news        mail   location

 
 

Când ne gândim la Creierul uman, în față ne apare și chipul marelui om de știință Albert Einstein (1879-1955), despre care se știe că greutatea creierului său a fost de 1.260 de grame, cu un IQ de 165, deci, unul deosebit, și că generația actuală este mult mai inteligentă decât generațiile care s-au perindat în Istoria lumii.

 

Pe fiecare dintre noi ne cuprinde câte un sentiment de superioritate când tineri români îți răspund la 10 întrebări deodată și procesează 10 întrebări pe calculator sau de pe telefonul mobil, mereu la purtător, fapt ce a dus informatica la o dezvoltare în ritm „amețitor”.

La toate aparițiile de „genii”, trebuie să fim precauți pentru că este în primejdie mult solicitatul Creier, care obosește și are nevoie de odihnă, pentru că celula nervoasă se epuizează și nu mai funcționează. Din nefericire, cele câteva miliarde de celule nervoase, nu-și mai îndeplinesc funcția normală și se poate ajunge, treptat la stări foarte grave: demența, Parkinson, Alzheimer, creierul uman, fiind atins ireversibil de aceste metehne dureroase.

Totuși, nu trebuie să ne apucăm de bocit, ci trebuie să încercăm a face eforturi ca să preîntâmpinăm distrugerea celulelor nervoase, ținând cont de sfaturile specialiștilor, cum este și celebrul medic chirurg, Alexandru Vlad Ciurea.

Reamintim că, în primul rând, trebuie să intervenim pentru a lua în serios grija de a odihni celula nervoasă. Deci, se impune o raționalizare a timpului (orarul zilnic), adică să respectăm programul de 8 ore de lucru profesional, 8 ore de administrație, să rezolvăm problemele în ordine coerentă și să nu sărim de la o problemă la alta; 8 ore de somn, de odihnă, pentru ca celula nervoasă să se poată odihni, pentru a preveni eventualele îmbolnăviri.

Ieșirea în natură pentru oxigenarea creierului, aerisirea camerei unde locuim, eliminarea celor care ne tulbură liniștea și ne toacă pacea sufletului, grija de a hrăni cu apă organismul și de a-l hrăni cu pacea și liniștea sufletului, a asculta muzică, a face exerciții fizice, a citi, a scrie cu mâna, a avea dialog cu oamenii plini de Duhul Sfânt!

Să ne păzim creierul ca pe lumina ochilor!

Calinic Argeșeanul

Aforismele Arhiepiscopului Calinic Argeșeanul, o parte culese din opera sa vastă, altele cugetări de sine stătătoare, ating cele mai diverse teme. Multe sunt abordări din unghiuri diferite ale unor subiecte, sunt sfaturi care se adresează lumii noastre pe care bunul psiholog, care este cărturarul Calinic Argeșeanul, o cunoaște și îi oferă o sumă de răspunsuri la chestiunile fundamentale care țin de relația cu Dumnezeu, viața în Biserică, viața în lume, relațiile dintre oameni, nevoia de modele în istorie, în cultură.
Scriitorul Calinic Argeșeanul a debutat, cu aproape patru decenii în urmă, cu o carte al cărui titlu sentențios se reduce la o sintagmă care i-a marcat evoluția sub toate aspectele ei: Bucuria lecturii. De la bucuria lecturii, până la bucuria de a scrie, calea este una firească, iar cărțile și studiile semnate de cărturarul Calinic Argeșeanul se constituie ele însele într-o adevărată bibliotecă, spune cărturarul Adrian alui Gheorghe.
În ziua de 17 mai 2024 la Școala Gimnazială nr. 1 din Ciofrângeni, s-a desfășurat cu binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, Cercul Pedagogic al Profesorilor de Religie din zona Curtea de Argeș.
În perioada 17-19 mai, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul se află în vizită pe plaiurile moldave, cu ocazia lansării unei noi cărți intitulată ,, Bucuria de a trăi”. Ediția îngrijită de scriitorul nemțean Adrian Alui Gheorghe cuprinde diferite apofteme și silogisme culese din vasta operă a Chiriarhului Eparhiei Argeșului și Muscelului.
Valoarea pe care o are făptura umană înaintea lui Dumnezeu, așa cum este ea creată încă de la început, adică trup și suflet este evidentă din însuși faptul că Domnul nostru Iisus Hristos a venit să mântuiască nu numai sufletul, ci și trupul omului, împovărat de păcate și suferințe.
Vom continua cu prezentarea conceptelor filosofice a savantului John Locke, născut în anul 1632 la Wrington, la o distanță apreciabilă de orașul Bristol. Începe studiile la Londra, apoi la Oxford, unde are preferință pentru studiile exacte, medicina și filosofia.
Am ajuns la ultima tabletă, așezând în pagină, câteva rânduri din Etica, Partea V, după cum urmează: „Prin ceea ce precede am terminat ceea ce voiam să demonstrez cu privire la puterea sufletului asupra pasiunilor și despre libertatea sufletului.
Filosoful Benedict Spinoza, care este viu și prin scrisul său plin de înțelepciune duhovnicească, ne-a lăsat material de bază și despre suflet și despre libertatea umană.
Ca să ne aducem aminte, mai ales, de filosoful Benedict (Baruch) Spinoza, pentru frumusețea gândirii sale, să mai facem un popas pe paginile din opera sa, Etica:
Vom continua să redăm, încă, pentru frumusețea gândirii lui Benedict (Baruch) Spinoza, câteva fragmente din lucrarea sa: Etica, elaborată în anul 1677:

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar