news        mail   location

 
 

Când mă gândesc la „Înțelepciunea supremă a Domnului Dumnezeu”, inima mi se umple de bucurie dumnezeiască!

 

Vom continua cu câteva episoade din „Corespondența lui Leibniz cu Clarke”: „Este adevărat că nimic nu există fără o rațiune suficientă și că nimic nu există într-un fel mai mult decât într-altul, fără să fie o rațiune suficientă pentru aceasta. Dar această rațiune suficientă este adeseori o simplă voință a lui Dumnezeu. De exemplu, dacă se întreabă de ce o oarecare parte sau un sistem de materie a fost creat într-un loc oarecare și altul în alt loc, și fiindcă fiecare loc este absolut indiferent oricărei materii, inversarea lor ar fi indiferentă, presupunând că cele două noțiuni de materie sau părțile lor sunt asemănătoare; dacă se consideră aceasta, atunci nu se poate invoca, o altă rațiune decât simpla voință a lui Dumnezeu. Și dacă voința nu ar putea acționa fără să fie determinată de ceva, ca o balanță, care nu se poate mișca dacă o greutate nu o face să se încline, atunci Dumnezeu nu ar avea libertatea de a alege și ar însemna să introducem fatalitatea.”

Răspunsul lui Leibniz: „În ceea ce mă privește am arătat de mai multe ori că socotim spațiul ca ceva pur relativ, ca și timpul; ca o ordine a coexistențelor, după cum timpul este o ordine a succesiunilor. Căci spațiul arată, în termeni de posibilitate, o ordine a lucrurilor care există în același timp, fiindcă  există deodată, fără ca El să intervină în felul lor de a exista. Și când vezi mai multe lucruri deodată, atunci îți dai seama de această ordine a lucrurilor între ele. Pentru a infirma imaginația celor ce consideră spațiul ca o substanță sau cel puțin ca fiind un lucru absolut, am mai multe demonstrații, dar nu vreau să mă servesc acum decât de aceea pentru care mi se dă ocazie. Spun, deci, că dacă spațiul ar avea o existență absolută, s-ar întâmpla ceva pentru care ar fi imposibil să existe o rațiune suficientă, ceea ce ar fi contra axiomei noastre. Iată cum o demonstrez...Spațiul este ceva absolut uniform. Și fără lucrurile plasate în el, un punct al spațiului nu se deosebește prin nimic de un alt punct al spațiului. Urmează de aici că este imposibil ca Dumnezeu, păstrând aceleași corpuri între ele, să fi plasat corpurile în spațiu altfel și nu așa cum sunt...Este tot așa în ceea ce privește timpul. Dacă presupunem că cineva întreabă de ce Dumnezeu nu a creat totul cu un an înainte, și că același personaj vrea să tragă de aici concluzia că Dumnezeu a făcut ceva pentru care nu poate exista o rațiune prin care a fost făcut astfel mai mult decât altfel” (pag. 344)

Calinic Argeșeanul

Din anul 2013, la inițiativa comunității online „La blouse roumaine”, românii din țară și din străinătate au îmbrățișat ideea celebrării unei zile universale dedicate iei, data aleasă fiind ziua de 24 iunie, de sărbătoarea Sânzienelor, cum este cunoscută în calendarul popular. Demersul și-a propus întărirea ideii de conservare și de perpetuare a acestui element de patrimoniu din cultura tradi­țională, atât prin purtarea iei, cât și prin menținerea vie a meșteșugului de coasere a cămășilor tradiționale.
Cu binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, în seara zilei de 24 iunie, iubitorii muzicii au fost în biserica parohiei Sfânta Vineri, unde a fost organizat un concert de muzică religioasă, invitat fiind Corul Tronos Junior, dirijat de domnul Ioan Balaban.
Ajutorarea celor aflați în nevoi nu este doar un act de caritate ci, mai ales, dovada iubirii sincere către Hristos Ce Se află în chipul celor necăjiți și Care, flămând fiind de mântuirea noastră, Se satură cu pâinea dospită în focul iubirii față de semeni.
Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului prin Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul a organizat o activitate catehetică în biserica parohiei Rătești, din protoieria Topoloveni.
De zece ani, ziua de 24 iunie a devenit pentru românii de pretutindeni o zi în care celebrează principala piesă din portul tradițional femeiesc: cămașa sau ia. Cu o chintesență de mesaje, piesă a costumului de sărbătoare la noi, ia încorporează istoria noastră culturală de la începuturi până astăzi. Ca obiect vestimentar, ia reprezintă o emblemă identitară pentru români.
Marii înţelepţi ai tuturor timpurilor au avut doar cuvinte înaripate atunci când a fost şi este vorba despre acea stare unică de spirit, numită: Prietenia!
De câte ori nu ne simţim aşa de bine având în jurul nostru oameni cu care ne putem împăca! Cât este de necesar să ai pe cineva căruia să-i poţi spune totul, ca ţie însuţi. Prieteniile sunt apreciate ca o ipostază a sfinţeniei. Anticii şi de la ei până în timpurile moderne, s-au scris despre prietenie tomuri întregi. Iisus a pus problema prieteniei tranşant. Adică, nu se poate vorbi în dodii sau lua cumva în glumă această stare unică din viaţa omului.
Minunata făptură, zidită de Dumnezeu, în frumuseţea acestei lumi văzute, omul, are puterea încredinţată de a se bucura, a gândi şi a lucra în Grădina Maicii Domnului. Dacă ziua avem bucuria de a vedea cele semănate de Dumnezeu, cu atâta bunătate felurită, noaptea, deasupra capului nostru ni se arată uriaşa plămădire de sori şi stele, care ne uimesc mintea şi ne bucură inima şi sufletul, deopotrivă!
Duminica Mare, cum se mai spune pe la noi, este Duminica Rusaliilor, adică Pogorârea Duhului Sfânt peste Apostolii Domnului și întreaga fire, precum și ziua Întemeierii Bisericii Creștine.
În toamna anului 1964, când am păşit pentru prima oară în „buricul” Transilvaniei, aproape de poalele dealului Bobâlna, în parohia Tioltiur, începeam lucrul pastoral la vârsta numai de douăzeci de ani, proaspăt împliniţi.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar