news        mail   location

 
 

Noi, pământenii, avem probleme de deslușit pentru a hrăni mintea noastră, uneori, rebelă ca și acțiunile noastre. Omenirea a fost preocupată mereu de Universul în care suntem parte integrantă și, deci, cu menirea de a-i da de „capătul capătului”!

 

Leibniz ajunge să construiască – mai degrabă să-și imagineze în viziunea sa, afirmând că orice parte a lumii, fiecare lucru individual are un „concept” sau o „noțiune” distinctă, deoarece, totul în Univers este interconectat, și putem descoperi adevărul despre întreg universul, exclusiv, prin intermediul reflecției raționale.

Așa putem ajunge la „adevărurile rațiunii”, despre care scrie Gottfried Leibniz, și că Universul este alcătuit din substanțe individuale, simple, numite „monade”, fiecare monadă fiind izolată de celelalte și fiecare  reprezintă starea completă, trecută, prezentă și viitoare. Dar, fiecare monadă este sincronizată între toate monadele astfel încât fiecare are același conținut, iar, conform gândirii lui Leibniz, așa a creat Domnul Dumnezeu lucrurile, într-o stare de „armonie prestabilită”.

Dacă privim o hartă a Internetului, se arată nenumărate legături dintre utilizatorii de Internet și că Teoria monadelor, promovată de Leibniz sugerează că și mințile noastre sunt conectate în mod similar. Dacă Leibniz trăia azi, în văzduhul plin de explozia tehnicii, altcum se lămureau lucrurile. Și așa, Leibniz nu se lasă copleșit și afirmă: „că orice minte omenească este o monadă și, prin urmare, conține o reprezentare completă a Universului, și că, în principiu este posibil să învățăm tot ce se știe cu privire la lume și chiar dincolo de ea prin simpla explorare a propriei noastre minți.

Trebuie să recunoaștem că, noi, pământenii, nu avem un instrument astronomic cu care să măsurăm, spre exemplu: distanțele interplanetare și nici interstelare  și între galaxii noi, măsurând empiric. Cine poate măsura și cu care aparat, temperatura exactă a Soarelui? Ne mulțumim, adesea, cu prezumții liniștitoare. Credem că Domnul Dumnezeu cuprinde întregul Univers în mod simultan, așadar, putem vorbi de adevăruri necesare, și că Domnul Dumnezeu, omniscient și atotputernic creează și dublează din cinci în cinci ani, Universul, fapt miraculos și uneori, chiar apucându-te înfricoșata îndoială.

Înainte de a finaliza acestă „tabletă”, menționăm că genialul Leibniz a fost un inovator celebru. Se știe de calculatorul mecanic, fiind una dintre multele sale invenții, dovedind prin aceasta pasiunea sa pentru matematică și logică, domenii sensibile, în care a fost un inspirat inovator de către Duhul Sfânt!

Calinic Argeșeanul

În contextul anului omagial 2024, închinat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, pastorației și îngrijirii bolnavilor, cu binecuvântarea și purtarea de grija a Înaltpreasfințitului Calinic Argeșeanul, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, pelerinajul cu racla care conține un fragment din moaștele Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, făcătorul de minuni și vindecătorul de boli, aflat în patrimoniul Așezământului-Parohia Sfinții Împărați Constantin și Elena din Municipiul Pitești, va continua în perioada 18-20 iunie 2024, în cadrul protoieriei Topoloveni, după următorul program:
În ziua de 17.06.2024, s-a desfășurat în cadrul Protoieriei Pitești, o nouă etapă a proiectului "Campionii Bucuriei Sociale", în care parohiile din Cercul nr. 1 pastoral : Buna Vestire - Pitesti, Mavrodolu, Sfânta Treime, Meculesti, Pitești Nord, Beculesti, Ciomagestii de Jos, Ciomăgești Sus, Cuca, Cungrea, Măcăi, Dedulesti, Dragutesti, Dumbravești, Grajduri, Moraresti , Săpunari, Vărzaru, Teodorești, au oferit credincioșilor cu posibilități materiale reduse, pachete cu alimente.
Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului prin Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul a organizat o activitate la parohia Cocu Deal din protoieria Pitești, la care au participat copiii de la școala din localitate.
Semănătorul cu bucurie aruncă sămânța, cu toate că nu știe ce va culege. Cu atât mai bucuros se cade a fi acela care, în chip de ogor, cultivă Cerul. Dacă dați puțin cu bucurie, dați mult dând puțin; dacă dați mult cu întristare, acest mult se micșorează.
Cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Parinte Calinic, Arhiepiscopul Argesului si Muscelului, parintele slujitor Constantin Radu-Gabriel impreuna cu doamna Martin Gabriela, presedinte al Asociatiei Nevazatorilor din Romania, Filiala Arges, a organizat un pelerinaj la Manastirea Zamfira, Catedrala din Targoviste dar si vizitarea Muzeului Ceasului din Ploiesti.
Cât de mângâietor este atunci când vezi în jurul tău oameni asemenea ţie care-şi manifestă respectul şi nobila bunăcuviinţă! Ai o mare bucurie în inimă şi sufletul îţi tresaltă de veselie. Oricât ar fi de amar greul zilei, respectul ce-l primeşti şi starea de bunăvoinţă te fac să-ţi uiţi vârsta pe care o încerci de la o vreme oarecare.
Am amintit că, în lume, se vorbesc astăzi cam 2.171 de limbi, deşi a fost extrem de dificil să se facă o selecţie cât de cât apropiată de realitate. A fost greu, de asemenea, să selectezi din noianul de idiomuri vorbite pe glob, dacă ne gândim să punem în cântar vorbitorii de la o mie de persoane până la 20 de milioane, ca la noi românii, sau sutele de milioane sau chiar peste un miliard, cum sunt chinezii.
Pentru a fi pe înţelesul tuturor, trebuie să spunem de la început că limba noastră românească face parte din întinsa limbă indo-europeană, din familia limbilor romanice.
Pe la noi, pe aici pe pământ, Dumnezeu a dat graiuri după cum ştim: pietrei să vorbească despre mii şi milioane de ani; florii să arate frumuseţea Creatorului, iar mireasma ei să umple văzduhul şi să primească întru culegere de miere şi nectar harnica albină; ciocârlia să înalţe triluri spre ceruri; rândunica să anunţe primăvara; lupul să-şi dreagă vocea în urlet spre luna plină; mielul să vestească în tăcere jertfa Domnului Iisus şi, Doamne Dumnezeule, câte nu s-ar mai putea scrie întru bucuria zidirii!
Darul rostirii

Darul rostirii

16.06.2024
Graiul ne-a fost dat de Dumnezeu. Primul dialog cunoscut în istoria lumii a fost între Dumnezeu Creatorul şi primul om zidit care a fost numit Adam, adică zidit din lut. El primeşte de la Dumnezeu porunca: „Din toţi pomii raiului poţi să mănânci, dar din pomul cunoştinţei binelui şi răului să nu mănânci, căci în ziua în care vei mânca din el cu moarte vei muri!”

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar