news        mail   location

 
 

Parohia argeșeană Micești din protopopiatul Mioveni și-a sărbătorit astăzi ocrotitorul spiritual, pe Sf. Ioan Rusul.  Cu această ocazie, credincioșii acestei comunități au avut bucuria de a-l primi în mijlocul lor pe Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul  care a oficiat Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.



 

La final a fost săvârșită și o slujbă de pomenire pentru ctitorii și binefăcătorii Biseicii trecuți la Domnul. De asemenea, bucuria comunității a fost dublată de lansarea noii monografii a bisericii din Micești, când se împlinesc 568 de ani de la prima atestare documentară a localității și 180 de ani de la sfințirea bisericii.

În cuvântul rostit, Chiriarhul a vorbit celor prezenți despre frumusețea locului în care a fost construită biserica, precum și de noua lucrare monografică ce conține date istorice foarte importante legate de existența acestui sfânt lăcaș de rugăciune.

În anul 2016, parohia Micești a primit în dar un fragment din moaștele Sf. Ioan Rusu. Astfel, prin mijlocirea acestuia, lucrările de restaurare au fost finalizate într-un timp foarte  scurt, biserica fiind resfințită în anul 2018.

Biserica parohiei Micești a fost construită în anul 1844 cu osteneala și cheltuiala credincioșilor din localitate  aflați sub coordonarea preotului Barbu Bîrzotescu.

Noua lucrare monografică care a văzut acum lumina tiparului aduce pentru publicul interesat informații noi legate și de alți ctitori care au contribuit în timp la construirea, restaurarea și întreținerea acestei biserici.

La eveniment au fost prezenti și membri Corului Veteranilor „Mihai Viteazul” al Cercului Militar Pitești, condus de către colonel în rezervă Nicolae Perniu, care a prezentat un program de cântece religioase și patriotice.

La final fiecare credincios a primit din partea parohiei un exemplar cu noua monografie lansată astăzi.

Din anul 2013, la inițiativa comunității online „La blouse roumaine”, românii din țară și din străinătate au îmbrățișat ideea celebrării unei zile universale dedicate iei, data aleasă fiind ziua de 24 iunie, de sărbătoarea Sânzienelor, cum este cunoscută în calendarul popular. Demersul și-a propus întărirea ideii de conservare și de perpetuare a acestui element de patrimoniu din cultura tradi­țională, atât prin purtarea iei, cât și prin menținerea vie a meșteșugului de coasere a cămășilor tradiționale.
Cu binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, în seara zilei de 24 iunie, iubitorii muzicii au fost în biserica parohiei Sfânta Vineri, unde a fost organizat un concert de muzică religioasă, invitat fiind Corul Tronos Junior, dirijat de domnul Ioan Balaban.
Ajutorarea celor aflați în nevoi nu este doar un act de caritate ci, mai ales, dovada iubirii sincere către Hristos Ce Se află în chipul celor necăjiți și Care, flămând fiind de mântuirea noastră, Se satură cu pâinea dospită în focul iubirii față de semeni.
Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului prin Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul a organizat o activitate catehetică în biserica parohiei Rătești, din protoieria Topoloveni.
De zece ani, ziua de 24 iunie a devenit pentru românii de pretutindeni o zi în care celebrează principala piesă din portul tradițional femeiesc: cămașa sau ia. Cu o chintesență de mesaje, piesă a costumului de sărbătoare la noi, ia încorporează istoria noastră culturală de la începuturi până astăzi. Ca obiect vestimentar, ia reprezintă o emblemă identitară pentru români.
Marii înţelepţi ai tuturor timpurilor au avut doar cuvinte înaripate atunci când a fost şi este vorba despre acea stare unică de spirit, numită: Prietenia!
De câte ori nu ne simţim aşa de bine având în jurul nostru oameni cu care ne putem împăca! Cât este de necesar să ai pe cineva căruia să-i poţi spune totul, ca ţie însuţi. Prieteniile sunt apreciate ca o ipostază a sfinţeniei. Anticii şi de la ei până în timpurile moderne, s-au scris despre prietenie tomuri întregi. Iisus a pus problema prieteniei tranşant. Adică, nu se poate vorbi în dodii sau lua cumva în glumă această stare unică din viaţa omului.
Minunata făptură, zidită de Dumnezeu, în frumuseţea acestei lumi văzute, omul, are puterea încredinţată de a se bucura, a gândi şi a lucra în Grădina Maicii Domnului. Dacă ziua avem bucuria de a vedea cele semănate de Dumnezeu, cu atâta bunătate felurită, noaptea, deasupra capului nostru ni se arată uriaşa plămădire de sori şi stele, care ne uimesc mintea şi ne bucură inima şi sufletul, deopotrivă!
Duminica Mare, cum se mai spune pe la noi, este Duminica Rusaliilor, adică Pogorârea Duhului Sfânt peste Apostolii Domnului și întreaga fire, precum și ziua Întemeierii Bisericii Creștine.
În toamna anului 1964, când am păşit pentru prima oară în „buricul” Transilvaniei, aproape de poalele dealului Bobâlna, în parohia Tioltiur, începeam lucrul pastoral la vârsta numai de douăzeci de ani, proaspăt împliniţi.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar