ajuns şi noi să avem şi să vorbim limba română.

Calinic Argeșeanul

Din anul 2013, la inițiativa comunității online „La blouse roumaine”, românii din țară și din străinătate au îmbrățișat ideea celebrării unei zile universale dedicate iei, data aleasă fiind ziua de 24 iunie, de sărbătoarea Sânzienelor, cum este cunoscută în calendarul popular. Demersul și-a propus întărirea ideii de conservare și de perpetuare a acestui element de patrimoniu din cultura tradi­țională, atât prin purtarea iei, cât și prin menținerea vie a meșteșugului de coasere a cămășilor tradiționale.
Cu binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, în seara zilei de 24 iunie, iubitorii muzicii au fost în biserica parohiei Sfânta Vineri, unde a fost organizat un concert de muzică religioasă, invitat fiind Corul Tronos Junior, dirijat de domnul Ioan Balaban.
Ajutorarea celor aflați în nevoi nu este doar un act de caritate ci, mai ales, dovada iubirii sincere către Hristos Ce Se află în chipul celor necăjiți și Care, flămând fiind de mântuirea noastră, Se satură cu pâinea dospită în focul iubirii față de semeni.
Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului prin Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul a organizat o activitate catehetică în biserica parohiei Rătești, din protoieria Topoloveni.
De zece ani, ziua de 24 iunie a devenit pentru românii de pretutindeni o zi în care celebrează principala piesă din portul tradițional femeiesc: cămașa sau ia. Cu o chintesență de mesaje, piesă a costumului de sărbătoare la noi, ia încorporează istoria noastră culturală de la începuturi până astăzi. Ca obiect vestimentar, ia reprezintă o emblemă identitară pentru români.
Marii înţelepţi ai tuturor timpurilor au avut doar cuvinte înaripate atunci când a fost şi este vorba despre acea stare unică de spirit, numită: Prietenia!
De câte ori nu ne simţim aşa de bine având în jurul nostru oameni cu care ne putem împăca! Cât este de necesar să ai pe cineva căruia să-i poţi spune totul, ca ţie însuţi. Prieteniile sunt apreciate ca o ipostază a sfinţeniei. Anticii şi de la ei până în timpurile moderne, s-au scris despre prietenie tomuri întregi. Iisus a pus problema prieteniei tranşant. Adică, nu se poate vorbi în dodii sau lua cumva în glumă această stare unică din viaţa omului.
Minunata făptură, zidită de Dumnezeu, în frumuseţea acestei lumi văzute, omul, are puterea încredinţată de a se bucura, a gândi şi a lucra în Grădina Maicii Domnului. Dacă ziua avem bucuria de a vedea cele semănate de Dumnezeu, cu atâta bunătate felurită, noaptea, deasupra capului nostru ni se arată uriaşa plămădire de sori şi stele, care ne uimesc mintea şi ne bucură inima şi sufletul, deopotrivă!
Duminica Mare, cum se mai spune pe la noi, este Duminica Rusaliilor, adică Pogorârea Duhului Sfânt peste Apostolii Domnului și întreaga fire, precum și ziua Întemeierii Bisericii Creștine.
În toamna anului 1964, când am păşit pentru prima oară în „buricul” Transilvaniei, aproape de poalele dealului Bobâlna, în parohia Tioltiur, începeam lucrul pastoral la vârsta numai de douăzeci de ani, proaspăt împliniţi.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar