news        mail   location

 
 

Cum se poate una ca aiasta, vorba cronicarului? Se știe că „celula nervoasă procesează informația, se pune în legătură cu alte celule nervoase, care apoi dau răspunsul...într-o secundă se pot produce, după toate datele din neurofiziologie, 100 miliarde de procesări, deci Creierul uman este incredibil de activ.

 

Cu cât persoana în cauză ocupă o poziție mai ridicată pe scara intelectuală, cu atât are acel coeficient de inteligență mai mare. Cu cât numărul de procesări este mai mare, cu atât se consideră că persoana respectivă este mai inteligentă”.

După datele științifice, numărul sinapselor diferă de la o persoană la alta, ajungându-se la niște cifre incredibile. În rândul geniilor sau persoanelor cu un encefal foarte dezvoltat, aceste sinapse sunt de ordinul 24 înmulțit cu 10 la puterea nouăsprezece, deci o activitate de conexiune extraordinar de puternică”.

Dacă până acum nu ne-am prețuit Creierul, este bine să-i facem și lui dreptate și să spunem cu glas, ca să ne audă și el, că: „este o bijuterie neprețuit de valoroasă, cu o activitate intensă și imensă, din cauza aceasta el produce curent electric între celulele nervoase, care duduie în structura sa, precum am văzut, în activitatea neuronală, precum turbinele de la hidrocentrală”.

În toată această lucrare a celulelor nervoase se află și celule de apărare sau cum s-ar mai zice, celule de „Pază și Protecție”. Unele alimentează celulele nervoase cu apă și alimente, iar altele ajustează celula nervoasă ca să funcționeze în totalitate. Iar atunci când celula nervoasă nu mai recepționează informația, atunci nu mai funcționează și se autodistruge: Când o celulă nervoasă începe să se distrugă, acest fapt se transmite de la una la alta. Această distrugere în masă, reprezintă unul din factorii principali, ca teorie, în producerea unei boli foarte grave, care se numește Alzheimer”.

Pentru a se evita anumite stări nepotrivite pentru funcționarea Creierului este necesară odihnă, în somnul celulei nervoase, deci, trebuie să ne odihnim îndestulător. Dacă ne odihnim, este bine să știm că celula nervoasă intră total în repaus. După un somn bun, ne sculăm și rostim plini de bucurie: „Vai, dar ce minte clară am!”

Așadar, îți vine nițel somn, începi să te odihnești și să nu bagi în seamă pe cei care râd că dormi și cu gura căscată în sforăituri zgomotoase!

Calinic Argeșeanul

Aforismele Arhiepiscopului Calinic Argeșeanul, o parte culese din opera sa vastă, altele cugetări de sine stătătoare, ating cele mai diverse teme. Multe sunt abordări din unghiuri diferite ale unor subiecte, sunt sfaturi care se adresează lumii noastre pe care bunul psiholog, care este cărturarul Calinic Argeșeanul, o cunoaște și îi oferă o sumă de răspunsuri la chestiunile fundamentale care țin de relația cu Dumnezeu, viața în Biserică, viața în lume, relațiile dintre oameni, nevoia de modele în istorie, în cultură.
Scriitorul Calinic Argeșeanul a debutat, cu aproape patru decenii în urmă, cu o carte al cărui titlu sentențios se reduce la o sintagmă care i-a marcat evoluția sub toate aspectele ei: Bucuria lecturii. De la bucuria lecturii, până la bucuria de a scrie, calea este una firească, iar cărțile și studiile semnate de cărturarul Calinic Argeșeanul se constituie ele însele într-o adevărată bibliotecă, spune cărturarul Adrian alui Gheorghe.
În ziua de 17 mai 2024 la Școala Gimnazială nr. 1 din Ciofrângeni, s-a desfășurat cu binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, Cercul Pedagogic al Profesorilor de Religie din zona Curtea de Argeș.
În perioada 17-19 mai, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul se află în vizită pe plaiurile moldave, cu ocazia lansării unei noi cărți intitulată ,, Bucuria de a trăi”. Ediția îngrijită de scriitorul nemțean Adrian Alui Gheorghe cuprinde diferite apofteme și silogisme culese din vasta operă a Chiriarhului Eparhiei Argeșului și Muscelului.
Valoarea pe care o are făptura umană înaintea lui Dumnezeu, așa cum este ea creată încă de la început, adică trup și suflet este evidentă din însuși faptul că Domnul nostru Iisus Hristos a venit să mântuiască nu numai sufletul, ci și trupul omului, împovărat de păcate și suferințe.
Vom continua cu prezentarea conceptelor filosofice a savantului John Locke, născut în anul 1632 la Wrington, la o distanță apreciabilă de orașul Bristol. Începe studiile la Londra, apoi la Oxford, unde are preferință pentru studiile exacte, medicina și filosofia.
Am ajuns la ultima tabletă, așezând în pagină, câteva rânduri din Etica, Partea V, după cum urmează: „Prin ceea ce precede am terminat ceea ce voiam să demonstrez cu privire la puterea sufletului asupra pasiunilor și despre libertatea sufletului.
Filosoful Benedict Spinoza, care este viu și prin scrisul său plin de înțelepciune duhovnicească, ne-a lăsat material de bază și despre suflet și despre libertatea umană.
Ca să ne aducem aminte, mai ales, de filosoful Benedict (Baruch) Spinoza, pentru frumusețea gândirii sale, să mai facem un popas pe paginile din opera sa, Etica:
Vom continua să redăm, încă, pentru frumusețea gândirii lui Benedict (Baruch) Spinoza, câteva fragmente din lucrarea sa: Etica, elaborată în anul 1677:

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar