news        mail   location

 
 

Poate că, unii care vor avea bunăvoința să citească aceste rânduri, să se întrebe într-o doară: Ce l-a apucat pe Calinic, ăsta, să scrie despre Minunea de a te căsători? De ce nu lasă pe alții, pe cei căsătoriți să scrie despre Sfânta Taină a Căsătoriei sau a Nunții! Tocmai! Așa spun și eu!

 

Numai că, fiind în mare uimire față de această Taină Sfântă, citim că, în chip primordial a gândit-o și a întrupat-o Sfânta Treime: ”Să facem om după chipul nostru și după asemănare, ca să stăpânească peștii mării și păsările cerului, dobitoacele și tot pământul, și toate vietățile care se târăsc pe pământ. Și a făcut Dumnezeu pe om, după chipul lui Dumnezeu l-au făcut pe dânsul, bărbat și femeie i-au făcut pe ei.”[1].

Putem înțelege pentru totdeauna, că Domnul Dumnezeu nu a făcut doar bărbați, sau numai femei, pentru a se însoți în chip necuviincios, ci a făcut bărbat și femeie cu rosturi dumnezeiești de a se înmulți și a umple pământul. Deci, fără umbră de confuzii!

A urmat binecuvântarea și porunca Domnului Dumnezeu: ”Creșteți și vă înmulțiți și umpleți pământul; și-l stăpâniți pe el, peștii mării și păsările cerului, toate dobitoacele și tot pământul și toate vietățile, care se târăsc pe pământ.”[2].

Iar după ce a făcut Dumnezeu pe Eva din coasta lui Adam, fiind primul chirurg din Univers, a zis prezentându-i-o lui Adam: ”Pentru aceea va lăsa omul pe tatăl său și pe mama sa și se va lipi de femeia sa și vor fi amândoi un trup.”[3].

Așadar, să luam aminte!

Nu este potrivit și nici de folos să schimbăm și preschimbăm ceea ce a zidit Dumnezeu, cu rosturi firești. Ceea ce vrea omul să facă de capul lui, îl privește direct și personal, dar să nu târască și pe alții pe calea pierzării!

Deseori, am afirmat în fața cugetului meu dar și în fața oamenilor, că Sfânta Taină a Căsătoriei este o minune a lui Dumnezeu făcută nouă oamenilor, și că este cu toate acestea, din cauza noastră și un mare risc provocat de om.

Păi, a fi căsătorit înseamnă să ai o chemare specială, atât tu ca bărbat, cât și femeia care devine soție după rânduiala lui Dumnezeu. Însuși Iisus Hristos, ne spune, binecuvântând: ”Femeia când naște, întristare are, căci a sosit ceasul ei; iar dacă naște copilul nu-și mai aduce aminte de durere pentru bucuria că s-a născut om în lume.”[4]

Prin aceasta se arată rostul în lume pe care îl are femeia și bărbatul, constituiți în familia care are menirea de a perpetua neamul omenesc; iar Sfântul Apostol Pavel spune că: ”Femeia amăgindu-se a fost întru călcarea poruncii, dar se va mântui prin nașterea de fii, dacă va stărui întru credință și întru dragoste și sfințenie, cu întreaga înțelepciune.” [5]

Prima grija în contextul istoric, privind creația primordială, este de a nu denatura sensul conviețuirii și în frumusețea lumii văzute, având menirea de a ne supune lui Dumnezeu Atoatecreatorul, supunere cu sfântă recunoștință și că ne-a făcut contemporani cu Sine!

Cred că este o minune și o misiune să fii în ipostaza de căsătorit!

În familie se experimentează Geneza biblică și mai ales, când pe lume vin pruncii binecuvântați de Dumnezeu!

Să devii, prin mila Domnului Dumnezeu, făcător și crescător de generații, este minunea minunilor! Atunci înțelegi mult mai bine ce înseamnă ceea ce noi citim și în Antigona, opera lui Sofocle: ”În lume-s multe mari minuni, minuni mai mari ca omul nu-s!”.

De aceea, în cântarea din Axion, se spune atât de frumos: ”Fericit este bărbatul care deschide pântecele femeii...” pentru nașterea de prunci și nu doar pentru simpla plăcere; este vorba de bucuria biblică, lămuritoare din glasul lui Iisus Hristos: ”Dar n-ați citit, că Cel care a făcut la început, bărbat și femeie, i-au făcut pe ei? Pentru aceasta va lăsa omul pe tatăl său și pe mama sa și se va lipi de femeia sa ( nu de concubină) și vor fi amândoi un trup. Pentru aceea numai sunt doi, ci un trup. Deci, ce a împreunat Dumnezeu, omul să nu despartă!”[6]

Așadar, luăm aminte la cele scrise de Sfântul Apostol Pavel și ocrotim familia care este instituție (celula divino-umană) și ne pregătim cu sfințenie ca să devenim familiști binecuvântați de Dumnezeu!

Orice națiune este puternică dacă are familie sănătoasă!Cine atacă la rădăcina familia, atacă la rădăcină națiunea!

Iar căsătoria nu poate dăinui dacă nu se acceptă de cei doi soți, prietenia și ascultarea reciprocă, având încredere unul față de celălalt, fără a lăsa gelozia și neîncrederea să se cuibărească în vatra familiei!

Familia se ține cu jertfă permanentă!

Calinic Argeșeanul, Minunea de a fi, Editura Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, 2017.

 

[1] Facere 1, 26-27

[2] Ibidem 1, 28

[3] Ibidem 2, 24

[4] Ioan 16, 21

[5] I Timotei 2, 15

[6] Matei 19, 5-7

În Duminica Sfintelor Femei Mironosițe, parohia Cracăul Negru din comuna nemțeană Crăcăoani, protopopiatul Târgu Neamț, a îmbrăcat haine de sărbătoare. Credincioșii din această comunitate au avut astăzi ocazia binecuvântată de a se întâlni în rugăciune cu Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, aflat în vizită pe meleagurile natale.
Tot în această după-amiază, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic Argeșeanul a dorit să facă un scurt popas și la mănăstirea Agapia, aflată în apropiere. Întreg personalul monahal a avut bucuria de a participa la prezentarea cărții care a fost făcută în trapeza mănăstirii.
În perioada 17-19 mai, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul se află în vizită pe plaiurile moldave, cu ocazia lansării unei noi cărți intitulată ,, Bucuria de a trăi”. Dorind să facă prezentarea acestei lucrări în locurile care-i amintesc de anii copilăriei, Chiriarhul a făcut astăzi un scurt popas duhovnicesc la mănăstirea Văratec, aflată în apropierea satului său natal – Cracăul Negru.
Aforismele Arhiepiscopului Calinic Argeșeanul, o parte culese din opera sa vastă, altele cugetări de sine stătătoare, ating cele mai diverse teme. Multe sunt abordări din unghiuri diferite ale unor subiecte, sunt sfaturi care se adresează lumii noastre pe care bunul psiholog, care este cărturarul Calinic Argeșeanul, o cunoaște și îi oferă o sumă de răspunsuri la chestiunile fundamentale care țin de relația cu Dumnezeu, viața în Biserică, viața în lume, relațiile dintre oameni, nevoia de modele în istorie, în cultură.
Scriitorul Calinic Argeșeanul a debutat, cu aproape patru decenii în urmă, cu o carte al cărui titlu sentențios se reduce la o sintagmă care i-a marcat evoluția sub toate aspectele ei: Bucuria lecturii. De la bucuria lecturii, până la bucuria de a scrie, calea este una firească, iar cărțile și studiile semnate de cărturarul Calinic Argeșeanul se constituie ele însele într-o adevărată bibliotecă, spune cărturarul Adrian alui Gheorghe.
Mare bucurie cuprinde inima mea văzând că Domnul Dumnezeu, în frumusețea acestei lumi văzute, a făcut să răsară, ca florile primăvara, geniile, care au schimbat fața lumii!
Trebuie să recunoaștem că filosoful John Locke, în gama filosofilor lumii este analitic și uneori lasă câte o fereastră pentru a se aerisi meandrele gândirii sale. Deși el respinge doctrina ideilor înnăscute, totuși, el nu respinge și conceptul că ființele umane au anumite abilități înnăscute.
Vom continua cu prezentarea conceptelor filosofice a savantului John Locke, născut în anul 1632 la Wrington, la o distanță apreciabilă de orașul Bristol. Începe studiile la Londra, apoi la Oxford, unde are preferință pentru studiile exacte, medicina și filosofia.
Am ajuns la ultima tabletă, așezând în pagină, câteva rânduri din Etica, Partea V, după cum urmează: „Prin ceea ce precede am terminat ceea ce voiam să demonstrez cu privire la puterea sufletului asupra pasiunilor și despre libertatea sufletului.
Filosoful Benedict Spinoza, care este viu și prin scrisul său plin de înțelepciune duhovnicească, ne-a lăsat material de bază și despre suflet și despre libertatea umană.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar