news        mail   location

 
 

Înainte de a face câteva referiri la marea ipostază de a fi oameni de bună treabă, pentru că se obișnuiește de a ne afla în treabă, după cum mai auzim exprimându-se unii și alții, să facem câteva referiri la minunea de a fi liber, ipostază care ne duce pe drumul de a fi oameni de bună treaba,  și repetăm, de bună treabă!

 

Marea noastră bucurie, care trebuie să fie starea permanentă, este, că noi oamenii am fost gândiți de Dumnezeu și întrupați după Atotștiința Sa. Deci, Dumnezeu, în libertatea Sa dumnezeiască, ne-a croit și nouă drumul pe care să mergem în libertatea care se desprinde din marea și binecuvântata voie liberă a lui Dumnezeu.

Atunci, când Sfânta Treime, în Sfatul Său, a creat pe protopărinții noștri, le-a dat libertatea de manifestare în ascultarea de poruncile pe care le-a pus ca hotar, ei fiind primele creaturi care se bucurau de marele dar al unei noi lucrări, pe care din păcate, nu au înțeles-o atunci, după cum nici noi nu stăruim să înțelegem această stare până astăzi!

Care este prima întrebare pe care trebuie să ne-o punem mereu?

Cum ne aflăm în starea de libertate?

Libertate în gândire și în aceeași măsură, libertatea de a întrupa gândirea în acte de zidirea caracterului nostru devenind oameni de bună treabă.

Doar făcând aceasta, suntem pe drumul pe jumătate străbătut. Cum se realizează, cum prinde contur gândirea și acțiunea noastră de a face să crească omenia noastră, ca frumusețea cea dintâi? Frumusețe paradisiacă spre care tindem mereu!

În scurta mea viață de până acum, când scriu despre aceste stări, am întâlnit, ca și dumneavoastră care citiți aceste rânduri, tot felul de oameni. M-am îngrijorat întotdeauna de oameni, de felul lor de a fi și mai ales de ceea ce îți pot pune la cale, așa ca din senin!

Îndemnul și porunca Domnului nostru Iisus Hristos este de a fugi de oameni, de a ne feri din calea lor, de a nu căuta compania lor cu orice preț. Să nu ne facem griji, oricum, ei tot vor da peste noi, sau noi peste ei, cum ne-o fi vrerea, voia și mai ales împrejurarea. Iată textele mesianice: ”Îndepărtați-vă de la Mine cei ce lucrați fărădelegea”[1], și ”Feriți-vă de oameni!”[2]. Îndemnurile lui Iisus Hristos au accente imperative, nu ne recomandă doar, ci ne poruncește ca un adevărat Prieten! Că nu ne vrea căderea în capcane. Tot cu ton imperativ, Apostolul Pavel ne strigă peste veacuri și milenii:”Nu vă lăsați înșelați!” (tovărășiile rele strică relațiile bune)[3]; cu referire la un vers al poetului Menandru (342 – 291 î.Hr.) care a coborât în zicala populară: Merele putrede strică pe cele bune, sau obiceiurile bune sunt stricate de obiceiurile rele!A fi om de bună treabă, înseamnă a fi om complet și integru, om nou după chipul și asemănarea lui Dumnezeu!Făptură dumnezeiască de care nu te temi niciodată!

Așadar, om de bună treabă este acel om care are bunătate îngerească, cinstit până la Torțele Cerului, cumsecade, de omenie înaltă, ortodoxă și românească, de ispravă în cele bune, care lucrează cu rost bun, cu plan bine gândit, u rânduială, dar mai ale cu păstrarea căi de mijloc – media sacra – adică, măsură în toate cele.

Să fim oameni de bună treabă și să nu ne amestecăm în treburile altor oameni, chiar atunci gând suntem rugați, fără o prealabilă precauție duhovnicească! Că nu știi ce iese până la urmă!

Iar ca un sfat: să ajutăm pe oameni, dar să fugim de ei! cât ne țin picioarele! Să nu așteptăm, sau să le trecem pragul casei, ca să ne recunoască binefacerea.

Atunci vom fi și noi oameni de bună treabă!

Calinic Argeșeanul, Minunea de a fi, Editura Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, 2017.

 

[1]Matei 7, 23

[2] Ibidem 10, 17

[3] I Tesaloniceni 15, 33

În Duminica Sfintelor Femei Mironosițe, parohia Cracăul Negru din comuna nemțeană Crăcăoani, protopopiatul Târgu Neamț, a îmbrăcat haine de sărbătoare. Credincioșii din această comunitate au avut astăzi ocazia binecuvântată de a se întâlni în rugăciune cu Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, aflat în vizită pe meleagurile natale.
Tot în această după-amiază, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic Argeșeanul a dorit să facă un scurt popas și la mănăstirea Agapia, aflată în apropiere. Întreg personalul monahal a avut bucuria de a participa la prezentarea cărții care a fost făcută în trapeza mănăstirii.
În perioada 17-19 mai, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul se află în vizită pe plaiurile moldave, cu ocazia lansării unei noi cărți intitulată ,, Bucuria de a trăi”. Dorind să facă prezentarea acestei lucrări în locurile care-i amintesc de anii copilăriei, Chiriarhul a făcut astăzi un scurt popas duhovnicesc la mănăstirea Văratec, aflată în apropierea satului său natal – Cracăul Negru.
Aforismele Arhiepiscopului Calinic Argeșeanul, o parte culese din opera sa vastă, altele cugetări de sine stătătoare, ating cele mai diverse teme. Multe sunt abordări din unghiuri diferite ale unor subiecte, sunt sfaturi care se adresează lumii noastre pe care bunul psiholog, care este cărturarul Calinic Argeșeanul, o cunoaște și îi oferă o sumă de răspunsuri la chestiunile fundamentale care țin de relația cu Dumnezeu, viața în Biserică, viața în lume, relațiile dintre oameni, nevoia de modele în istorie, în cultură.
Scriitorul Calinic Argeșeanul a debutat, cu aproape patru decenii în urmă, cu o carte al cărui titlu sentențios se reduce la o sintagmă care i-a marcat evoluția sub toate aspectele ei: Bucuria lecturii. De la bucuria lecturii, până la bucuria de a scrie, calea este una firească, iar cărțile și studiile semnate de cărturarul Calinic Argeșeanul se constituie ele însele într-o adevărată bibliotecă, spune cărturarul Adrian alui Gheorghe.
Mare bucurie cuprinde inima mea văzând că Domnul Dumnezeu, în frumusețea acestei lumi văzute, a făcut să răsară, ca florile primăvara, geniile, care au schimbat fața lumii!
Trebuie să recunoaștem că filosoful John Locke, în gama filosofilor lumii este analitic și uneori lasă câte o fereastră pentru a se aerisi meandrele gândirii sale. Deși el respinge doctrina ideilor înnăscute, totuși, el nu respinge și conceptul că ființele umane au anumite abilități înnăscute.
Vom continua cu prezentarea conceptelor filosofice a savantului John Locke, născut în anul 1632 la Wrington, la o distanță apreciabilă de orașul Bristol. Începe studiile la Londra, apoi la Oxford, unde are preferință pentru studiile exacte, medicina și filosofia.
Am ajuns la ultima tabletă, așezând în pagină, câteva rânduri din Etica, Partea V, după cum urmează: „Prin ceea ce precede am terminat ceea ce voiam să demonstrez cu privire la puterea sufletului asupra pasiunilor și despre libertatea sufletului.
Filosoful Benedict Spinoza, care este viu și prin scrisul său plin de înțelepciune duhovnicească, ne-a lăsat material de bază și despre suflet și despre libertatea umană.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar