news        mail   location

 
 

Ziua Națională a României este pentru noi, românii, un moment de aleasă sărbătoare, de solemnă omagiere a istoriei și de sfântă aducere aminte, pentru înaintașii noștri, care s-au jertfit pe altarul unității naționale. 

 

Acum 103 de ani, români din toate colțurile României se îndreptau către Alba Iulia, pentru a asista la desăvârșirea celui mai puternic act din istoria României. Cu entuziasm și inimi însuflețite de dragoste de țară, românii au venit să dea mână cu mână într-o țară unită.

Unirea Transilvaniei cu Patria Mamă, de la 1 Decembrie 1918, reprezintă fără doar și poate, evenimentul principal al istoriei României și totodată realizarea unui deziderat al locuitorilor graniţelor vechii Dacii.

În decursul zbuciumatei noastre istorii naționale, Biserica Ortodoxă Română a contribuit semnificativ la unitatea de Neam și Țară, cultivând în sufletele tuturor românilor, iubitori ai Patriei străbune, în perioadele cele mai grele, conștiința trează, că ei au aceeași obârșie, credință și năzuință sfântă de unire. 

Conștiința unității de neam și credință a fost evidențiată de Biserica Neamului Românesc, prin traducerea, tipărirea și distribuirea cărților în limba română, pentru întreaga seminție românească. Prin lucrarea culturală și duhovnicească a Bisericii, s-au pus bazele limbii naționale literare, care a consolidat conștiința de unitate națională, oferindu-se cărți de învățătură pe înțelesul românilor, consfințindu-se și înscriindu-se astfel, în paginile acestora, dragostea pentru „România Dodoloață”.

Biserica Ortodoxă a constituit speranța unui popor asuprit că, într-o bună zi, românii din cele zece provincii istorice, să fie uniți sub același sceptru. Această zi sfântă, avea să fie ziua de 1 Decembrie 1918, când peste 100.000 de oameni, adunați în cetatea Alba Iuliei, au proclamat solemn, Unirea Transilvaniei cu Regatul României.

Marea Unire din 1918, râmâne peste veacuri, sublima formă de manifestare a conștiinței noastre pentru unitatea de neam și limbă. Ea este manifestarea concretă a dorinței și voinței unui popor, care există de mii de ani în istoria lumii.

Poporul român a știut atunci, să valorifice admirabil conjunctura internaţională favorabilă, creată în urma Primului Război Mondial. 

Astăzi, la zi de mare praznic, binecuvântăm și felicităm pe toți românii de pretutindeni și ne rugăm Bunului Dumnezeu, Cel în Treime lăudat: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, să ne ajute, să păstrăm și să sporim unitatea națională, simbol al jertfei românești și să reverse în inimile și în cugetele noastre dragostea, bucuria și demnitatea, de a ne numi români, în arealul Istoriei Universale! 

Binecuvântează Doamne Dumnezeul nostru, România Una și Nedespărțită și să dăinuie în veci, unitatea națională și credința Străbună a Neamului Românesc!

Calinic Argeșeanul

În Duminica Sfintelor Femei Mironosițe, parohia Cracăul Negru din comuna nemțeană Crăcăoani, protopopiatul Târgu Neamț, a îmbrăcat haine de sărbătoare. Credincioșii din această comunitate au avut astăzi ocazia binecuvântată de a se întâlni în rugăciune cu Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, aflat în vizită pe meleagurile natale.
Tot în această după-amiază, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic Argeșeanul a dorit să facă un scurt popas și la mănăstirea Agapia, aflată în apropiere. Întreg personalul monahal a avut bucuria de a participa la prezentarea cărții care a fost făcută în trapeza mănăstirii.
În perioada 17-19 mai, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul se află în vizită pe plaiurile moldave, cu ocazia lansării unei noi cărți intitulată ,, Bucuria de a trăi”. Dorind să facă prezentarea acestei lucrări în locurile care-i amintesc de anii copilăriei, Chiriarhul a făcut astăzi un scurt popas duhovnicesc la mănăstirea Văratec, aflată în apropierea satului său natal – Cracăul Negru.
Aforismele Arhiepiscopului Calinic Argeșeanul, o parte culese din opera sa vastă, altele cugetări de sine stătătoare, ating cele mai diverse teme. Multe sunt abordări din unghiuri diferite ale unor subiecte, sunt sfaturi care se adresează lumii noastre pe care bunul psiholog, care este cărturarul Calinic Argeșeanul, o cunoaște și îi oferă o sumă de răspunsuri la chestiunile fundamentale care țin de relația cu Dumnezeu, viața în Biserică, viața în lume, relațiile dintre oameni, nevoia de modele în istorie, în cultură.
Scriitorul Calinic Argeșeanul a debutat, cu aproape patru decenii în urmă, cu o carte al cărui titlu sentențios se reduce la o sintagmă care i-a marcat evoluția sub toate aspectele ei: Bucuria lecturii. De la bucuria lecturii, până la bucuria de a scrie, calea este una firească, iar cărțile și studiile semnate de cărturarul Calinic Argeșeanul se constituie ele însele într-o adevărată bibliotecă, spune cărturarul Adrian alui Gheorghe.
Dacă istoricul Eusebiu de Cezareea (sec. IV d.H.) nu ne-ar fi lăsat în Istoria Bisericească însemnările sale preţioase, acum am fi mult prea săraci în cunoaşterea adevărurilor din primele veacuri creştine.
Mare bucurie cuprinde inima mea văzând că Domnul Dumnezeu, în frumusețea acestei lumi văzute, a făcut să răsară, ca florile primăvara, geniile, care au schimbat fața lumii!
Trebuie să recunoaștem că filosoful John Locke, în gama filosofilor lumii este analitic și uneori lasă câte o fereastră pentru a se aerisi meandrele gândirii sale. Deși el respinge doctrina ideilor înnăscute, totuși, el nu respinge și conceptul că ființele umane au anumite abilități înnăscute.
Vom continua cu prezentarea conceptelor filosofice a savantului John Locke, născut în anul 1632 la Wrington, la o distanță apreciabilă de orașul Bristol. Începe studiile la Londra, apoi la Oxford, unde are preferință pentru studiile exacte, medicina și filosofia.
Am ajuns la ultima tabletă, așezând în pagină, câteva rânduri din Etica, Partea V, după cum urmează: „Prin ceea ce precede am terminat ceea ce voiam să demonstrez cu privire la puterea sufletului asupra pasiunilor și despre libertatea sufletului.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar