news        mail   location

 
 

Referitor la unele informații din spațiul online, prin care se afirmă, cităm: IPS Calinic ajunge în fața Sinodului, după ce a transmis noi îndrumări privind botezul (B1.ro); Teodosie îl afurisește pe IPS Calinic al Argeșului (Aktual24.ro); ÎPS Teodosie îl aduce la judecata Sinodului pe ÎPS Calinic, pentru „vina” acestuia de a fi cerut ca bebelușii să nu mai fie scufundați complet în apă la botez (Ziariștii.com)¸ precizăm că pentru aceste titluri distorsionate de presă nu există niciun fundament real și reprezintă pure speculații.

 

Din răspunsul Înaltpreasfințitului Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, acordat întrebării preotului moderator de la Radio Dobrogea, din data de 18 februarie 2021, reiese doar că, Arhiepiscopul Tomisului nu împărtășește opiniile Ierarhului Argeșului și Muscelului cu privire la Taina Sfântului Botez, părere care trebuie respectată.

Totodată, Arhiepiscopul Teodosie menționează că la ședința Sfântului Sinodului vor exista discuții în acest sens, lucru absolut normal pentru cel mai înalt for decizional al Bisericii Ortodoxe Române, abilitat să decidă în privința temelor care vizează activitatea bisericească ortodoxă în ansamblul ei.

Necesitatea abordării unor discuții pe seama săvârșirii Tainei Sfântului Botez în proxima ședință de lucru a Sfântului Sinod, a fost exprimată de altfel chiar de către Arhiepiscopul Calinic al Argeșului și Muscelului, membru de drept al Sfântului Sinod, în cadrul unor declarații publice din data de 5 februarie 2021.

Cât despre „ajungerea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic în fața Sinodului”, acestea sunt afirmații scoase din context în scop mediatic și trebuie tratate ca atare.

Reamintim pentru corecta informare a opiniei publice că Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului a adresat în cursul lunii februarie o serie de sfaturi și recomandări practice adresate strict preoților din cuprinsul Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, în virtutea autonomiei eparhiale locale, izvorâte din grijă părintească, în scopul responsabilizării clericilor pentru evitarea unor incindente nedorite și nefericite, atunci când vine vorba de săvârșirea Botezului.

Avem nădejdea că inițiativa Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului de a proteja viața pruncilor veniți la Taina Botezului, cât mai bine cu putință a fost lămurită și rugăm pe Domnul Dumnezeu, să ne binecuvânteze pe toți, cler și popor cu pace, liniște și ajutor spre tot lucrul bun!

Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului

Din anul 2013, la inițiativa comunității online „La blouse roumaine”, românii din țară și din străinătate au îmbrățișat ideea celebrării unei zile universale dedicate iei, data aleasă fiind ziua de 24 iunie, de sărbătoarea Sânzienelor, cum este cunoscută în calendarul popular. Demersul și-a propus întărirea ideii de conservare și de perpetuare a acestui element de patrimoniu din cultura tradi­țională, atât prin purtarea iei, cât și prin menținerea vie a meșteșugului de coasere a cămășilor tradiționale.
Cu binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, în seara zilei de 24 iunie, iubitorii muzicii au fost în biserica parohiei Sfânta Vineri, unde a fost organizat un concert de muzică religioasă, invitat fiind Corul Tronos Junior, dirijat de domnul Ioan Balaban.
Ajutorarea celor aflați în nevoi nu este doar un act de caritate ci, mai ales, dovada iubirii sincere către Hristos Ce Se află în chipul celor necăjiți și Care, flămând fiind de mântuirea noastră, Se satură cu pâinea dospită în focul iubirii față de semeni.
Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului prin Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul a organizat o activitate catehetică în biserica parohiei Rătești, din protoieria Topoloveni.
De zece ani, ziua de 24 iunie a devenit pentru românii de pretutindeni o zi în care celebrează principala piesă din portul tradițional femeiesc: cămașa sau ia. Cu o chintesență de mesaje, piesă a costumului de sărbătoare la noi, ia încorporează istoria noastră culturală de la începuturi până astăzi. Ca obiect vestimentar, ia reprezintă o emblemă identitară pentru români.
Fără să-ţi dai seama te trezeşti că ţi-ai pierdut supleţea şi sprinteneala. Dacă iei seama la tine un pic, vezi că şuncile s-au aşezat peste tot. Unii spuneau că slănina se aşează şi la creier. Nu ştiu dacă este aşa.
1. Puternic nu este cine are şapte mii de oi şi patru sute de capre, cinci mii de hectare de pădure şi tot atâtea de grâu, şapte magazine, trei pitării, patru staţii de sortare, douăzeci de blocuri şi alte acareturi, milioanele apărute peste noapte.
Dintre toate zidirile binevoite şi binecuvântate de Dumnezeu pe pământ, omul este cel care a fost încoronat cu marele dar al Rostirii!
Când purtam opinci, talpa piciorului se lipea bine de pământul pe care-l călcam. Nu degeaba ţăranul s-a numit talpa ţării. Pe vremurile mai bune, oamenii purtau sandale de piele, foarte lejere sau papuci din diferite materiale. Cine nu-şi aduce aminte de acei tenişi făcuţi din pânză de bumbac sau cânepă? Era o bucurie să te încalţi cu aşa podoabă de papuci uşori şi frumoşi. Noi îi făceam cu cretă pe deasupra şi erau de un alb imaculat, iar în sport erau cei mai căutaţi şi folosiţi.
Marii înţelepţi ai tuturor timpurilor au avut doar cuvinte înaripate atunci când a fost şi este vorba despre acea stare unică de spirit, numită: Prietenia!

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar