news        mail   location

 
 

Când părintele Ciprian Vuțan, mi-a dat de veste că Directorul Ion Popescu a plecat la Domnul Dumnezeu, instantaneu, mi-a venit în minte unul din sfaturile Sfântului Neagoe Vodă Basarab, către Fiul Său Teodosie.

Rar, destul de rar mi s-a întâmplat în viață, ca, în anumite momente deosebite, să fac astfel de asocieri în timp și la cotă maximă.

De câte ori aud că a murit cineva, desigur, cred ce spune Iisus, și îmi aduc aminte de ce știau latinii de demult: Non omnis moriar, adică, nu mor de tot!  Iisus Hristos a spus că nu murim, nicicum! Noi avem viață veșnică, chiar deși murim, dacă credem în El și-L pregustăm, adică ne Cuminecăm, sau ne Împărtășim cu Trupul și Sângele Lui, luăm Viață din viața Lui!

Oricum, fiecare plecare a noastră, din frumusețea acestei lumi văzute, este o rupere din existența continuă.

Așadar, de câte ori am prilejul să aud că cineva a plecat dintre noi, caut să-l asociez cu un text care l-ar fi definit în viața lui. Așa  m-am gândit, cu evlavie la textul Sfântului Neagoe, care s-ar potrivi și sufletului nobil al lui Ion Popescu, argeșeanul nostru care a brăzdat cu grijă și responsabilitate în viața acestui spațiu binecuvântat de Dumnezeu.

Ceea ce am remarcat, pe cât mi-a fost cu putință, cu deosebire la această făptură binecuvântată, a fost tăcerea!

Iată ce spune Sfântul Neagoe Basarab: ,,Mai întâi de toate este tăcerea!” Soția și familia lui Ion Popescu, știu cel mai bine cum se comporta acest om deosebit. Nu știu lucruri dinlăuntru, le știu pe cele din afară, și pe acelea inexact. Așa l-am cunoscut eu. Așa m-a impresionat de mult!

Sfântul Neagoe continuă urcușul pe o scară a virtuților: ,,Iar tăcerea face umilință și plângerea; iar plângerea face frica; iar frica face smerenia.” De câte ori am avut prilejul să convorbim, am putut să-i atribui în buchet aceste stări pe care le avea și dorea să le strunească, să nu se vădească: tăcerea, umilința, plângerea pe dinlăuntru, frica de multe, smerenia.

Nu se arăta vesel cu deosebire, ci doar subțiri nuanțe de ușor zâmbet imperceptibil și dorea să rămână capturat de acea smerenie, căruia îmi face bucuria să zic, umilință. Dar Sfântul Neagoe zice: ,,Smerenia face socoteala celor ce vor să fie, iar această socoteală face dragostea. Și dragostea face sufletele să vorbească cu îngerii!”

Acest urcuș duhovnicesc, pot spune fără să mă poticnesc, că l-a avut Popescu Ion în viața lui harnică și iubitoare de Dumnezeu.

Când făcea ,,socoteala” donațiilor pentru Catedrala de la Mioveni, adunând de pe Statele de Plată ale muncitorilor de la Uzina Dacia, darul de suflet al miovenilor, iubitori de Dumnezeu - cărora și pe această cale le mulțumim! – acest om al lui Dumnezeu se bucura în inima lui tăcută și smerită.

Am avut prilejul să mă bucur de bunătatea exemplară a acestui copil al lui Dumnezeu. Când au scos la vânzare câteva sedii de bancă, din Curtea de Argeș și Costești, am dorit ca Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului să se doteze cu două sedii pentru protoierii, deși sediile erau aproape vândute, l-am rugat să întoarcă din drum formalitățile, ceea ce a și făcut, lucru anevoios, pe care eu nu l-aș fi făcut nici într-un caz. Mai mult decât atât, cine cere, nu piere, dar nici obraz nu mai are așa cum bine ne definesc proverbele românești. Mai mult, la ruga Noastră a intervenit la Viena pentru a mai scădea din prețul deja stabilit, pentru vânzare-cumpărare, și s-a primit aprobare, cu reduceri peste așteptările noastre.

Nu m-am așteptat la atâta bunăvoință din partea unui om. Iar Ion Popescu, pentru noi a fost și a rămas un superman!

N-a dorit niciodată să primească mulțumiri pentru orice osteneală a sa. Nici să ne vedem la față, probabil, de teamă că iar voi cere ceva, și fiind așa de delicat, iar nu mă poate refuza!!!

N-am putut să descifrez acest om, indescifrabil.

Ion Popescu a fost și va rămâne, pentru mine, cel mai discret om din câți  am cunoscut și cu trecere în fața lui Dumnezeu. Ion Popescu a ieșit la cosit, să ajute familia și de pe pajiștea bucureșteană, a fost chemat, fără zăcere, în frumusețea lumii nevăzute. De la nimeni, nici măcar un pahar cu apă! Discret a trăit! Discret a făcut fapte mari! Discret a plecat dintre noi!

A învățat bine lecția vieții: Dragostea face sufletele să vorbească cu îngerii.

Ion Popescu a priceput: ,,că nu este departe de Dumnezeu!”

Calinic Argeșeanul

În Duminica Sfintelor Femei Mironosițe, parohia Cracăul Negru din comuna nemțeană Crăcăoani, protopopiatul Târgu Neamț, a îmbrăcat haine de sărbătoare. Credincioșii din această comunitate au avut astăzi ocazia binecuvântată de a se întâlni în rugăciune cu Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, aflat în vizită pe meleagurile natale.
Tot în această după-amiază, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic Argeșeanul a dorit să facă un scurt popas și la mănăstirea Agapia, aflată în apropiere. Întreg personalul monahal a avut bucuria de a participa la prezentarea cărții care a fost făcută în trapeza mănăstirii.
În perioada 17-19 mai, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul se află în vizită pe plaiurile moldave, cu ocazia lansării unei noi cărți intitulată ,, Bucuria de a trăi”. Dorind să facă prezentarea acestei lucrări în locurile care-i amintesc de anii copilăriei, Chiriarhul a făcut astăzi un scurt popas duhovnicesc la mănăstirea Văratec, aflată în apropierea satului său natal – Cracăul Negru.
Aforismele Arhiepiscopului Calinic Argeșeanul, o parte culese din opera sa vastă, altele cugetări de sine stătătoare, ating cele mai diverse teme. Multe sunt abordări din unghiuri diferite ale unor subiecte, sunt sfaturi care se adresează lumii noastre pe care bunul psiholog, care este cărturarul Calinic Argeșeanul, o cunoaște și îi oferă o sumă de răspunsuri la chestiunile fundamentale care țin de relația cu Dumnezeu, viața în Biserică, viața în lume, relațiile dintre oameni, nevoia de modele în istorie, în cultură.
Scriitorul Calinic Argeșeanul a debutat, cu aproape patru decenii în urmă, cu o carte al cărui titlu sentențios se reduce la o sintagmă care i-a marcat evoluția sub toate aspectele ei: Bucuria lecturii. De la bucuria lecturii, până la bucuria de a scrie, calea este una firească, iar cărțile și studiile semnate de cărturarul Calinic Argeșeanul se constituie ele însele într-o adevărată bibliotecă, spune cărturarul Adrian alui Gheorghe.
Mare bucurie cuprinde inima mea văzând că Domnul Dumnezeu, în frumusețea acestei lumi văzute, a făcut să răsară, ca florile primăvara, geniile, care au schimbat fața lumii!
Trebuie să recunoaștem că filosoful John Locke, în gama filosofilor lumii este analitic și uneori lasă câte o fereastră pentru a se aerisi meandrele gândirii sale. Deși el respinge doctrina ideilor înnăscute, totuși, el nu respinge și conceptul că ființele umane au anumite abilități înnăscute.
Vom continua cu prezentarea conceptelor filosofice a savantului John Locke, născut în anul 1632 la Wrington, la o distanță apreciabilă de orașul Bristol. Începe studiile la Londra, apoi la Oxford, unde are preferință pentru studiile exacte, medicina și filosofia.
Am ajuns la ultima tabletă, așezând în pagină, câteva rânduri din Etica, Partea V, după cum urmează: „Prin ceea ce precede am terminat ceea ce voiam să demonstrez cu privire la puterea sufletului asupra pasiunilor și despre libertatea sufletului.
Filosoful Benedict Spinoza, care este viu și prin scrisul său plin de înțelepciune duhovnicească, ne-a lăsat material de bază și despre suflet și despre libertatea umană.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar