news        mail   location

 
 

După cum este pe lumea aceasta şi fiul lui David, Adonia, văzând că tatăl său este bătrân şi bolnav, a încercat să ajungă rege prin uzurpare. Văzând David faptele sale, îl rânduieşte drept succesor al său pe Solomon, fiul născut din Batşeba, fosta soţie a lui Urie.

 

După tatăl său, el va fi cel mai mare rege din istoria poporului evreu. Din înţeleptele sale judecăţi este considerat un rege harismatic, întreprinzător şi lucid, el devenind suveranul unui stat solid şi unitar dar şi regele regilor cum am putea spune, al regilor mai mărunţi ai popoarelor dimprejur, făcând o alianţă şi cu faraonul Egiptului, prin căsătoria cu fiica lui.

Spiritul de dreptate, înţelepciunea sa proverbială, precum şi vizita reginei din Saba, rămân drept repere de seamă, încununându-şi viaţa cu zidirea Templului din Ierusalim, minune a minunilor din vremea aceea, împlinind visul de o viaţă al părintelui său, David.

Legăturile cu Hiram, regele Tirului aveau să-i procure cele mai scumpe materiale pentru zidirea Templului, punându-i la dispoziţie imensele sale bogăţii adunate de pe spinarea poporului, prin biruri şi zile la muncă - munca patriotică de mai târziu! Şi tot ce se zideşte aşa, chiar dacă se face pentru Casa Domnului, până la urmă tot se risipeşte. Aşa s-a întâmplat şi cu Templul de la Ierusalim, după aproape 400 de ani, va fi jefuit şi dărâmat de Nabucodonosor.

Ca şi tatăl său, David, Solomon domneşte 40 de ani. În partea a doua a vieţii sale s-a abătut de la Lege şi a îngăduit să se dezvolte idolatria, stare care n-a rămas nepedepsită de Dumnezeu chiar după moartea lui Solomon. Regatul său se va împărţi în două şi după domnia celor 20 de regi ai regatului Iuda şi cei 19 regi ai regatului lui Israel, totul se va sfârşi prin cumplita captivitate babilonică.

Cine citeşte neavizat Cărţile Regilor, poate rămâne surprins şi dezamăgit. Prea multă gâlceavă şi războaie pe o scenă atât de mică, precum poporul lui Israel. Parcă eşti îndrituit să zici că unele din cele citite frizează domeniul absurdului, deşi totul se petrece „sub auspiciile lui Dumnezeu” după cum comentează Bartolomeu Valeriu Anania, care continuă: „Istoria vechitestamentară a lui Israel este culoarul prin care Dumnezeu îi deschide lui Adam drumul către Hristos”.

Cititorului Bibliei îi dorim spor bun la pătrunderea înţelesului tainic!

Calinic Argeșeanul, Scrisoarea lui Dumnezeu, Editura Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, 2016.

În Duminica Sfintelor Femei Mironosițe, parohia Cracăul Negru din comuna nemțeană Crăcăoani, protopopiatul Târgu Neamț, a îmbrăcat haine de sărbătoare. Credincioșii din această comunitate au avut astăzi ocazia binecuvântată de a se întâlni în rugăciune cu Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, aflat în vizită pe meleagurile natale.
Tot în această după-amiază, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic Argeșeanul a dorit să facă un scurt popas și la mănăstirea Agapia, aflată în apropiere. Întreg personalul monahal a avut bucuria de a participa la prezentarea cărții care a fost făcută în trapeza mănăstirii.
În perioada 17-19 mai, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul se află în vizită pe plaiurile moldave, cu ocazia lansării unei noi cărți intitulată ,, Bucuria de a trăi”. Dorind să facă prezentarea acestei lucrări în locurile care-i amintesc de anii copilăriei, Chiriarhul a făcut astăzi un scurt popas duhovnicesc la mănăstirea Văratec, aflată în apropierea satului său natal – Cracăul Negru.
Aforismele Arhiepiscopului Calinic Argeșeanul, o parte culese din opera sa vastă, altele cugetări de sine stătătoare, ating cele mai diverse teme. Multe sunt abordări din unghiuri diferite ale unor subiecte, sunt sfaturi care se adresează lumii noastre pe care bunul psiholog, care este cărturarul Calinic Argeșeanul, o cunoaște și îi oferă o sumă de răspunsuri la chestiunile fundamentale care țin de relația cu Dumnezeu, viața în Biserică, viața în lume, relațiile dintre oameni, nevoia de modele în istorie, în cultură.
Scriitorul Calinic Argeșeanul a debutat, cu aproape patru decenii în urmă, cu o carte al cărui titlu sentențios se reduce la o sintagmă care i-a marcat evoluția sub toate aspectele ei: Bucuria lecturii. De la bucuria lecturii, până la bucuria de a scrie, calea este una firească, iar cărțile și studiile semnate de cărturarul Calinic Argeșeanul se constituie ele însele într-o adevărată bibliotecă, spune cărturarul Adrian alui Gheorghe.
Dacă istoricul Eusebiu de Cezareea (sec. IV d.H.) nu ne-ar fi lăsat în Istoria Bisericească însemnările sale preţioase, acum am fi mult prea săraci în cunoaşterea adevărurilor din primele veacuri creştine.
Mare bucurie cuprinde inima mea văzând că Domnul Dumnezeu, în frumusețea acestei lumi văzute, a făcut să răsară, ca florile primăvara, geniile, care au schimbat fața lumii!
Trebuie să recunoaștem că filosoful John Locke, în gama filosofilor lumii este analitic și uneori lasă câte o fereastră pentru a se aerisi meandrele gândirii sale. Deși el respinge doctrina ideilor înnăscute, totuși, el nu respinge și conceptul că ființele umane au anumite abilități înnăscute.
Vom continua cu prezentarea conceptelor filosofice a savantului John Locke, născut în anul 1632 la Wrington, la o distanță apreciabilă de orașul Bristol. Începe studiile la Londra, apoi la Oxford, unde are preferință pentru studiile exacte, medicina și filosofia.
Am ajuns la ultima tabletă, așezând în pagină, câteva rânduri din Etica, Partea V, după cum urmează: „Prin ceea ce precede am terminat ceea ce voiam să demonstrez cu privire la puterea sufletului asupra pasiunilor și despre libertatea sufletului.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar