news        mail   location

 
 

Oricât am încercat să-l ”înving” pe Eminescu, în citit, mai ales, nu am reușit să-i parcurg întreaga operă, lăsată Neamului Românesc, ca tezaur nemuritor, așa cum poeții și scriitorii lumii, au lăsat, la rândul lor averi spirituale, Eminescu fiind unicul, uriașul și genialul român, care, prin scrisul său prolific, nu poate fi întrecut de nimeni, niciodată.

 

George Călinescu, în Viața lui Eminescu, a reușit să-l cuprindă, oarecum, spre a-l arăta lumii așa cum a fost el, cu adevărat, iar în capodopera sa, Istoria Literaturii Române, același genial poet este prezentat în așa fel, încât, și dacă ai vrea, nu poți să-l mai uiți niciodată.

Poezia, pentru Mihai Eminescu a fost o supapă de reînviorare, după ce lucra ore întregi la ziarul Timpul, care, după ani de scris silnic și războindu-se cu sechelele care bântuiau vremurile de atunci – exact ca și cele de mai târziu și până azi – avea să-i frângă, zi de zi, puterile sale intelectuale și fizice.

Trăia din cântul de strană în mănăstirile unde slujeau mătușile sale călugărițe, de când s-a trezit la viață și până și-a luat zborul la Cernăuți și peste Carpați în Transilvania, Viena, Berlin și alte ținuturi!

Trăia din psalmi și citiri din cărțile de slujbă, de unde a luat mireasma viersului său nemuritor!

Trăia din prietenia lui Creangă și iubirea neîmplinită a Veronicăi Micle, muza cu mofturi și părul auriu.

Trăia din seva culturii și a pământului pe care l-a iubit până la moarte și din Cer, de unde vine și trece pe la casele noastre, încercate de primejdii și disperare.

Tomurile, de sute și mii de pagini își așteaptă cu răbdare cititorii, care, din păcate, cam întârzie să se apropie de poalele muntelui, numit Eminescu.

Trebuie să ai curaj să te apropii de acest colos al științei și să intri în tainele culturii și a vieții lui atât de zbuciumată, care a plecat în frumusețea lumii nevăzute, la numai 39 de ani, asemenea lui Neagoe Basarab, sfântul isihast și Blaise Pascal, savantul mistic.

Să ne întoarcem mereu la Eminescu! De îndată ni se va lumina mintea și ni se va întări credința în Neamul și Țara în care am venit pe lume, iar cine vrea să citească vremurile, să citească pe Eminescu. Așa fac englezii cu Shakespeare, germanii cu Goethe și Schiller, grecii cu Pindar, rușii cu Pușkin, precum și alte popoare cu geniile izvorâte din vatra lor.

De când poetul Tudor Arghezi, l-a numit pe Eminescu ”sfântul ghiersului românesc”, de atunci am iubit mai mult pe Eminescu, iar pe Arghezi l-am zărit stând la taină cu sfântul Mihai, din Ipoteștii Botoșanilor, care-i așeza literele în Cuvânt!

Cine-i aduce omagiu lui Eminescu, intră în lumea scrisului său din poezii, proză și vehemența ziaristică a Timpului care l-a dus în spațiul etern!

Fiecare român se numește Eminescu!

Calinic Argeșeanul

În contextul anului omagial 2024, închinat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, pastorației și îngrijirii bolnavilor, cu binecuvântarea și purtarea de grija a Înaltpreasfințitului Calinic Argeșeanul, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, pelerinajul cu racla care conține un fragment din moaștele Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, făcătorul de minuni și vindecătorul de boli, aflat în patrimoniul Așezământului-Parohia Sfinții Împărați Constantin și Elena din Municipiul Pitești, va continua în perioada 18-20 iunie 2024, în cadrul protoieriei Topoloveni, după următorul program:
În ziua de 17.06.2024, s-a desfășurat în cadrul Protoieriei Pitești, o nouă etapă a proiectului "Campionii Bucuriei Sociale", în care parohiile din Cercul nr. 1 pastoral : Buna Vestire - Pitesti, Mavrodolu, Sfânta Treime, Meculesti, Pitești Nord, Beculesti, Ciomagestii de Jos, Ciomăgești Sus, Cuca, Cungrea, Măcăi, Dedulesti, Dragutesti, Dumbravești, Grajduri, Moraresti , Săpunari, Vărzaru, Teodorești, au oferit credincioșilor cu posibilități materiale reduse, pachete cu alimente.
Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului prin Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul a organizat o activitate la parohia Cocu Deal din protoieria Pitești, la care au participat copiii de la școala din localitate.
Semănătorul cu bucurie aruncă sămânța, cu toate că nu știe ce va culege. Cu atât mai bucuros se cade a fi acela care, în chip de ogor, cultivă Cerul. Dacă dați puțin cu bucurie, dați mult dând puțin; dacă dați mult cu întristare, acest mult se micșorează.
Cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Parinte Calinic, Arhiepiscopul Argesului si Muscelului, parintele slujitor Constantin Radu-Gabriel impreuna cu doamna Martin Gabriela, presedinte al Asociatiei Nevazatorilor din Romania, Filiala Arges, a organizat un pelerinaj la Manastirea Zamfira, Catedrala din Targoviste dar si vizitarea Muzeului Ceasului din Ploiesti.
Cât de mângâietor este atunci când vezi în jurul tău oameni asemenea ţie care-şi manifestă respectul şi nobila bunăcuviinţă! Ai o mare bucurie în inimă şi sufletul îţi tresaltă de veselie. Oricât ar fi de amar greul zilei, respectul ce-l primeşti şi starea de bunăvoinţă te fac să-ţi uiţi vârsta pe care o încerci de la o vreme oarecare.
Am amintit că, în lume, se vorbesc astăzi cam 2.171 de limbi, deşi a fost extrem de dificil să se facă o selecţie cât de cât apropiată de realitate. A fost greu, de asemenea, să selectezi din noianul de idiomuri vorbite pe glob, dacă ne gândim să punem în cântar vorbitorii de la o mie de persoane până la 20 de milioane, ca la noi românii, sau sutele de milioane sau chiar peste un miliard, cum sunt chinezii.
Pentru a fi pe înţelesul tuturor, trebuie să spunem de la început că limba noastră românească face parte din întinsa limbă indo-europeană, din familia limbilor romanice.
Pe la noi, pe aici pe pământ, Dumnezeu a dat graiuri după cum ştim: pietrei să vorbească despre mii şi milioane de ani; florii să arate frumuseţea Creatorului, iar mireasma ei să umple văzduhul şi să primească întru culegere de miere şi nectar harnica albină; ciocârlia să înalţe triluri spre ceruri; rândunica să anunţe primăvara; lupul să-şi dreagă vocea în urlet spre luna plină; mielul să vestească în tăcere jertfa Domnului Iisus şi, Doamne Dumnezeule, câte nu s-ar mai putea scrie întru bucuria zidirii!
Darul rostirii

Darul rostirii

16.06.2024
Graiul ne-a fost dat de Dumnezeu. Primul dialog cunoscut în istoria lumii a fost între Dumnezeu Creatorul şi primul om zidit care a fost numit Adam, adică zidit din lut. El primeşte de la Dumnezeu porunca: „Din toţi pomii raiului poţi să mănânci, dar din pomul cunoştinţei binelui şi răului să nu mănânci, căci în ziua în care vei mânca din el cu moarte vei muri!”

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar