news        mail   location

 
 

Scăpat de pasiunile trupești, purificat de influența materială, eliminând dorințele care vin de la lume, și rămânând singur, scăpăm de toată urâțenia care vine dintr-o „natură” diferită de viața noastră.

 

Filosoful Plotin, ne învață: „Căci, după o vorbire veche, cumpătarea, curajul, orice virtute și prudență ea însăși sunt purificări...În ce constă adevărata cumpătare, dacă nu în a nu ne uni cu plăcerile trupului...? Curajul constă în a nu te teme de moarte. Însă moartea este separarea sufletului de trup! Nu se va teme de această separare acela căruia îi place să fie izolat de trup. Măreția din suflet este disprețul lucrurilor din lumea aceasta! Prudența este gândirea care se întoarce de la lucrurile din lumea aceasta și conduce sufletul către ce este înalt. Sufletul odată purificat, devine, deci, o formă, o rațiune. El devine încorporal, intelectual, el aparține în întregime divinului, în care este izvorul frumuseții, și de unde vin lucrurile de același gen. Deci, sufletul dus la inteligență este cu atât mai frumos; dar inteligența și ceea ce vine din ea, este pentru suflet o frumusețe proprie și nu străină, fiindcă sufletul este atuncea izolat, într-adevăr.

De aceea, se spune, cu dreptate, că Binele și Frumusețea sufletului consistă în a se face asemenea lui Dumnezeu, fiindcă de la Dumnezeu vine Frumosul și tot ceea ce constituie domeniul realității. Trebuie, deci, să ne urcăm către Binele Dumnezeu, către care tind toate sufletele. Dacă l-ai văzut, știi ceea ce vreau să spun și în ce sens este El frumos! Ca Bine, El este dorit și dorința tinde către El. Dar îl obțin numai acei care se înalță către regiunea superioară, care se întorc către El și se desfac de veșmintele pe care le-au îmbrăcat în decăderea lor, tot așa cum cei care se înalță către sanctuarele templelor trebuie să se purifice și să-și lase îmbrăcămintea veche!...

Dacă această ființă – Dumnezeu, este văzută, ce dragoste și ce dorință vom resimți noi, vrând să ne unim cu El! Ce mirare, însoțită de bucurie! Căci acela care nu l-a văzut încă, poate să tindă către El ca și către un Bine. Dar aparține aceluia care l-a văzut de a-L iubi pentru frumusețea Lui, de a fi plin de teamă și de neplăceri, într-o înmărmurire binefăcătoare...Dacă l-am vedea pe El care dă frumusețe tuturor lucrurilor, dar care o dă rămânând în El bucurându-ne de El, ce frumusețe ar lipsi încă?...Aici se impune sufletului cea mai mare și mai supremă luptă în care el își dă tot efortul său!”

Avem drumul deschis, spre unirea cu Domnul Dumnezeu!

Calinic Argeșeanul

Din anul 2013, la inițiativa comunității online „La blouse roumaine”, românii din țară și din străinătate au îmbrățișat ideea celebrării unei zile universale dedicate iei, data aleasă fiind ziua de 24 iunie, de sărbătoarea Sânzienelor, cum este cunoscută în calendarul popular. Demersul și-a propus întărirea ideii de conservare și de perpetuare a acestui element de patrimoniu din cultura tradi­țională, atât prin purtarea iei, cât și prin menținerea vie a meșteșugului de coasere a cămășilor tradiționale.
Cu binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, în seara zilei de 24 iunie, iubitorii muzicii au fost în biserica parohiei Sfânta Vineri, unde a fost organizat un concert de muzică religioasă, invitat fiind Corul Tronos Junior, dirijat de domnul Ioan Balaban.
Ajutorarea celor aflați în nevoi nu este doar un act de caritate ci, mai ales, dovada iubirii sincere către Hristos Ce Se află în chipul celor necăjiți și Care, flămând fiind de mântuirea noastră, Se satură cu pâinea dospită în focul iubirii față de semeni.
Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului prin Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul a organizat o activitate catehetică în biserica parohiei Rătești, din protoieria Topoloveni.
De zece ani, ziua de 24 iunie a devenit pentru românii de pretutindeni o zi în care celebrează principala piesă din portul tradițional femeiesc: cămașa sau ia. Cu o chintesență de mesaje, piesă a costumului de sărbătoare la noi, ia încorporează istoria noastră culturală de la începuturi până astăzi. Ca obiect vestimentar, ia reprezintă o emblemă identitară pentru români.
Marii înţelepţi ai tuturor timpurilor au avut doar cuvinte înaripate atunci când a fost şi este vorba despre acea stare unică de spirit, numită: Prietenia!
De câte ori nu ne simţim aşa de bine având în jurul nostru oameni cu care ne putem împăca! Cât este de necesar să ai pe cineva căruia să-i poţi spune totul, ca ţie însuţi. Prieteniile sunt apreciate ca o ipostază a sfinţeniei. Anticii şi de la ei până în timpurile moderne, s-au scris despre prietenie tomuri întregi. Iisus a pus problema prieteniei tranşant. Adică, nu se poate vorbi în dodii sau lua cumva în glumă această stare unică din viaţa omului.
Minunata făptură, zidită de Dumnezeu, în frumuseţea acestei lumi văzute, omul, are puterea încredinţată de a se bucura, a gândi şi a lucra în Grădina Maicii Domnului. Dacă ziua avem bucuria de a vedea cele semănate de Dumnezeu, cu atâta bunătate felurită, noaptea, deasupra capului nostru ni se arată uriaşa plămădire de sori şi stele, care ne uimesc mintea şi ne bucură inima şi sufletul, deopotrivă!
Duminica Mare, cum se mai spune pe la noi, este Duminica Rusaliilor, adică Pogorârea Duhului Sfânt peste Apostolii Domnului și întreaga fire, precum și ziua Întemeierii Bisericii Creștine.
În toamna anului 1964, când am păşit pentru prima oară în „buricul” Transilvaniei, aproape de poalele dealului Bobâlna, în parohia Tioltiur, începeam lucrul pastoral la vârsta numai de douăzeci de ani, proaspăt împliniţi.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar