news        mail   location

 
 

Când ne aflăm în mijlocul unor oameni mâhniţi este necesar să ne ostenim pentru a-i scoate din starea neagră a supărării, de orice fel ar fi şi ori de unde ar veni. Fiind fiinţe complexe, dar şi cu mari slăbăciuni, cei tari, cum spune Sfântul Apostol Pavel, sunt obligaţi să ducă greutatea celor slabi.

 

Supărările zilnice vin peste capul nostru, fără vrerea noastră. Cine îşi doreşte amărăciuni şi mâhniri, aşa, doar de dragul supărării? E adevărat că sunt unii dintre îndemnaţi de oamenii care vor răul, că firea noastră zbuciumată ne duce pe cărări greşite ori suntem îndemnaţi de diavol la ură şi supărare. Putem să ajungem la marele examen, arătându-ne puterea de a învinge, prin înţelepciune, bunăvoinţă la iertare şi, mai ales, să nu uităm rugăciunea, care pe toate le împlineşte, atunci când este făcută în Duhul Sfânt.

Dacă am avea o singură zi de viaţă, tot am fi cu păcate. Starea noastră de păcătoşi sau păcătoşenie este ca şi respiraţia. Dacă nu greşim trupeşte, poate ne gândim la o droaie de păcate! Dacă nu greşim în imaginaţia noastră, poate hulim împotriva lui Dumnezeu, învinuindu-L pe El pentru zăpăcelile care zac, de cele mai multe ori, în capul nostru! Dacă nu ispitim noi direct, poate punem pe alţii, prin sfaturi întunecate, să săvârşească răul pe care-l dorim altora! Şi câte alte necazuri nu putem face din cauza lipsei de frică de Dumnezeu şi ruşine de oameni.

Toate acestea provoacă „stres” atât celor care sunt izvor de răutăţi, cât şi celor care primesc răul făcut de alţii. Spre exemplu, atunci când noi năvălim cu ocări asupra aproapelui nostru, fie că sunt sau nu, adevărate, Toma de Kempis, ne învaţă zicând: „Pentru ce, oare, să te întristeze o uşoară învinuire rostită împotriva ta? De-ar fi fost şi mai mare şi totuşi n-ar fi trebuit să te superi. Acum însă, lasă să treacă. Nu este nici cea dintâi, nu este nicio învinuire nouă, nici nu va fi cea din urmă, dacă vei trăi mai mult”.

Cât de mângâietor şi tămăduitor este cuvântul sacru, alifie duhovnicească pentru durerile din viaţa noastră! Hotărât lucru, nu-i nimic nou sub soare, precum zice Scriptura, iar noi suntem cei care trebuie să suportăm cu încurajare orice amărăciune ni se face din partea confraţilor noştri pământeni.

Cu toate durerile pe care le încercăm, mai ales, că unora ne plouă mereu peste cap,  cu toate pietrele aruncate din poftă nepotolită şi inimă mânioasă, atunci când citim sfaturile înţelepţilor, care au suferit, trebuie să luăm aminte asupra stării în care am fost duşi: „Alungă-le din inimă, cum ştii mai bine; iar dacă necazul te-a atins, totuşi, nu te descuraja, nici nu te înspăimânta prea mult. Suferă cel puţin cu răbdare, dacă nu poţi cu bucurie. Chiar dacă auzi ceva neplăcut şi dacă simţi o supărare din pricina aceasta, totuşi, stăpâneşte-te şi nu îngădui să iasă ceva necuviincios din gura ta, de unde cei mici să se smintească. Curând supărarea şi tulburarea sufletului se va potoli şi durerea lăuntrică se va îndulci, când harul se întoarce. Încă sunt viu, zice Domnul, şi sunt gata să te ajut şi să te mângâi, mai mult ca de obicei, dacă te încrezi în Mine şi Mă chemi cu evlavie”.

Neamul Românesc a avut mult, prea mult de suferit, în decursul istoriei sale milenare. Iar atunci când şi-a izvodit proverbul care zice: Vie necazul, dar să fie singurul! înseamnă că din suferinţele sale a ţesut această pânză cu firele de aur ale speranţei. Experienţa a învăţat pe români: „Păstrează-ţi sângele rece şi pregăteşte-te pentru o suferinţă şi mai mare! Nu este totul pierdut, dacă te vezi mai adeseori necăjit sau mai greu încercat. Om eşti, iar nu Dumnezeu! Eşti trup, nu înger! Cum ai putea oare, să rămâi neîncetat în aceeaşi stare de virtute, când aceasta i-a lipsit îngerului în cer şi celui dintâi om, în Rai? Eu sunt Cel care ridic pe cei mâhniţi la mântuire şi înalţ până la mărirea Mea pe cei care-şi cunosc slăbiciunea lor.”

Atunci când ispitele cad pe capul nostru şi păcătuim, cu sau fără voia noastră, trebuie să ascultăm cuvântul Domnului, care zice: „Dumnezeu nu vrea moartea păcătosului, ci să se întoarcă şi să fie viu” şi „n-am venit să chem pe cei drepţi la pocăinţă, ci pe cei păcătoşi” precum şi „vă spun că va fi mai multă bucurie în cer pentru un singur păcătos care se pocăieşte”, iar „Hristos Iisus a venit în lume ca să mântuiască pe cei păcătoşi.”

Tot brodând pe această temă, să ascultăm şi pe Avva Pimen din Pateric care a zis: „Dacă cineva păcătuieşte şi apoi tăgăduieşte, spunând: „N-am păcătuit”, nu-l condamna, căci îi tai zelul. Dar dacă îi zici: „Nu te descuraja frate, ci ai grijă pe viitor”, îi trezeşti sufletul la pocăinţă.

Stresul descurajării se vindecă dacă ţinem cu grijă în minte şi inimă cuvintele Scripturii şi ale Sfinţilor Părinţi, după cum s-a spus mai sus. Şi ca să lucrăm asupra noastră, cu mai multă încurajare, vom aminti aici, o altă învăţătură a Sfântului Pimen: „Dacă sufletul se acuză pe sine în faţa lui Dumnezeu, Domnul îl iubeşte!”

Atunci când simţim că suntem iubiţi de Dumnezeu, stresul descurajării se duce pe apa sâmbetei!

Calinic Argeșeanul

Din anul 2013, la inițiativa comunității online „La blouse roumaine”, românii din țară și din străinătate au îmbrățișat ideea celebrării unei zile universale dedicate iei, data aleasă fiind ziua de 24 iunie, de sărbătoarea Sânzienelor, cum este cunoscută în calendarul popular. Demersul și-a propus întărirea ideii de conservare și de perpetuare a acestui element de patrimoniu din cultura tradi­țională, atât prin purtarea iei, cât și prin menținerea vie a meșteșugului de coasere a cămășilor tradiționale.
Cu binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, în seara zilei de 24 iunie, iubitorii muzicii au fost în biserica parohiei Sfânta Vineri, unde a fost organizat un concert de muzică religioasă, invitat fiind Corul Tronos Junior, dirijat de domnul Ioan Balaban.
Ajutorarea celor aflați în nevoi nu este doar un act de caritate ci, mai ales, dovada iubirii sincere către Hristos Ce Se află în chipul celor necăjiți și Care, flămând fiind de mântuirea noastră, Se satură cu pâinea dospită în focul iubirii față de semeni.
Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului prin Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul a organizat o activitate catehetică în biserica parohiei Rătești, din protoieria Topoloveni.
De zece ani, ziua de 24 iunie a devenit pentru românii de pretutindeni o zi în care celebrează principala piesă din portul tradițional femeiesc: cămașa sau ia. Cu o chintesență de mesaje, piesă a costumului de sărbătoare la noi, ia încorporează istoria noastră culturală de la începuturi până astăzi. Ca obiect vestimentar, ia reprezintă o emblemă identitară pentru români.
Marii înţelepţi ai tuturor timpurilor au avut doar cuvinte înaripate atunci când a fost şi este vorba despre acea stare unică de spirit, numită: Prietenia!
De câte ori nu ne simţim aşa de bine având în jurul nostru oameni cu care ne putem împăca! Cât este de necesar să ai pe cineva căruia să-i poţi spune totul, ca ţie însuţi. Prieteniile sunt apreciate ca o ipostază a sfinţeniei. Anticii şi de la ei până în timpurile moderne, s-au scris despre prietenie tomuri întregi. Iisus a pus problema prieteniei tranşant. Adică, nu se poate vorbi în dodii sau lua cumva în glumă această stare unică din viaţa omului.
Minunata făptură, zidită de Dumnezeu, în frumuseţea acestei lumi văzute, omul, are puterea încredinţată de a se bucura, a gândi şi a lucra în Grădina Maicii Domnului. Dacă ziua avem bucuria de a vedea cele semănate de Dumnezeu, cu atâta bunătate felurită, noaptea, deasupra capului nostru ni se arată uriaşa plămădire de sori şi stele, care ne uimesc mintea şi ne bucură inima şi sufletul, deopotrivă!
Duminica Mare, cum se mai spune pe la noi, este Duminica Rusaliilor, adică Pogorârea Duhului Sfânt peste Apostolii Domnului și întreaga fire, precum și ziua Întemeierii Bisericii Creștine.
În toamna anului 1964, când am păşit pentru prima oară în „buricul” Transilvaniei, aproape de poalele dealului Bobâlna, în parohia Tioltiur, începeam lucrul pastoral la vârsta numai de douăzeci de ani, proaspăt împliniţi.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar