news        mail   location

 
 

Marii înţelepţi ai tuturor timpurilor au avut doar cuvinte înaripate atunci când a fost şi este vorba despre acea stare unică de spirit, numită: Prietenia!

 

Când sunt prieteniile cele mai gingaşe şi mai rezistente?

Tudor Arghezi ne spune că: „Prieteniile condiţionate de suferinţe comune sunt cele mai gingaşe şi mai rezistente” şi că: „Puţini sunt oamenii care au învăţat să preţuiască prietenia!”

Adresându-se tinerilor, Gh. Asachi îndeamnă: „O, june! Alege cu luare aminte a tale cărţi şi a ta societate, nu trata de amici decât pe acei din a căror petrecere inima şi spiritul tău se poate folosi.”

Pentru noi toţi, de altfel, fără nicio deosebire, se arată o primejdie atunci când: „Prietenii îţi umflă meritele, duşmanii ţi le scad. Tu, dacă eşti cuminte, nu-i crede pe nici unii şi vezi-ţi de treabă în pace, fără trufie şi fără deprimare”.

Cine nu a păţit pozne în spaţiul prieteniei se poate numi cu adevărat un fericit. Ilarie Chendi spunea: „Prietenia şi duşmăni, sau iubirea şi ura au fost pururea alături. În viaţă şi în artă le găseşti la fiecare pas împreună.”

Cum să numim această stare?

Cum să ne purtăm paşii pentru a nu ofta întru plângere mai târziu?

Să renunţăm amărâţi şi acriţi la această stare, prea mult lăudată, de la scriitorii antici până la noi?

Să auzim ce zice un înţelept: „Dacă mai vrei să ai prieteni, nu căuta mai totdeauna să ştii ce spun interlocutorii tăi despre tine după ce-ai plecat din mijlocul lor”; se vede că M. Codreanu a avut destule amărăciuni pe această temă.

Există, din nefericire şi stări mai rele, când prietenii se uită unii pe alţii. Deseori am auzit vaiete pe această temă, mai ales după 1990. Stările sociale au schimbat sensul unei adevărate prietenii. Salturile neaşteptate în aşezarea lucrurilor au risipit prieteniile de altădată. În colbăiala lumii, prietenii de ieri au devenit necunoscuţii de azi şi poate incomozii de mâine.

Nicolae Iorga, după cum îi era obiceiul, şi aici loveşte fără cruţare: „Unii prieteni se miră de ce te desparţi pentru totdeauna de dânşii în clipa când ţi-au dovedit că nu ţi-au fost niciodată prieteni!”

Din când în când, de pe drumurile înstrăinate se mai reîntoarce spăşit câte un fost prieten rănit de lunga părăsire. V. Conta, a avut şi el o experienţă mai dură dacă a putut scrie: „Abia atunci preţuieşti o prietenie despărţită prin ură când se reîntoarce pocăită, după o vreme îndelungată!”

Vom adăuga şi cuvintele cu aură de imn lăsate posterităţii de I. Heliade Rădulescu: „Prieteşug! Nici vremea, nici moartea nu pot să te veştejească. Nimic nu este aşa de delicat ca prieteşugul. Pe dânsul, cele mai uşoare atingeri îl supără de moarte, bănuiala îl bolnăveşte şi neîncrederea îl omoară. Natura sugrumă sau sărăceşte prieteşugul în mâinile nemulţumitorului care voieşte să lipsească de fericire pe cei asemenea lui şi să o ţie pe seama sa.”

Mi s-a părut, oarecum, mai sceptic G. Ibrăileanu, când a scris despre prietenie: „Un prieten cu adevărat, dar cu adevărat bun, e acela pe care-l cauţi în zadar. Prietenia din tinereţe devine adesea cunoştinţă veche la bătrâneţe. În tinereţe ideile şi mai cu seamă sentimentele fac prietenii, leagă pe tineri. La bătrâneţe sentimentele se răcesc şi rămân ideile care, pierzând şi ele elementul entuziasmului, devin sentimente de datorie. Slăbindu-se sentimentele şi pierzându-se entuziasmul care leagă pe prieteni, se slăbeşte prietenia.”

Auzim, uneori, pe unii lăudându-se că au amici pe cutare şi cutărescu, că au mers împreună în lună şi stele, că ştiu verzi şi uscate, ba că au stat la masă bând şi mâncând bunătăţile pământului, ba, culmea, că-l au şi la mână cu una cu două şi alte vorbe „isteţe” de genul acesta. Acesta este un semn vădit că avem nefericirea să ne întâmpine nişte oameni ,,urâţi” sufleteşte, nicidecum prieteni.

Petre Ispirescu scurtează vorba despre amiciţie: „Cunoştinţe va putea să aibă cât va pofti, dar amici cât de puţini; căci adevăraţi amici va găsi foarte rar, sau nicidecum!”

N-am putea trece prea uşor, vorbind despre prietenie, peste hâtrul Anton Pann, care ne desfată, astfel:

„Pentru data imputare

Dojenire şi mustrare,

Nu strica prietenia

Au iubirea şi frăţia.

 

Iar care nu dojeneşte

Pe prieten când greşeşte,

Ci orice lucru va face

Le suferă şi le tace,

 

Acel n-are niciodată

Dragoste adevărată,

Căci a sa prietenie

Este o făţărnicie.

 

 Caută să-ţi faci ţie

Prieteni de omenie,

Adică ‘nvăţaţi, cu minte,

Şi cu înţelepte cuvinte,

 

Iar nu slăviţi, cu avere

Şi daţi într-a lor plăcere!”

Iar molcomul Sadoveanu, la umbra gorunilor bătrâni, ne sfătuieşte: „Frăţiile de război se leagă repede; dar prietenia mai domol îşi face loc, după potriveala sufletelor. Un om în viaţă nu-şi poate face decât trei prieteni. Unul poate moare. Pe altu-l poate-l apucă nebunia dragostelor. Iar unul tot îi rămâne!”

Dar pentru a limpezi de-a pururi, prietenia cea adevărată, să auzim ce spune Iisus: „Mai mare iubire decât aceasta nimeni nu are: să-şi pună cineva viaţa pentru prietenii săi. Voi sunteţi prietenii Mei dacă faceţi ce vă poruncesc!”

Am pierdut mulţi prieteni?

Dar prietenia lui Iisus o mai avem?

Doar aceasta rămâne de-a pururi!

Calinic Argeșeanul

Cu ocazia prăznuirii Sfântului Voievod Neagoe Basarab, în perioada 27-29 septembrie 2024, pe plaiurile argeșene se organizează „Basarab Fest” - primul festival dedicat întemeietorilor Țării Românești. Acest eveniment se desfășoară cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului.
Începutul lunii Octombrie-Brumărel, în fiecare an, vestește și începerea Noului An Universitar, așteptat cu mult entuziasm, emoție și bucurie, deopotrivă de studenții și cadrele didactice din toată Țara.
În ziua de 23.09.2024, s-a desfășurat în cadrul Protoieriei Topoloveni, o nouă etapă a proiectului "Campionii Bucuriei Sociale", în care parohiile din Cercul nr. III pastoral: Leordeni, Nicolae Crețulescu, Ciulnița Eustatiade, Budișteni, Glâmbocata I și Glâmbocata II, au dăruit alimente familiilor cu venituri modeste.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, delegația Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului din cadrul Sectorului Învățământ și Activități cu Tineretul-Biroul de Cateheză formată din Părintele Consilier Dan-Florin Obrocea-coordonator delegație, Părinte George Ghinescu -Inspector de Religie al ISJ Argeș și Părintele Vasile-Cornel Ilina, Coordonator Birou Cateheză și Activități cu Tineretul din cadrul Protoieriei Curtea de Argeș au participat la lucrările Congresului național catehetic „Hristos împărtășit copiilor”, desfășurat în perioada 23-25 septembrie 2024 la Centrul social-pastoral „Sfânta Cruce” de la Mănăstirea Caraiman.
În ziua de 27.09.2024, s-a desfășurat în cadrul Protoieriei Mioveni, o nouă etapă a proiectului "Campionii Bucuriei Sociale", în care parohiile din Cercul nr. IV pastoral: Colibași, Mioveni II Nord, Mioveni I Sud, Vieroși-Colibași, Ciumești, Mărăcineni I, Mărăcineni II, Coasta Uzinei, Sfinții Trei Ierarhi, Sfinții Martiri Brâncoveni și Racovița, au dăruit alimente familiilor cu venituri modeste.
Nu știu, desigur, cum au scris alții, cu anumite metehne fizice, uneori insuportabile. Personal, am scris după fiecare operație: de rinichi, de inimă, de coloană, și în cele de față (începând cu iunie 2024) cu o fractură izbitoare la genunchiul stâng, prin spulberarea rotulei, zdrobită în cele patru puncte cardinale.
Spre marea durere a filosofului Nietzsche, în timpul vieții lui nu s-a putut bucura ca scrisul său să ajungă la publicul larg și chiar el a trebuit să plătească pentru publicarea părții finale a cărții: Așa grăit-a Zarathustra (1883-1885), din fonduri personale.
Când mă gândesc la Sfântul Antim Ivireanul, alesul cărturar şi scriitor în slovele de aur ale cuvântului românesc, mintea mă duce la anul 1650, când Dumnezeu a binecuvântat naşterea pruncului, de neam georgian, care va deveni cel mai luminat mitropolit al Ţării Româneşti până în secolul al XVIII-lea.
Materialul cercetat şi tălmăcit de specialişti asupra vieţii lui Neagoe Vodă Basarab, de la începutul vieţuirii sale în această frumuseţe a lumii văzute şi până la trecerea în Ţara de peste veac, este imens şi te transpune într-o lume plină de frumuseţi şi vrednicii, dar şi încercări, uneori, peste puterile omului de a fi învinse, dacă nu are „ajutorul de sus, de la Părintele Luminilor!”
Să sperăm, cum s-ar zice, că ne-am dispensat de ideea „lumii reale”, vechea distincție dintre „lumea reală” și „lumea aparentă”, începe să se destrame. În eseul: Cum a ajuns în sfârșit „lumea adevărată” o fabulă, Nietzsche ne explică următoarele: „Lumea adevărată am lichidat-o: Ce lume mai rămâne? Cea aparentă, poate?...Dar nu! Odată cu lumea adevărată am lichidat-o și pe cea aparentă”.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar