news        mail   location

 
 

Cu mare tristete, Arhiepiscopia Argesului si Muscelului, anunta vestea trecerii timpurii in Tara de peste Veac, a Preacuviosului Parinte Protosinghel Caiea Serafim (Gheorghe-Mihai), staretul Manastirii Negru-Voda din Muncipiul Campulung, Judetul Arges, vrednic slujitor al Domnului Dumnezeu. 

Preacuviosia Sa a incetat din viata in dimineata zilei de 09 iunie 2020, la o unitate spitaliceasca din Municipiul Bucuresti, in urma unei grele suferinte trupesti. 

Trupul neinsufletit al Parintelui Serafim Caiea, va fi adus astazi, 10 iunie 2020, la Manastirea Negru-Voda si depus in biserica manastirii. 

Slujba de inmormantare va fi savarsita in ziua de 13 iunie 2020, incepand cu ora 11:00, in Altarul de vara al asezamantului monahal. 

Tinand seama ca inca ne aflam in starea de alerta instituita de autoritati, avem respectuoasa rugaminte, ca impreuna, cler si popor, in ziua inmormantarii, dar si pe durata priveghiului, sa respectam distantarea sociala intre persoane de minimum 1,5 m, precum si purtarea mastii de protectie. In scopul prevenirii unor evenimente nedorite, rugam persoanele care vor dori sa participe la inmormantare sa evite aglomeratia.

Fiii duhovnicesti si toti cei care l-au cunoscut si l-au pretuit, pot veni la Manastirea Negru-Voda si aprinde o lumanare pentru odihna sufletului Parintelui Serafim Caiea incepand cu dupa amiaza zilei de astazi. 

Domnul Dumnezeu sa-i aseze sufletul cu dreptii cei din veac adormiti!

Vesnica sa-i fie odihna din neam in neam!

Din anul 2013, la inițiativa comunității online „La blouse roumaine”, românii din țară și din străinătate au îmbrățișat ideea celebrării unei zile universale dedicate iei, data aleasă fiind ziua de 24 iunie, de sărbătoarea Sânzienelor, cum este cunoscută în calendarul popular. Demersul și-a propus întărirea ideii de conservare și de perpetuare a acestui element de patrimoniu din cultura tradi­țională, atât prin purtarea iei, cât și prin menținerea vie a meșteșugului de coasere a cămășilor tradiționale.
Cu binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, în seara zilei de 24 iunie, iubitorii muzicii au fost în biserica parohiei Sfânta Vineri, unde a fost organizat un concert de muzică religioasă, invitat fiind Corul Tronos Junior, dirijat de domnul Ioan Balaban.
Ajutorarea celor aflați în nevoi nu este doar un act de caritate ci, mai ales, dovada iubirii sincere către Hristos Ce Se află în chipul celor necăjiți și Care, flămând fiind de mântuirea noastră, Se satură cu pâinea dospită în focul iubirii față de semeni.
Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului prin Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul a organizat o activitate catehetică în biserica parohiei Rătești, din protoieria Topoloveni.
De zece ani, ziua de 24 iunie a devenit pentru românii de pretutindeni o zi în care celebrează principala piesă din portul tradițional femeiesc: cămașa sau ia. Cu o chintesență de mesaje, piesă a costumului de sărbătoare la noi, ia încorporează istoria noastră culturală de la începuturi până astăzi. Ca obiect vestimentar, ia reprezintă o emblemă identitară pentru români.
Amintindu-ne de înţelepciunea noastră românească, bună şi robustă, presărată cu proverbe, atunci când cineva gâfâie de prea multă îndopare, auzim din partea celor din jurul nostru: Foloseşte lingura mică! Sau, mai pe scurt, se repetă: lingura mică, lingura mică!
Fără să-ţi dai seama te trezeşti că ţi-ai pierdut supleţea şi sprinteneala. Dacă iei seama la tine un pic, vezi că şuncile s-au aşezat peste tot. Unii spuneau că slănina se aşează şi la creier. Nu ştiu dacă este aşa.
1. Puternic nu este cine are şapte mii de oi şi patru sute de capre, cinci mii de hectare de pădure şi tot atâtea de grâu, şapte magazine, trei pitării, patru staţii de sortare, douăzeci de blocuri şi alte acareturi, milioanele apărute peste noapte.
Dintre toate zidirile binevoite şi binecuvântate de Dumnezeu pe pământ, omul este cel care a fost încoronat cu marele dar al Rostirii!
Când purtam opinci, talpa piciorului se lipea bine de pământul pe care-l călcam. Nu degeaba ţăranul s-a numit talpa ţării. Pe vremurile mai bune, oamenii purtau sandale de piele, foarte lejere sau papuci din diferite materiale. Cine nu-şi aduce aminte de acei tenişi făcuţi din pânză de bumbac sau cânepă? Era o bucurie să te încalţi cu aşa podoabă de papuci uşori şi frumoşi. Noi îi făceam cu cretă pe deasupra şi erau de un alb imaculat, iar în sport erau cei mai căutaţi şi folosiţi.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar