news        mail   location

 
 

În filosofie, după filosoful Aurelius Augustin, se navighează pe mări și peste țări. Ați citit despre primele două categorii de navigatori curajoși, care, până la urmă se întorc acasă, la vatra primordială.

 

Există, însă, între cele două clase, o altă clasă de oameni, care, încă de pe pragul adolescenței, sau după lungi și multe rătăciri observă, totuși, anumite semne sigure și, în mijlocul valurilor, își aduc aminte de scumpa lor patrie și se îndreaptă spre ea într-o călătorie dreaptă, pe care nimica nu o deviază și nu o oprește – sau cum se întâmplă de cele mai multe ori, rătăcind încoace și încolo, sau orbecăind prin ceață sau conduși de stele căzătoare, sau induși în eroare de anumite ademeniri și risipindu-și astfel timpul prielnic pentru navigație, expunându-se adesea la primejdii; și pe acaeștia, câteodată o lovitură a soartei schimbătoare și chiar un vânt neprielnic sforțărilor lor, îi aduc în pacea mult doritei Patrii!...

„Fiindcă lucrurile stau astfel, dragă Theodorus, atunci află (căci pentru ceea ce doresc, nu mă gândesc decât la tine și îmi pari a fi cu mult cel mai indicat), află, spun, care din aceste trei clase de oameni, mi te-au dăruit ție, în ce loc cred că trebuie să fiu așezat și ce ajutor sigur aștept de la tine. Încă de când aveam 19 ani, când în școala retorului am cunoscut pe „Hortennius” a lui Cicero, am fost înflăcărat de o atât de mare iubire pentru filosofie, încât am voit imediat să mă dedic ei. Dar nici mie nu mi-au lipsit negurile prin care am călătoria mea a fost rătăcită, și eu am privit la stele căzătoare prin care am fost indus în eroare. O superstiție copilărească mă ținea departe de căutarea adevărului și când, devenit mai curajos, am risipit acea întunecime și am avut convingerea că trebuie să dăruiesc mai multă credință celor care te învață decât celor care poruncesc, am ajuns între oamenii aceia după doctrina cărora lumina pe care o vedem cu ochii merită cinstirea cea mai înaltă și cea mai divină!”

„Nu-i aprobam, dar credeam că ei ascund sub acel văl ceva mare, pe care odată îl vor dezvălui. După ce însă, am rătăcit cu ei, i-am părăsit și după ce parcursesem partea cea mai mare a acestei mări. Academicii mi-au condus mult timp cârma pe marea înaltă, împotrivindu-se tuturor vânturilor. În așa fel am ajuns pe aceste tărâmuri. Aici am învățat să cunosc vântul de Nord, căruia m-am încredințat (este vorba de Creștinism)!”

Și așa, filosoful Aurelius Augustin, a ajuns încreștinat devenind cel mai mare gânditor din primele veacuri!

Calinic Argeșeanul

Aforismele Arhiepiscopului Calinic Argeșeanul, o parte culese din opera sa vastă, altele cugetări de sine stătătoare, ating cele mai diverse teme. Multe sunt abordări din unghiuri diferite ale unor subiecte, sunt sfaturi care se adresează lumii noastre pe care bunul psiholog, care este cărturarul Calinic Argeșeanul, o cunoaște și îi oferă o sumă de răspunsuri la chestiunile fundamentale care țin de relația cu Dumnezeu, viața în Biserică, viața în lume, relațiile dintre oameni, nevoia de modele în istorie, în cultură.
Scriitorul Calinic Argeșeanul a debutat, cu aproape patru decenii în urmă, cu o carte al cărui titlu sentențios se reduce la o sintagmă care i-a marcat evoluția sub toate aspectele ei: Bucuria lecturii. De la bucuria lecturii, până la bucuria de a scrie, calea este una firească, iar cărțile și studiile semnate de cărturarul Calinic Argeșeanul se constituie ele însele într-o adevărată bibliotecă, spune cărturarul Adrian alui Gheorghe.
În ziua de 17 mai 2024 la Școala Gimnazială nr. 1 din Ciofrângeni, s-a desfășurat cu binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, Cercul Pedagogic al Profesorilor de Religie din zona Curtea de Argeș.
În perioada 17-19 mai, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul se află în vizită pe plaiurile moldave, cu ocazia lansării unei noi cărți intitulată ,, Bucuria de a trăi”. Ediția îngrijită de scriitorul nemțean Adrian Alui Gheorghe cuprinde diferite apofteme și silogisme culese din vasta operă a Chiriarhului Eparhiei Argeșului și Muscelului.
Valoarea pe care o are făptura umană înaintea lui Dumnezeu, așa cum este ea creată încă de la început, adică trup și suflet este evidentă din însuși faptul că Domnul nostru Iisus Hristos a venit să mântuiască nu numai sufletul, ci și trupul omului, împovărat de păcate și suferințe.
Vom continua cu prezentarea conceptelor filosofice a savantului John Locke, născut în anul 1632 la Wrington, la o distanță apreciabilă de orașul Bristol. Începe studiile la Londra, apoi la Oxford, unde are preferință pentru studiile exacte, medicina și filosofia.
Am ajuns la ultima tabletă, așezând în pagină, câteva rânduri din Etica, Partea V, după cum urmează: „Prin ceea ce precede am terminat ceea ce voiam să demonstrez cu privire la puterea sufletului asupra pasiunilor și despre libertatea sufletului.
Filosoful Benedict Spinoza, care este viu și prin scrisul său plin de înțelepciune duhovnicească, ne-a lăsat material de bază și despre suflet și despre libertatea umană.
Ca să ne aducem aminte, mai ales, de filosoful Benedict (Baruch) Spinoza, pentru frumusețea gândirii sale, să mai facem un popas pe paginile din opera sa, Etica:
Vom continua să redăm, încă, pentru frumusețea gândirii lui Benedict (Baruch) Spinoza, câteva fragmente din lucrarea sa: Etica, elaborată în anul 1677:

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar