news        mail   location

 
 

Fericitul Augustin avea „umor filosofic” dacă putem așa, fără să tulburăm, cumva, spiritele, mai ales că pe vremea lui se puneau tot felul de întrebări, la care el răspundea: „Iată răspunsul meu la întrebarea: „Ce făcea Dumnezeu înainte de a fi creat Cerul și Pământul?

 

Nu vreau să răspund cum a răspuns, glumind, cineva, ca să scape de greutatea problemei: „Pregătea chinuri pentru cei care sondează misterele (tainele) înalte”. Alt lucru este de a vedea, alt lucru este de a-ți bate joc.

Dacă vreun spirit ușuratic, rătăcind printre marginile timpului trecut se miră că Tu, Dumnezeu Atotputernic, care ai lucrat și păstrat toate lucrurile, Tu, Care ai lucrat Cerul și Pământul, Te-ai abținut până în zilele creației, în timpul și secole nenumărate, de la o asemenea operă, acela să se deștepte și să înțeleagă eroarea sa. Cum ar fi putut trece secole nenumărate, dacă Tu, autorul și creatorul secolelor, nu le făcuseși încă? Cum ar fi fost o durată, dacă Tu, nu o creaseși? Și cum s-ar fi desfășurat ea, dacă nu există? Tu nu precezi timpul în timp. Altfel nu ai fi precedat toate timpurile. Dar ești, din înălțimea eternității Tale, totdeauna prezent, înaintea oricărui trecut și domini tot viitorul fiindcă este viitor și că, abia împlinit, el va fi trecut, în timp ce Tu rămâi același și că anii Tăi nu vor trece. Anii Tăi nici nu se duc, nici nu vin. Dar ai noștri se duc și vin pentru ca să vie toate lucrurile.

În niciun timp Tu nu ai rămas fără să faci nimic, fiindcă Tu ai creat ființele însele și niciun timp nu-ți este co-etern, ca și Tine, fiindcă Tu rămâi în permanență. Și dacă timpul ar rămâne și el, nu ar fi timp. Ce este într-adevăr timpul? Cine l-ar putea explica ușor, pe scurt? Cine l-ar putea cuprinde în gândire și să se exprime despre el în cuvinte? Ce noțiune este însă mai familiară, mai cunoscută când vorbim despre ea, decât timpul? (Fiindcă dacă vorbim despre el, înțelegem și tot așa  când auzim pe un altul vorbind despre el). Ce este, deci, timpul? Dacă nimeni nu mă întreabă, o știu! Dacă sunt întrebat și caut s-o explic, nu o știu! Afirm totuși, și o cred, dacă nimic nu ar trece, nu ar fi timpul trecut; dacă nimic nu s-ar întâmpla, nu ar fi viitor și dacă nimic nu ar fi, nu ar fi prezent!”

Acesta este un prim gând despre prezența Timpului și perceperea lui, din Confesiunile Fericitului filosof Aurelius Augustinus, Urmează, încă un dram de Timp!

Calinic Argeșeanul

Tot în această după-amiază, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic Argeșeanul a dorit să facă un scurt popas și la mănăstirea Agapia, aflată în apropiere. Întreg personalul monahal a avut bucuria de a participa la prezentarea cărții care a fost făcută în trapeza mănăstirii.
În perioada 17-19 mai, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul se află în vizită pe plaiurile moldave, cu ocazia lansării unei noi cărți intitulată ,, Bucuria de a trăi”. Dorind să facă prezentarea acestei lucrări în locurile care-i amintesc de anii copilăriei, Chiriarhul a făcut astăzi un scurt popas duhovnicesc la mănăstirea Văratec, aflată în apropierea satului său natal – Cracăul Negru.
Aforismele Arhiepiscopului Calinic Argeșeanul, o parte culese din opera sa vastă, altele cugetări de sine stătătoare, ating cele mai diverse teme. Multe sunt abordări din unghiuri diferite ale unor subiecte, sunt sfaturi care se adresează lumii noastre pe care bunul psiholog, care este cărturarul Calinic Argeșeanul, o cunoaște și îi oferă o sumă de răspunsuri la chestiunile fundamentale care țin de relația cu Dumnezeu, viața în Biserică, viața în lume, relațiile dintre oameni, nevoia de modele în istorie, în cultură.
Scriitorul Calinic Argeșeanul a debutat, cu aproape patru decenii în urmă, cu o carte al cărui titlu sentențios se reduce la o sintagmă care i-a marcat evoluția sub toate aspectele ei: Bucuria lecturii. De la bucuria lecturii, până la bucuria de a scrie, calea este una firească, iar cărțile și studiile semnate de cărturarul Calinic Argeșeanul se constituie ele însele într-o adevărată bibliotecă, spune cărturarul Adrian alui Gheorghe.
În ziua de 17 mai 2024 la Școala Gimnazială nr. 1 din Ciofrângeni, s-a desfășurat cu binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, Cercul Pedagogic al Profesorilor de Religie din zona Curtea de Argeș.
Trebuie să recunoaștem că filosoful John Locke, în gama filosofilor lumii este analitic și uneori lasă câte o fereastră pentru a se aerisi meandrele gândirii sale. Deși el respinge doctrina ideilor înnăscute, totuși, el nu respinge și conceptul că ființele umane au anumite abilități înnăscute.
Vom continua cu prezentarea conceptelor filosofice a savantului John Locke, născut în anul 1632 la Wrington, la o distanță apreciabilă de orașul Bristol. Începe studiile la Londra, apoi la Oxford, unde are preferință pentru studiile exacte, medicina și filosofia.
Am ajuns la ultima tabletă, așezând în pagină, câteva rânduri din Etica, Partea V, după cum urmează: „Prin ceea ce precede am terminat ceea ce voiam să demonstrez cu privire la puterea sufletului asupra pasiunilor și despre libertatea sufletului.
Filosoful Benedict Spinoza, care este viu și prin scrisul său plin de înțelepciune duhovnicească, ne-a lăsat material de bază și despre suflet și despre libertatea umană.
Ca să ne aducem aminte, mai ales, de filosoful Benedict (Baruch) Spinoza, pentru frumusețea gândirii sale, să mai facem un popas pe paginile din opera sa, Etica:

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar