news        mail   location

 
 

Câteva tablete se vor putea citi din opera filosofului Plotin, Enneade (tratate scurte): „Frumosul se găsește mai ales în vedere, el există și în auz, în împreunarea cuvintelor și în muzica de orice fel; căci melodiile și ritmurile sunt frumoase, există, însă, dacă ne ridicăm de la senzație către un domeniu superior, ocupații, acțiuni, feluri de a fi, care sunt frumoase; există o frumusețe a științelor, și una a virtuților.

 

Este vreo frumusețe anterioară aceleia? Discuția o va arăta. Ce face că vederea își reprezintă vederea într-un corp, că auzul este cuprins de frumusețea sunetelor? Este o singură și aceeași frumusețe prin care toate lucrurile sunt frumoase, sau există o frumusețe diferită în corpuri și în celelalte ființe? Și ce sunt aceste frumuseți? Sau ce este această frumusețe? Unele ființe – corpurile – sunt frumoase nu prin substanța lor însăși, ci prin participare; altele sunt frumoase în ele însele – ca virtutea, căci este clar că aceleași corpuri sunt când frumoase, când fără frumusețe, ca și cum ființa corpului ar fi diferită de aceea a frumuseții. Ce este această frumusețe prezentă în corpuri? Este primul lucru de cercetat. Ce atrage ochii celor ce privesc și le dă, în contemplare, bucuria?

Dacă descoperim o vastă frumusețe a corpurilor, ne vom putea, poate, servi de ea ca de o treaptă pentru a contempla celelalte frumuseți. Toată lumea, ca să spunem așa, afirmă, că frumusețea vizibilă este o simetrie a părților una față de alta în raportul cu întregul, culorile frumoase se adaugă acestor simetrii; frumusețea din ființe, ca de altfel din toate celelalte, este simetria și măsura lor, pentru cel ce gândește astfel, ființa frumoasă nu va fi o ființă simplă, ci numai – și în mod necesar – o ființă compusă, mai mult – întregul acestei ființe va fi frumos; iar părțile sale nu vor fi frumoase fiecare pentru ea însăși, ci combinându-se în așa fel ca ansamblul lor să fie frumos.

Cu toate acestea, dacă ansamblul este frumos, trebuie ca și părțile să fie frumoase și ele; desigur, că un lucru frumos nu este făcut din părți urâte și tot ceea ce el conține este frumos. În plus, culorile, care sunt frumoase, ca și lumina soarelui, vor fi, în această teză, în afara frumuseții, fiindcă ele sunt simple și nu își trag frumusețea lor din simetria părților.”

Și aurul, cum este de frumos? Și fulgerele care se văd în noapte, cine-l face să fie frumos? Este la fel și cu sunetele!

Frumusețea și Bunătatea vor mântui lumea!

Calinic Argeșeanul

De-a lungul secolelor poporul român a trecut prin grele încercări, dar prin eroismul său, prin cutezanța și fermitatea sa de a fi singur stăpân pe destinele sale, obiceiurile și credința sa în propria țară, a reușit să treacă cu bine peste acestea.
În ziua de sâmbătă, 8 iunie 2024, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române s-a desfășurat o nouă ediție a proiectului „Liturghia Copiilor” inițiat de Parohia Sfântul Ilie Grant, Protoieria Sector VI Capitală. Astfel, Parohia Sfântul Ilie Grant prin Pr. Paroh Gheorghe Costea și Pr. Ioan-Ștefan Dinu a organizat un pelerinaj gratuit pentru copiii între 3 și 14 ani în județul Argeș.
Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul -Biroul de Cateheză a participat la o activitate recreativă, creativă și educațional-catehetică la Școala Gimnazială Nr. 1 Valea Danului.
Faptele milosteniei nu se apreciază numai după mulțimea materială, ci mai ales după dispoziția unei inimi miloase care vede în sărăcia aproapelui propria sa lipsă.
Corul de elevi ai Școlii Gimnaziale „Mircea cel Bătrân” din municipiul Curtea de Argeș, coordonați de părintele profesor Popelcă Robert, au vizitat Catedrala Voievodală ctitorită de Sfântul Neagoe Vodă Basarab.
Când ne aflăm în mijlocul unor oameni mâhniţi este necesar să ne ostenim pentru a-i scoate din starea neagră a supărării, de orice fel ar fi şi ori de unde ar veni. Fiind fiinţe complexe, dar şi cu mari slăbăciuni, cei tari, cum spune Sfântul Apostol Pavel, sunt obligaţi să ducă greutatea celor slabi.
Oricât am încercat să-l ”înving” pe Eminescu, în citit, mai ales, nu am reușit să-i parcurg întreaga operă, lăsată Neamului Românesc, ca tezaur nemuritor, așa cum poeții și scriitorii lumii, au lăsat, la rândul lor averi spirituale, Eminescu fiind unicul, uriașul și genialul român, care, prin scrisul său prolific, nu poate fi întrecut de nimeni, niciodată.
Stresul, nene!

Stresul, nene!

13.06.2024
Străbunicii noştri, mai de la începuturi, au dat „bot în bot”, cum s-ar mai zice, cu stresul. Dacă ne gândim puţintel, vom afla că acest animal fioros, numit de noi, cu precădere, STRES, este mai dăunător decât şerpii cei mai veninoşi sau dinozaurii care au mărşăluit cândva pe planetă.
Simbolul de credință al Bisericii Ortodoxe mărturisește, în articolul șase, că Domnul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos, după 40 de zile de la Înviere, „S-a suit la ceruri și șade de-a dreapta Tatălui”. Sfânta Înălțare a Fiului de-a dreapta Tatălui, precum și alte multe evenimente din viața Mântuitorului, au fost profețite cu sute și mii de ani de prooroci (Psalmii 23, 7-10; 67, 18; 109, 1; Isaia 53, 13; Efeseni 4, 8; Fapte 2, 34), a fost arătată lumii de El Însuși (Luca 22, 69; Ioan 6, 62; 7, 33; 8, 21; 14, 28; 16, 5; 20, 17), este descrisă, precum citim și în Scripturile Noului Testament (Marcu 16, 19-20; Luca 24, 50-51; Fapte 1, 9-11), mărturisită întru adeverire de Sfinții Apostoli, cei care au văzut cu proprii lor ochi.
Sub aura binecuvântării lui Dumnezeu, tinerimea scumpă a Ţării a adăstat la izvoarele cele dintâi cu apă limpede ca şi cristalul în care ne oglindim faţa plină de bucurii, netedă şi fără zbârciturile vremilor zavistnice şi mult obositoare.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar