news        mail   location

 
 

Când ne aflăm în mijlocul unor oameni mâhniţi este necesar să ne ostenim pentru a-i scoate din starea neagră a supărării, de orice fel ar fi şi ori de unde ar veni. Fiind fiinţe complexe, dar şi cu mari slăbăciuni, cei tari, cum spune Sfântul Apostol Pavel, sunt obligaţi să ducă greutatea celor slabi.

 

Supărările zilnice vin peste capul nostru, fără vrerea noastră. Cine îşi doreşte amărăciuni şi mâhniri, aşa, doar de dragul supărării? E adevărat că sunt unii dintre îndemnaţi de oamenii care vor răul, că firea noastră zbuciumată ne duce pe cărări greşite ori suntem îndemnaţi de diavol la ură şi supărare. Putem să ajungem la marele examen, arătându-ne puterea de a învinge, prin înţelepciune, bunăvoinţă la iertare şi, mai ales, să nu uităm rugăciunea, care pe toate le împlineşte, atunci când este făcută în Duhul Sfânt.

Dacă am avea o singură zi de viaţă, tot am fi cu păcate. Starea noastră de păcătoşi sau păcătoşenie este ca şi respiraţia. Dacă nu greşim trupeşte, poate ne gândim la o droaie de păcate! Dacă nu greşim în imaginaţia noastră, poate hulim împotriva lui Dumnezeu, învinuindu-L pe El pentru zăpăcelile care zac, de cele mai multe ori, în capul nostru! Dacă nu ispitim noi direct, poate punem pe alţii, prin sfaturi întunecate, să săvârşească răul pe care-l dorim altora! Şi câte alte necazuri nu putem face din cauza lipsei de frică de Dumnezeu şi ruşine de oameni.

Toate acestea provoacă „stres” atât celor care sunt izvor de răutăţi, cât şi celor care primesc răul făcut de alţii. Spre exemplu, atunci când noi năvălim cu ocări asupra aproapelui nostru, fie că sunt sau nu, adevărate, Toma de Kempis, ne învaţă zicând: „Pentru ce, oare, să te întristeze o uşoară învinuire rostită împotriva ta? De-ar fi fost şi mai mare şi totuşi n-ar fi trebuit să te superi. Acum însă, lasă să treacă. Nu este nici cea dintâi, nu este nicio învinuire nouă, nici nu va fi cea din urmă, dacă vei trăi mai mult”.

Cât de mângâietor şi tămăduitor este cuvântul sacru, alifie duhovnicească pentru durerile din viaţa noastră! Hotărât lucru, nu-i nimic nou sub soare, precum zice Scriptura, iar noi suntem cei care trebuie să suportăm cu încurajare orice amărăciune ni se face din partea confraţilor noştri pământeni.

Cu toate durerile pe care le încercăm, mai ales, că unora ne plouă mereu peste cap,  cu toate pietrele aruncate din poftă nepotolită şi inimă mânioasă, atunci când citim sfaturile înţelepţilor, care au suferit, trebuie să luăm aminte asupra stării în care am fost duşi: „Alungă-le din inimă, cum ştii mai bine; iar dacă necazul te-a atins, totuşi, nu te descuraja, nici nu te înspăimânta prea mult. Suferă cel puţin cu răbdare, dacă nu poţi cu bucurie. Chiar dacă auzi ceva neplăcut şi dacă simţi o supărare din pricina aceasta, totuşi, stăpâneşte-te şi nu îngădui să iasă ceva necuviincios din gura ta, de unde cei mici să se smintească. Curând supărarea şi tulburarea sufletului se va potoli şi durerea lăuntrică se va îndulci, când harul se întoarce. Încă sunt viu, zice Domnul, şi sunt gata să te ajut şi să te mângâi, mai mult ca de obicei, dacă te încrezi în Mine şi Mă chemi cu evlavie”.

Neamul Românesc a avut mult, prea mult de suferit, în decursul istoriei sale milenare. Iar atunci când şi-a izvodit proverbul care zice: Vie necazul, dar să fie singurul! înseamnă că din suferinţele sale a ţesut această pânză cu firele de aur ale speranţei. Experienţa a învăţat pe români: „Păstrează-ţi sângele rece şi pregăteşte-te pentru o suferinţă şi mai mare! Nu este totul pierdut, dacă te vezi mai adeseori necăjit sau mai greu încercat. Om eşti, iar nu Dumnezeu! Eşti trup, nu înger! Cum ai putea oare, să rămâi neîncetat în aceeaşi stare de virtute, când aceasta i-a lipsit îngerului în cer şi celui dintâi om, în Rai? Eu sunt Cel care ridic pe cei mâhniţi la mântuire şi înalţ până la mărirea Mea pe cei care-şi cunosc slăbiciunea lor.”

Atunci când ispitele cad pe capul nostru şi păcătuim, cu sau fără voia noastră, trebuie să ascultăm cuvântul Domnului, care zice: „Dumnezeu nu vrea moartea păcătosului, ci să se întoarcă şi să fie viu” şi „n-am venit să chem pe cei drepţi la pocăinţă, ci pe cei păcătoşi” precum şi „vă spun că va fi mai multă bucurie în cer pentru un singur păcătos care se pocăieşte”, iar „Hristos Iisus a venit în lume ca să mântuiască pe cei păcătoşi.”

Tot brodând pe această temă, să ascultăm şi pe Avva Pimen din Pateric care a zis: „Dacă cineva păcătuieşte şi apoi tăgăduieşte, spunând: „N-am păcătuit”, nu-l condamna, căci îi tai zelul. Dar dacă îi zici: „Nu te descuraja frate, ci ai grijă pe viitor”, îi trezeşti sufletul la pocăinţă.

Stresul descurajării se vindecă dacă ţinem cu grijă în minte şi inimă cuvintele Scripturii şi ale Sfinţilor Părinţi, după cum s-a spus mai sus. Şi ca să lucrăm asupra noastră, cu mai multă încurajare, vom aminti aici, o altă învăţătură a Sfântului Pimen: „Dacă sufletul se acuză pe sine în faţa lui Dumnezeu, Domnul îl iubeşte!”

Atunci când simţim că suntem iubiţi de Dumnezeu, stresul descurajării se duce pe apa sâmbetei!

Calinic Argeșeanul

În contextul anului omagial 2024, închinat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, pastorației și îngrijirii bolnavilor, cu binecuvântarea și purtarea de grija a Înaltpreasfințitului Calinic Argeșeanul, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, pelerinajul cu racla care conține un fragment din moaștele Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, făcătorul de minuni și vindecătorul de boli, aflat în patrimoniul Așezământului-Parohia Sfinții Împărați Constantin și Elena din Municipiul Pitești, va continua în perioada 18-20 iunie 2024, în cadrul protoieriei Topoloveni, după următorul program:
În ziua de 17.06.2024, s-a desfășurat în cadrul Protoieriei Pitești, o nouă etapă a proiectului "Campionii Bucuriei Sociale", în care parohiile din Cercul nr. 1 pastoral : Buna Vestire - Pitesti, Mavrodolu, Sfânta Treime, Meculesti, Pitești Nord, Beculesti, Ciomagestii de Jos, Ciomăgești Sus, Cuca, Cungrea, Măcăi, Dedulesti, Dragutesti, Dumbravești, Grajduri, Moraresti , Săpunari, Vărzaru, Teodorești, au oferit credincioșilor cu posibilități materiale reduse, pachete cu alimente.
Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului prin Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul a organizat o activitate la parohia Cocu Deal din protoieria Pitești, la care au participat copiii de la școala din localitate.
Semănătorul cu bucurie aruncă sămânța, cu toate că nu știe ce va culege. Cu atât mai bucuros se cade a fi acela care, în chip de ogor, cultivă Cerul. Dacă dați puțin cu bucurie, dați mult dând puțin; dacă dați mult cu întristare, acest mult se micșorează.
Cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Parinte Calinic, Arhiepiscopul Argesului si Muscelului, parintele slujitor Constantin Radu-Gabriel impreuna cu doamna Martin Gabriela, presedinte al Asociatiei Nevazatorilor din Romania, Filiala Arges, a organizat un pelerinaj la Manastirea Zamfira, Catedrala din Targoviste dar si vizitarea Muzeului Ceasului din Ploiesti.
Cât de mângâietor este atunci când vezi în jurul tău oameni asemenea ţie care-şi manifestă respectul şi nobila bunăcuviinţă! Ai o mare bucurie în inimă şi sufletul îţi tresaltă de veselie. Oricât ar fi de amar greul zilei, respectul ce-l primeşti şi starea de bunăvoinţă te fac să-ţi uiţi vârsta pe care o încerci de la o vreme oarecare.
Am amintit că, în lume, se vorbesc astăzi cam 2.171 de limbi, deşi a fost extrem de dificil să se facă o selecţie cât de cât apropiată de realitate. A fost greu, de asemenea, să selectezi din noianul de idiomuri vorbite pe glob, dacă ne gândim să punem în cântar vorbitorii de la o mie de persoane până la 20 de milioane, ca la noi românii, sau sutele de milioane sau chiar peste un miliard, cum sunt chinezii.
Pentru a fi pe înţelesul tuturor, trebuie să spunem de la început că limba noastră românească face parte din întinsa limbă indo-europeană, din familia limbilor romanice.
Pe la noi, pe aici pe pământ, Dumnezeu a dat graiuri după cum ştim: pietrei să vorbească despre mii şi milioane de ani; florii să arate frumuseţea Creatorului, iar mireasma ei să umple văzduhul şi să primească întru culegere de miere şi nectar harnica albină; ciocârlia să înalţe triluri spre ceruri; rândunica să anunţe primăvara; lupul să-şi dreagă vocea în urlet spre luna plină; mielul să vestească în tăcere jertfa Domnului Iisus şi, Doamne Dumnezeule, câte nu s-ar mai putea scrie întru bucuria zidirii!
Darul rostirii

Darul rostirii

16.06.2024
Graiul ne-a fost dat de Dumnezeu. Primul dialog cunoscut în istoria lumii a fost între Dumnezeu Creatorul şi primul om zidit care a fost numit Adam, adică zidit din lut. El primeşte de la Dumnezeu porunca: „Din toţi pomii raiului poţi să mănânci, dar din pomul cunoştinţei binelui şi răului să nu mănânci, căci în ziua în care vei mânca din el cu moarte vei muri!”

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar