news        mail   location

 
 

În Duminica a 32-a după Rusalii, credincioșii parohiei Mărcuș din municipiul Câmpulung Muscel au avut bucuria de a participa la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.



 

Pe lângă hamul principal închinat Sfinților Împărați Constantin și Elena, biserica parohiei Mărcuș este ocrotită și de Sfinții Trei Ierarhi: Vasile, Grigorie și Ioan. Acesta a fost motivul principal al prezenței Chiriarhului Eparhiei, care a dorit să aducă bucurie credincioșilor din municipiul Câmpulung Muscel la o zi distanță de momentul în care parohia Mărcuș și-a sărbătorit hramul de iarnă.

Cu această ocazie, Ierarhul Argeșean a vorbit celor prezenți despre realizările parohiei, dar și de vrednicii enoriași care au făcut eforturi supraomenești pentru ridicarea acestui sfânt locaș de rugăciune.

Pentru activitatea desfășurată pe pan administrativ, social-filantropic și duhovnicesc, părintele paroh Daniel Oprescu a primit din partea Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului distincția eparhială ,, Crucea Basarabă”. Cu acest prilej a fost evidențiată și activitatea editorială a preotului prin prezentarea a două cărți: Monografia Parohiei Mărcuș și un jurnal care cuprinde diferite activități  desfășurate în perioada pandemiei provocată de Covid 19.

Biserica parohiei Mărcuș a fost târnosită în data de 6 iunie 2010, fiind prima sfințire oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic în calitatea sa de Arhiepiscop.

Sub directa coordonare a părintelui Daniel Oprescu au fost construite în ultimii 10 ani o casă parohială și o capelă mortuară. În prezent în curtea bisericii se ridică  un centru social care se află sub ocrotirea Sf. Cuv. Ioanichie cel Nou de la Muscel. În cadrul acestuia  voluntarii parohiei vor desfășura diferite activități de ajutorare a familiilor sărace prin asigurarea hranei zilnice și sprijinirea copiilor care se află sub riscul abandonului școlar.

Copii parohiei participă frecvent la catehezele ținute în  biserică și  la diferite tabere organizate la mănăstirile din cuprinsul Eparhiei.

Din anul 2013, la inițiativa comunității online „La blouse roumaine”, românii din țară și din străinătate au îmbrățișat ideea celebrării unei zile universale dedicate iei, data aleasă fiind ziua de 24 iunie, de sărbătoarea Sânzienelor, cum este cunoscută în calendarul popular. Demersul și-a propus întărirea ideii de conservare și de perpetuare a acestui element de patrimoniu din cultura tradi­țională, atât prin purtarea iei, cât și prin menținerea vie a meșteșugului de coasere a cămășilor tradiționale.
Cu binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, în seara zilei de 24 iunie, iubitorii muzicii au fost în biserica parohiei Sfânta Vineri, unde a fost organizat un concert de muzică religioasă, invitat fiind Corul Tronos Junior, dirijat de domnul Ioan Balaban.
Ajutorarea celor aflați în nevoi nu este doar un act de caritate ci, mai ales, dovada iubirii sincere către Hristos Ce Se află în chipul celor necăjiți și Care, flămând fiind de mântuirea noastră, Se satură cu pâinea dospită în focul iubirii față de semeni.
Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului prin Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul a organizat o activitate catehetică în biserica parohiei Rătești, din protoieria Topoloveni.
De zece ani, ziua de 24 iunie a devenit pentru românii de pretutindeni o zi în care celebrează principala piesă din portul tradițional femeiesc: cămașa sau ia. Cu o chintesență de mesaje, piesă a costumului de sărbătoare la noi, ia încorporează istoria noastră culturală de la începuturi până astăzi. Ca obiect vestimentar, ia reprezintă o emblemă identitară pentru români.
Fără să-ţi dai seama te trezeşti că ţi-ai pierdut supleţea şi sprinteneala. Dacă iei seama la tine un pic, vezi că şuncile s-au aşezat peste tot. Unii spuneau că slănina se aşează şi la creier. Nu ştiu dacă este aşa.
1. Puternic nu este cine are şapte mii de oi şi patru sute de capre, cinci mii de hectare de pădure şi tot atâtea de grâu, şapte magazine, trei pitării, patru staţii de sortare, douăzeci de blocuri şi alte acareturi, milioanele apărute peste noapte.
Dintre toate zidirile binevoite şi binecuvântate de Dumnezeu pe pământ, omul este cel care a fost încoronat cu marele dar al Rostirii!
Când purtam opinci, talpa piciorului se lipea bine de pământul pe care-l călcam. Nu degeaba ţăranul s-a numit talpa ţării. Pe vremurile mai bune, oamenii purtau sandale de piele, foarte lejere sau papuci din diferite materiale. Cine nu-şi aduce aminte de acei tenişi făcuţi din pânză de bumbac sau cânepă? Era o bucurie să te încalţi cu aşa podoabă de papuci uşori şi frumoşi. Noi îi făceam cu cretă pe deasupra şi erau de un alb imaculat, iar în sport erau cei mai căutaţi şi folosiţi.
Marii înţelepţi ai tuturor timpurilor au avut doar cuvinte înaripate atunci când a fost şi este vorba despre acea stare unică de spirit, numită: Prietenia!

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar