news        mail   location

 
 

De mici copii am auzit pe părinți cum se rugau la Dumnezeu, spunând cu sfială rugăciunile de dimineață, seară, și la caz de mare trebuință. M-a fermecat inima mereu ascultând, și mai târziu spunând chiar eu rugăciunile așa numite de trecere de la Rugăciunile Începătoare la rugăciunile mai întinse ca spațiu și durată.

 

Îmi aduc aminte și acum de o rugăciune scurtă, de încheiere, care spre bucuria noastră, ne vestea sfârșitul slujbelor ortodoxe, care, să recunoaștem cu sfială, că sunt destul de lungi.

Cândva, l-am auzit pe Patriarhul Daniel spunând, așa mai cu umor, că cineva se văita, că de atâta slujbă, nu mai avea timp să se roage!

Mi-a venit pe inimă apoftegma mucalită, oricum și eu mă mai plâng, din când în când, că slujbele sunt cam lungi. Depinde, însă, de sănătatea, timpul, răbdarea și evlavia fiecăruia!

Doresc să subliniez că slujbele ortodoxe sunt complexe, și că a fi ortodox și a înțelege aceasta, are parfum și farmec dumnezeiesc. Ca ortodox și ca oricare doritor de slujbă, în tihnă, poate oricând să asiste și să asculte câtă slujbă dorește și are timp.

Slujba ortodoxă este ca râul care curge mereu și orice vine la biserică se adapă după voia sa și după timpul pe care îl are disponibil.

Ortodoxia este împlinitoare și cuprinzătoare pentru că se adresează omului.

Atunci, însă, când cădem în formalism, adică facem rugăciuni, doar pentru că sunt în rânduiala bisericească, fără să ne angajeze cu trup și suflet, ajungem tot la o zicală cu umor: Tipic, tipic, și la inimă nimic!

Când am mers la Mănăstirea Robaia, într-una din vizitele de lucru, am ajuns la biserică exact când s-a dat binecuvântarea pentru Utrenie. Am stat țintuit locului până la capăt. O slujbă citită perfect și doar cu câteva cântări, mi-a umplut inima de bucurie. Slujbă făcută cu inima și cu sufletul și nu doar cu gura și de mântuială!

Dar să ne întoarcem la Minunea de a nădăjdui, după cum este începutul acestei meditații. Când auzeam la finalul rugăciunii și a slujbelor, spunându-se cu apăs și evlavie adâncă: Nădejdea mea este Tatăl, scăparea mea este Fiul și acoperământul meu este Duhul Sfânt, mărire Ție Doamne, mărire Ție!, nădăjduiam că suntem în văzduhul Sfintei Treimi, cu rugăciunile alinătoare și izbăvitoare de deznădejde.

A nădăjdui în Sfânta Treime, până la capătul zilelor noastre, este o bucurie cerească, ce nu se va lua de la noi.

A pune rugăciunea și nădejdea noastră la Inima lui Dumnezeu, este cea mai sigură investiție pe care o putem face în viața noastră pământească. Tocmai această dumnezeiască Nadejde, a fost de la începuturi salvarea noastră, ca neam românesc și credință dreaptă în Dumnezeul Cel Veșnic și pururea prezent în Univers și în viața noastră la care ne-a chemat El, din iubirea Sa nemărginită.

Atunci când, în zbuciumata noastră viață pământească, vin încercări pe care noi, uneori nu le putem birui singuri, cum am dori, de altfel, Îngerul Păzitor ne îndeamnă să ne adresăm în rugăciuni Părintelui Milostivirii, pentru a căpăta izbăvirea noastră din brațele disperării și a deznădejdii ce ne-a cuprins.

Să nu uităm niciodată în viață cele două icoane din istoria mântuirii: Chipul lui Petru, care după lepădarea de Iisus Hristos, a plâns cu amar, și nădăjduind a fost reașezat în lucrarea apostolică, și chipul lui Iuda, care disperat, a sfârșit, deznădăjduit, în ștreang!

Lucrarea nefericită a deznădejdii: unul se leapădă de Învățătorul Său, iar altul Îl vinde pe treizeci de arginți! Oricât am greși, din nefericire, să nu cădem în deznădejde... aceasta fiind o cădere gravă de care se bucură vrăjmașul sufletelor noastre. Să nu-i dăm vrăjmașului prilejul de a se bucura de căderea noastră.

Să avem îndrăzneala nădejdii mântuitoare!

Cine nădăjduiește este făcător de minuni împotriva potrivnicului care umblă ca un leu răcnind ca să ne înghită, cum citim în epistolele Sfântului Apostol Petru.

Să închidem gura leului îndiavolit prin minunea nădăjduirii!

Să nu uităm să nădăjduim cu vârtoșenie și să zicem mereu: ”Nădejdea mea este Tatăl, scăparea mea este Fiul și acoperământul meu este Duhul Sfânt, mărire Ție Doamne, mărire Ție!”

Calinic Argeșeanul, Minunea de a fi, Editura Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, 2017.

În Duminica Sfintelor Femei Mironosițe, parohia Cracăul Negru din comuna nemțeană Crăcăoani, protopopiatul Târgu Neamț, a îmbrăcat haine de sărbătoare. Credincioșii din această comunitate au avut astăzi ocazia binecuvântată de a se întâlni în rugăciune cu Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, aflat în vizită pe meleagurile natale.
Tot în această după-amiază, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic Argeșeanul a dorit să facă un scurt popas și la mănăstirea Agapia, aflată în apropiere. Întreg personalul monahal a avut bucuria de a participa la prezentarea cărții care a fost făcută în trapeza mănăstirii.
În perioada 17-19 mai, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul se află în vizită pe plaiurile moldave, cu ocazia lansării unei noi cărți intitulată ,, Bucuria de a trăi”. Dorind să facă prezentarea acestei lucrări în locurile care-i amintesc de anii copilăriei, Chiriarhul a făcut astăzi un scurt popas duhovnicesc la mănăstirea Văratec, aflată în apropierea satului său natal – Cracăul Negru.
Aforismele Arhiepiscopului Calinic Argeșeanul, o parte culese din opera sa vastă, altele cugetări de sine stătătoare, ating cele mai diverse teme. Multe sunt abordări din unghiuri diferite ale unor subiecte, sunt sfaturi care se adresează lumii noastre pe care bunul psiholog, care este cărturarul Calinic Argeșeanul, o cunoaște și îi oferă o sumă de răspunsuri la chestiunile fundamentale care țin de relația cu Dumnezeu, viața în Biserică, viața în lume, relațiile dintre oameni, nevoia de modele în istorie, în cultură.
Scriitorul Calinic Argeșeanul a debutat, cu aproape patru decenii în urmă, cu o carte al cărui titlu sentențios se reduce la o sintagmă care i-a marcat evoluția sub toate aspectele ei: Bucuria lecturii. De la bucuria lecturii, până la bucuria de a scrie, calea este una firească, iar cărțile și studiile semnate de cărturarul Calinic Argeșeanul se constituie ele însele într-o adevărată bibliotecă, spune cărturarul Adrian alui Gheorghe.
Mare bucurie cuprinde inima mea văzând că Domnul Dumnezeu, în frumusețea acestei lumi văzute, a făcut să răsară, ca florile primăvara, geniile, care au schimbat fața lumii!
Trebuie să recunoaștem că filosoful John Locke, în gama filosofilor lumii este analitic și uneori lasă câte o fereastră pentru a se aerisi meandrele gândirii sale. Deși el respinge doctrina ideilor înnăscute, totuși, el nu respinge și conceptul că ființele umane au anumite abilități înnăscute.
Vom continua cu prezentarea conceptelor filosofice a savantului John Locke, născut în anul 1632 la Wrington, la o distanță apreciabilă de orașul Bristol. Începe studiile la Londra, apoi la Oxford, unde are preferință pentru studiile exacte, medicina și filosofia.
Am ajuns la ultima tabletă, așezând în pagină, câteva rânduri din Etica, Partea V, după cum urmează: „Prin ceea ce precede am terminat ceea ce voiam să demonstrez cu privire la puterea sufletului asupra pasiunilor și despre libertatea sufletului.
Filosoful Benedict Spinoza, care este viu și prin scrisul său plin de înțelepciune duhovnicească, ne-a lăsat material de bază și despre suflet și despre libertatea umană.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar