news        mail   location

 
 

Parohia Sfântul Nicolae – Popa Savu din Municipiul Câmpulung Muscel, Județul Argeș, a îmbrăcat astăzi haine de sărbătoare. Încă de la primele ore ale dimineții, foarte mulți credincioși au venit în centrul orașului pentru a participa la slujba de resfințire a bisericii, care în ultimii ani a trecut printr-un amplu proces de restaurare. Slujba de târnosire a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.



 

După acest moment mult așteptat de întreaga comunitate, Chiriarhul Eparhiei a oficiat Sfânta Liturghie pe o scenă special amenajată în fața bisericii. Ierarhul Argeșean a slujit împreună cu un sobor de preoți și diaconi, de față fiind reprezentanți ai administrației locale și centrale.

În cuvântul rostit cu această ocazie, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre răbdarea pe care trebuie să o avem în suferință, amintind că singurătatea este o povară greu de purtat. Legat de evenimentul petrecut astăzi, Chiriarhul a dorit să evidențieze că după aducerea moaștelor Sf. Cuv. Ioanichie cel Nou de la Muscel în mănăstirea Negru Vodă, prin mijlocirea sfântului au fost finalizate două lucrări importante în orașul Câmpulung Muscel: restaurarea întregului ansamblu monahal de la mănăstirea Negru Vodă și restaurarea catedralei orașului, cunoscută sub numele biserica Sf. Nicolae – Popa Savu.

Biserica parohiei Sf. Nicolae – Popa Savu din orașul Câmpulung Muscel are două hramuri: unul închinat Bunei Vestiri, și celălalt închinat Sf. Ierarh Nicolae. Sfântul lăcaș a fost construit între anii 1860-1868, de câtre enoriașii parohiei și alți buni creștini, în vremea Mitropolitului Țării Românești, Nifon al II-lea. După unele ipoteze istorice, se crede că prezenta biserică, ar fi cea de-a treia construcție. Pisania, situată la nord de intrare, pe fațada vestică, consemnează că prima biserică a fost ridicată pe la anul 1450, de un preot numit Savu, de aici probabil și patronimul bisericii de Popa Savu, iar la anul 1779 a fost reparată și mărită, ca mai târziu, începând cu anul 1860, să fie reclădită din temelii, forma arhitecturală păstrându-se până în zilele noastre.

Pictura murală interioară a fost realizată începând cu anul 1864, în Sfântul Altar, naos și pronaos, de către zugravul de biserici Mișu Popp din Brașov, iar în pridvor, de către Gheorghe Belizarie.

În prezent a fost nevoie ca biserica să treacă printr-un amplu proces de restaurare. Astfel,  la îndemnul și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, preotul paroh Cojocaru Ion, care îndeplinește și ascultarea de director al Seminarului Teologic Ortodox Iustin Patriarhul din Câmpulung Muscel, și preotul coslujitor Maria Robert, manager de proiect, au întreprins demersurile care se impun către cei în drept, în vederea accesării unui proiect cu finanțare europeană, pentru restaurarea bisericii parohiale, monument istoric, categorie B.

Printre inițiatorii proiectului de restaurare se numără domnul Tudor Geamănu, enoriaș al parohiei, și domnul Remus Brăguță, consultant pentru fonduri europene.

Din rânduiala Domnului Dumnezeu, în anul 2018, cu sprijinul Domnului Liviu Mușat, director al Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud-Muntenia, al doamnei Tache Mirela Andreea, al firmei de consultanță S.C. Andralex Project Company S.R.L. din Pitești, reprezentată de doamna Grigoraș Florentina, precum și al altor oameni de bine, cunoscuți de Domnul Dumnezeu, a fost semnat Contractul de finanțare a unui proiect în valoare de 4.952.175 lei, subvenționat din fonduri structural europene, prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 5: „Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural.”

Proiectul de investiție intitulat: Restaurare, consolidare și punere în valoare a Bisericii Sfântul Nicolae Popa-Savu, Câmpulung Muscel, Județul Argeș, s-a desfășurat în perioada ianuarie 2016 – octombrie 2023, obiectivul general fiind creșterea gradului de expunere a bisericii către credincioși, sporirea numărului de vizitatori, redarea frumuseții arhitecturale inițiale, dar și digitalizarea obiectivului.

Consiliul Județean Argeș, reprezentat de către domnul președinte Ion Mînzînă, a sprijinit cofinanțarea proiectului european, prin alocarea sumei de 30.000 lei. De asemenea, Primăria și Consiliul Local Câmpulung Muscel, prin doamna primar Elena Lasconi, și domnul primar Ioan Liviu Țâroiu, au acordat sprijin financiar în realizarea proiectului european, prin alocarea sumei de 23.000 lei.

Biserica Parohiei Sfântul Nicolae – Popa Savu din Municipiul Câmpulung Muscel, rămâne peste veacuri mărturie a hărniciei preoților care au slujit la această biserică, și a dărniciei bunilor creștini ortodocși musceleni, a autorităților locale și centrale, și a altor binefăcători și iubitori ai Casei Domnului Dumnezeu, care din puținul sau preaplinul inimii, au oferit darul lor pentru a se număra în rândul ctitorilor.

Din anul 2013, la inițiativa comunității online „La blouse roumaine”, românii din țară și din străinătate au îmbrățișat ideea celebrării unei zile universale dedicate iei, data aleasă fiind ziua de 24 iunie, de sărbătoarea Sânzienelor, cum este cunoscută în calendarul popular. Demersul și-a propus întărirea ideii de conservare și de perpetuare a acestui element de patrimoniu din cultura tradi­țională, atât prin purtarea iei, cât și prin menținerea vie a meșteșugului de coasere a cămășilor tradiționale.
Cu binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, în seara zilei de 24 iunie, iubitorii muzicii au fost în biserica parohiei Sfânta Vineri, unde a fost organizat un concert de muzică religioasă, invitat fiind Corul Tronos Junior, dirijat de domnul Ioan Balaban.
Ajutorarea celor aflați în nevoi nu este doar un act de caritate ci, mai ales, dovada iubirii sincere către Hristos Ce Se află în chipul celor necăjiți și Care, flămând fiind de mântuirea noastră, Se satură cu pâinea dospită în focul iubirii față de semeni.
Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului prin Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul a organizat o activitate catehetică în biserica parohiei Rătești, din protoieria Topoloveni.
De zece ani, ziua de 24 iunie a devenit pentru românii de pretutindeni o zi în care celebrează principala piesă din portul tradițional femeiesc: cămașa sau ia. Cu o chintesență de mesaje, piesă a costumului de sărbătoare la noi, ia încorporează istoria noastră culturală de la începuturi până astăzi. Ca obiect vestimentar, ia reprezintă o emblemă identitară pentru români.
Marii înţelepţi ai tuturor timpurilor au avut doar cuvinte înaripate atunci când a fost şi este vorba despre acea stare unică de spirit, numită: Prietenia!
De câte ori nu ne simţim aşa de bine având în jurul nostru oameni cu care ne putem împăca! Cât este de necesar să ai pe cineva căruia să-i poţi spune totul, ca ţie însuţi. Prieteniile sunt apreciate ca o ipostază a sfinţeniei. Anticii şi de la ei până în timpurile moderne, s-au scris despre prietenie tomuri întregi. Iisus a pus problema prieteniei tranşant. Adică, nu se poate vorbi în dodii sau lua cumva în glumă această stare unică din viaţa omului.
Minunata făptură, zidită de Dumnezeu, în frumuseţea acestei lumi văzute, omul, are puterea încredinţată de a se bucura, a gândi şi a lucra în Grădina Maicii Domnului. Dacă ziua avem bucuria de a vedea cele semănate de Dumnezeu, cu atâta bunătate felurită, noaptea, deasupra capului nostru ni se arată uriaşa plămădire de sori şi stele, care ne uimesc mintea şi ne bucură inima şi sufletul, deopotrivă!
Duminica Mare, cum se mai spune pe la noi, este Duminica Rusaliilor, adică Pogorârea Duhului Sfânt peste Apostolii Domnului și întreaga fire, precum și ziua Întemeierii Bisericii Creștine.
În toamna anului 1964, când am păşit pentru prima oară în „buricul” Transilvaniei, aproape de poalele dealului Bobâlna, în parohia Tioltiur, începeam lucrul pastoral la vârsta numai de douăzeci de ani, proaspăt împliniţi.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar