news        mail   location

 
 

Când umblăm printre cuvintele sinonime celui de afi curajos citim și despre cele asemenea: inimos -  om cu inimă mare; generos; mărinimos; îndrăzneț; viteaz pe alocurea; cu precauție și uneori năvalnic după împrejurări; cu multă inimă, adică mărinimos, însuflețit și înflăcărat, plin de inimă și curaj, cutezător, îndrăzneț și neînfricat, voinic, neînfricoșat, și tot așa, un convoi de adjective românești!

 

Noi, oamenii, suntem zidiți de Atotputernicul Dumnezeu, de la începuturi, iar Sfânta Treime a pus în viața noastră o mare putere de manifestare, chiar până la înverșunare; este semn vădit că această putere este dăruită din mila cea mare a lui Dumnezeu.

A fi curajos să mărturisești pe Dumnezeu cu orice preț și cu orice risc, este o putere dumnezeiască ce ne însoțește pe cărările vieții noastre pământești. Aceasta înseamnă să fim în văzduhul lui Dumnezeu!

Înțelepții de demult ne-au lăsat cuvânt bun despre starea noastră de a fi curajoși. Spre exemplu, Euripide (480-406 î.Hr.) a scris: ”Pentru mine, adevăratul curaj este prudența”, neținând seama că curajul vine din gândire, iar vitejia din sângele înfierbântat. Să nu trecem cu vedere pe Ion Creangă, ca mucalit ce este, ne încurajează în felul lui: ”Știu că sunt prost, dar când mă uit în jur prind curaj!”

Mai notăm apoftegma marelui Napoleon Bonaparte: ”Curajul este ca dragostea: se hrănește din speranță!”. Se pare că este puțin mai pe brazdă, aducătoare de rod.

Noi trebuie să avem curaj în câteva direcții:

1. Să mărturisim cu curaj pe Iisus Hristos Fiul lui Dumnezeu: ”Oricine va mărturisi pentru Mine (zice Iisus!) înaintea oamenilor, mărturisi-l-voi și Eu pe el înaintea Tatălui Meu care este în ceruri”[1].

Să nu ne îngăduim lașitatea de a tăcea atunci când cineva hulește pe Iisus! Atunci săvârșim lepădarea de Iisus, ca și Petru în fața femeilor cârcotașe, în noaptea pătimirilor lui Iisus, care îl învinuiau că și el este ucenic al  lui Iisus. Lepădarea de Iisus Hristos este semnul slabei credinței și al lipsei de iubire. Pentru cei care ne vom lepăda de Iisus Hristos – Doamne ferește! – El ne spune: ”Iar cel ce se leapădă de Mine înaintea oamenilor, Mă voi lepăda și Eu înaintea Tatălui Meu, Care este în Ceruri”[2].Adică, să ne ferească Dumnezeu să-L silim pe Iisus Hristos să se lepede de noi înaintea lui Dumnezeu Tatăl! Cel mai primejdios este să se lepede Iisus Hristos de noi! Când ne lepădăm noi, păcătoșii, rămânem cu El și fără voia noastră, că El dorește aceasta ca Mântuitor, dar să nu-L determinăm pe Iisus să se lepede El de noi. Unde ne vom duce de la fața Lui?

2. Să avem curaj să trăim în viața aceasta cu care ne-a binecuvântat Dumnezeu, fără să păcătuim, sau din disperare și deznădejde, să ne punem ștreangul de gât. Să nu se repete tragedia prin care a trecut Iuda vânzătorul, ci să plângem ca Petru pentru păcatele săvârșite!

3. Să avem curajul să ne întemeiem o familie sănătoasă, în România aceasta creștin-ortodoxă și în lume, pe unde ne duc necazurile, dând dovadă de moralitate și demnitate în concertul popoarelor lumii!

4. Să avem curajul de a îmbrățișa și viața monahală, dacă ne îndeamnă inima ca să ne rugăm pentru mântuirea lumii și a celor care se căsătoresc sau doresc să-și ducă viața de burlaci sau celibatari.

Așadar, să uităm în toate clipele vieții noastre, și să fim curajoși în numele Domnului Iisus Hristo, Care a zis: ”În lume necazuri veți avea, dar îndrăzniți! Eu am biruit lumea!”[3].

Să îndrăznim! Cu mult curaj!

Calinic Argeșeanul, Minunea de a fi, Editura Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, 2017.

 

[1] Matei 10, 32

[2] Ibidem 10, 33

[3] Ioan 16, 33

În Duminica Sfintelor Femei Mironosițe, parohia Cracăul Negru din comuna nemțeană Crăcăoani, protopopiatul Târgu Neamț, a îmbrăcat haine de sărbătoare. Credincioșii din această comunitate au avut astăzi ocazia binecuvântată de a se întâlni în rugăciune cu Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, aflat în vizită pe meleagurile natale.
Tot în această după-amiază, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic Argeșeanul a dorit să facă un scurt popas și la mănăstirea Agapia, aflată în apropiere. Întreg personalul monahal a avut bucuria de a participa la prezentarea cărții care a fost făcută în trapeza mănăstirii.
În perioada 17-19 mai, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul se află în vizită pe plaiurile moldave, cu ocazia lansării unei noi cărți intitulată ,, Bucuria de a trăi”. Dorind să facă prezentarea acestei lucrări în locurile care-i amintesc de anii copilăriei, Chiriarhul a făcut astăzi un scurt popas duhovnicesc la mănăstirea Văratec, aflată în apropierea satului său natal – Cracăul Negru.
Aforismele Arhiepiscopului Calinic Argeșeanul, o parte culese din opera sa vastă, altele cugetări de sine stătătoare, ating cele mai diverse teme. Multe sunt abordări din unghiuri diferite ale unor subiecte, sunt sfaturi care se adresează lumii noastre pe care bunul psiholog, care este cărturarul Calinic Argeșeanul, o cunoaște și îi oferă o sumă de răspunsuri la chestiunile fundamentale care țin de relația cu Dumnezeu, viața în Biserică, viața în lume, relațiile dintre oameni, nevoia de modele în istorie, în cultură.
Scriitorul Calinic Argeșeanul a debutat, cu aproape patru decenii în urmă, cu o carte al cărui titlu sentențios se reduce la o sintagmă care i-a marcat evoluția sub toate aspectele ei: Bucuria lecturii. De la bucuria lecturii, până la bucuria de a scrie, calea este una firească, iar cărțile și studiile semnate de cărturarul Calinic Argeșeanul se constituie ele însele într-o adevărată bibliotecă, spune cărturarul Adrian alui Gheorghe.
Mare bucurie cuprinde inima mea văzând că Domnul Dumnezeu, în frumusețea acestei lumi văzute, a făcut să răsară, ca florile primăvara, geniile, care au schimbat fața lumii!
Trebuie să recunoaștem că filosoful John Locke, în gama filosofilor lumii este analitic și uneori lasă câte o fereastră pentru a se aerisi meandrele gândirii sale. Deși el respinge doctrina ideilor înnăscute, totuși, el nu respinge și conceptul că ființele umane au anumite abilități înnăscute.
Vom continua cu prezentarea conceptelor filosofice a savantului John Locke, născut în anul 1632 la Wrington, la o distanță apreciabilă de orașul Bristol. Începe studiile la Londra, apoi la Oxford, unde are preferință pentru studiile exacte, medicina și filosofia.
Am ajuns la ultima tabletă, așezând în pagină, câteva rânduri din Etica, Partea V, după cum urmează: „Prin ceea ce precede am terminat ceea ce voiam să demonstrez cu privire la puterea sufletului asupra pasiunilor și despre libertatea sufletului.
Filosoful Benedict Spinoza, care este viu și prin scrisul său plin de înțelepciune duhovnicească, ne-a lăsat material de bază și despre suflet și despre libertatea umană.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar