news        mail   location

 
 

În urma apariției în ziarul Argeșul, în data de 2 februarie 2021, a unui articol intitulat: Contraofensiva călugărițelor împotriva vaccinării, conform căruia un grup de persoane, în principal de sex feminin, autodeclarate ca fiind monahii (călugărițe), conduc o campanie de dezinformare împotriva campaniei de vaccinare contra Covid-19 în Municipiul Pitesti, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, dorește să aducă următoarele precizări:

 

1.Persoanele despre care relatează mass-media locală, nu sunt călugărițe canonice în cadrul Eparhiei Argeșului și Muscelului, și nu deținem informații dacă acestea sunt cu adevărat monahii cu statut canonic în cadrul Bisericii Ortodoxe Române.

2.Chiriarhul locului nu a acordat nici o aprobare sau binecuvântare scrisă ori verbală personalului clerical și neclerical, monahal sau de mir (femei sau bărbați) din cadrul Eparhiei, în vederea desfășurării de acțiuni, sub diferite forme (protest, petiții, etc.), pro ori contra campaniei naționale de vaccinare împotriva Covid-19 inițiată de autorități.

3.Demersul persoanelor menționate în mass-media locală, care se declară originare din zona Caraș-Severin este o inițiativă proprie și nu reprezintă poziția Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului.

4.Atragem atenția că distribuirea unor materiale tipărite (broșuri) de către persoanele amintite anterior, în care sunt citați clerici ortodocși sau alți medici de diferite naționalități, cu privire la vaccinul anti Covid-19, întrucât sunt declarații scoase din context, reprezintă o sursă nesigură de informare pentru popoluția argeșeană.

În acest sens, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, se delimitează întru totul de orice îndemnuri adresate de presupusele călugărițe, față de locuitorii/trecătorii din Municipiul Pitești sau din alte localități din Județul Argeș.

Cu acest prilej reamintim că decizia vaccinării împotriva Covid-19 aparține fiecărui cetățean în parte, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului nepromovând manifestări similare persoanelor descrise de către Ziarul Argeșul.

Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului.

Din anul 2013, la inițiativa comunității online „La blouse roumaine”, românii din țară și din străinătate au îmbrățișat ideea celebrării unei zile universale dedicate iei, data aleasă fiind ziua de 24 iunie, de sărbătoarea Sânzienelor, cum este cunoscută în calendarul popular. Demersul și-a propus întărirea ideii de conservare și de perpetuare a acestui element de patrimoniu din cultura tradi­țională, atât prin purtarea iei, cât și prin menținerea vie a meșteșugului de coasere a cămășilor tradiționale.
Cu binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, în seara zilei de 24 iunie, iubitorii muzicii au fost în biserica parohiei Sfânta Vineri, unde a fost organizat un concert de muzică religioasă, invitat fiind Corul Tronos Junior, dirijat de domnul Ioan Balaban.
Ajutorarea celor aflați în nevoi nu este doar un act de caritate ci, mai ales, dovada iubirii sincere către Hristos Ce Se află în chipul celor necăjiți și Care, flămând fiind de mântuirea noastră, Se satură cu pâinea dospită în focul iubirii față de semeni.
Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului prin Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul a organizat o activitate catehetică în biserica parohiei Rătești, din protoieria Topoloveni.
De zece ani, ziua de 24 iunie a devenit pentru românii de pretutindeni o zi în care celebrează principala piesă din portul tradițional femeiesc: cămașa sau ia. Cu o chintesență de mesaje, piesă a costumului de sărbătoare la noi, ia încorporează istoria noastră culturală de la începuturi până astăzi. Ca obiect vestimentar, ia reprezintă o emblemă identitară pentru români.
Fără să-ţi dai seama te trezeşti că ţi-ai pierdut supleţea şi sprinteneala. Dacă iei seama la tine un pic, vezi că şuncile s-au aşezat peste tot. Unii spuneau că slănina se aşează şi la creier. Nu ştiu dacă este aşa.
1. Puternic nu este cine are şapte mii de oi şi patru sute de capre, cinci mii de hectare de pădure şi tot atâtea de grâu, şapte magazine, trei pitării, patru staţii de sortare, douăzeci de blocuri şi alte acareturi, milioanele apărute peste noapte.
Dintre toate zidirile binevoite şi binecuvântate de Dumnezeu pe pământ, omul este cel care a fost încoronat cu marele dar al Rostirii!
Când purtam opinci, talpa piciorului se lipea bine de pământul pe care-l călcam. Nu degeaba ţăranul s-a numit talpa ţării. Pe vremurile mai bune, oamenii purtau sandale de piele, foarte lejere sau papuci din diferite materiale. Cine nu-şi aduce aminte de acei tenişi făcuţi din pânză de bumbac sau cânepă? Era o bucurie să te încalţi cu aşa podoabă de papuci uşori şi frumoşi. Noi îi făceam cu cretă pe deasupra şi erau de un alb imaculat, iar în sport erau cei mai căutaţi şi folosiţi.
Marii înţelepţi ai tuturor timpurilor au avut doar cuvinte înaripate atunci când a fost şi este vorba despre acea stare unică de spirit, numită: Prietenia!

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar