news        mail   location

 
 

Cum era și firesc, genialul Gottfried Leibniz, a scris despre „Armonia prestabilită” și că această „armonie” este fondată în Dumnezeu, în „originea radicală a lucrurilor”.

 

Leibniz explică insuficiența fizicii: „Oricât am vrea să explicăm lucrurile, vom merge din cauză în cauză fără ca să putem ajunge vreodată la o cauză ultimă, fiind necesar să trecem de la fizic la metafizic, aici întâlnind ideea de Dumnezeu”.

Dumnezeu este, pentru Leibniz, monada primă, substanța necesară care cuprinde și „rațiunea existențelor”, dar și „rațiunea esențelor”, a tuturor posibilităților lumii...Toate lucrurile sunt create prin „fulgurații ale divinității”.

Dumnezeu nu creează însă la întâmplare, ci după rațiuni suficiente. Dacă filosoful Clarke va întreba, de ce Dumnezeu nu a creat lumea mai curând sau mai târziu în timp, Leibniz va răspunde că a ales timpul după o rațiune pe care a socotit-o mai bună. Dumnezeu lasă ca lucrurile să acționeze după legi cauzale: pentru că acestea sunt cele mai judicioase, cele mai simple; dar face ca sufletele să acționeze după legi finale, fiindcă urmează o perfecțiune a rațiunii. Dacă rațiunea suficientă este „principiul mare”, atunci această rațiune nu va explica numai cauza, realitatea lucrurilor, dar și, final, perfecțiunea lor. Va fi și rațiunea perfecțiunii.

În lume există o armonie prealabilă. Cum ar putea astfel monadele să se pună de acord? Și tot armonia prestabilită va explica și legătura dintre suflet și trup. Trupul își urmează legile lui cauzale. Sufletul pe ale lui, scopurile lui, legile lui finale. Nicio influență de la unul la celălalt, corpurile acționează ca și cum nu ar fi suflete; sufletul, ca și cum nu ar exista trupuri; ce le unește nu este decât această „armonie”, aspect și ea al unui principiu al perfecțiunii.

Dar principiul perfecțiunii este Domnul Dumnezeu; El conduce corpurile „formele înfundate în materie”, ca un inginer care își conduce mașinile, dar guvernează spiritele „cum guvernează un suveran pe supușii săi.”

Ordinea dumnezeiască a lumii unește astfel mecanismul cu cauzele finale, natura fizică cu natura morală, Natura cu Grația. Dumnezeu este principiul organizării raționale a lumii. Dar această organizare este și o „lume a Grației”, Dumnezeu care este izvorul tuturor posibilităților, are de ales între mai multe lumi. El a ales această lume care este cea mai bună posibilă!” (pag. 328)

Calinic Argeșeanul

Cu mare bucurie, Arhiepiscopia Argeșului si Muscelului, face cunoscut clerului si credinciosilor din cuprinsul Eparhiei, ca in ziua de luni, 24 Iunie 2024, la biserica Parohiei Sfanta Vineri din Municipiul Pitesti, incepand cu ora 18:00, va concerta Corul Tronos Junior al Patriarhiei Romane, condus de domnul Ioan Balaban.
Prin Sectorul Social Filantropic și de Misiune, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului a promovat diferite proiecte social-filantropice realizate cu sprijinul credincioșilor din cuprinsul Eparhiei.
Nu trece nepăsător pe lângă oamenii săraci, nu îi ocoli şi să nu-ţi fie ruşine să-i ajuţi. Lui Hristos nu Îi este ruşine să primească milostenia ta, pe care o faci prin oamenii săraci, iar ţie îţi este ruşine să-ţi întinzi mâna şi să dai câţiva bănuţi.
În contextul anului omagial 2024, închinat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, pastorației și îngrijirii bolnavilor, cu binecuvântarea și purtarea de grija a Înaltpreasfințitului Calinic Argeșeanul, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, pelerinajul cu racla care conține un fragment din moaștele Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, făcătorul de minuni și vindecătorul de boli, aflat în patrimoniul Așezământului-Parohia Sfinții Împărați Constantin și Elena din Municipiul Pitești, va continua în perioada 18-20 iunie 2024, în cadrul protoieriei Topoloveni, după următorul program:
În ziua de 17.06.2024, s-a desfășurat în cadrul Protoieriei Pitești, o nouă etapă a proiectului "Campionii Bucuriei Sociale", în care parohiile din Cercul nr. 1 pastoral : Buna Vestire - Pitesti, Mavrodolu, Sfânta Treime, Meculesti, Pitești Nord, Beculesti, Ciomagestii de Jos, Ciomăgești Sus, Cuca, Cungrea, Măcăi, Dedulesti, Dragutesti, Dumbravești, Grajduri, Moraresti , Săpunari, Vărzaru, Teodorești, au oferit credincioșilor cu posibilități materiale reduse, pachete cu alimente.
În toamna anului 1964, când am păşit pentru prima oară în „buricul” Transilvaniei, aproape de poalele dealului Bobâlna, în parohia Tioltiur, începeam lucrul pastoral la vârsta numai de douăzeci de ani, proaspăt împliniţi.
Cât de mângâietor este atunci când vezi în jurul tău oameni asemenea ţie care-şi manifestă respectul şi nobila bunăcuviinţă! Ai o mare bucurie în inimă şi sufletul îţi tresaltă de veselie. Oricât ar fi de amar greul zilei, respectul ce-l primeşti şi starea de bunăvoinţă te fac să-ţi uiţi vârsta pe care o încerci de la o vreme oarecare.
Am amintit că, în lume, se vorbesc astăzi cam 2.171 de limbi, deşi a fost extrem de dificil să se facă o selecţie cât de cât apropiată de realitate. A fost greu, de asemenea, să selectezi din noianul de idiomuri vorbite pe glob, dacă ne gândim să punem în cântar vorbitorii de la o mie de persoane până la 20 de milioane, ca la noi românii, sau sutele de milioane sau chiar peste un miliard, cum sunt chinezii.
Pentru a fi pe înţelesul tuturor, trebuie să spunem de la început că limba noastră românească face parte din întinsa limbă indo-europeană, din familia limbilor romanice.
Pe la noi, pe aici pe pământ, Dumnezeu a dat graiuri după cum ştim: pietrei să vorbească despre mii şi milioane de ani; florii să arate frumuseţea Creatorului, iar mireasma ei să umple văzduhul şi să primească întru culegere de miere şi nectar harnica albină; ciocârlia să înalţe triluri spre ceruri; rândunica să anunţe primăvara; lupul să-şi dreagă vocea în urlet spre luna plină; mielul să vestească în tăcere jertfa Domnului Iisus şi, Doamne Dumnezeule, câte nu s-ar mai putea scrie întru bucuria zidirii!

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar