news        mail   location

 
 

Cu ocazia cinstirii hramului, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, s-a aflat astăzi în mijlocul obștii monahale de la Schitul Sfântul Mare Mucenic Pantelimon aflat la cota 1000 pe Transfăgărășan.



 

Cu această ocazie, Chiriarhul Eparhiei a săvârșit slujba de sfințire a noului Altar de Vară care a fost ridicat în apropierea bisericii. În acest loc, Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

Pentru eforturile depuse din anul 2020 și până în prezent, părintele stareț Ioan Traian Danci a fost ridicat astăzi la treapta de arhimandrit. De asemenea, ctitorii principali au primit din partea Chiriarhului mai multe medalii eparhiale în semn de recunoștință pentru ajutorul acordat așezământului monahal.

Înaltpreasfințitul Părinte Calinic Argeșeanul a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură, amintind în mod deosebit de solidaritatea pelerinilor care au contribuit la zidirea întregului ansamblu monahal de la schitul Sfântul Mare Mucenic Pantelimon.

Schitul Sfântul Mucenic Pantelimon a fost înființat la 1 iulie 2012 la dorința și inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, scopul fiind acela de a exista un altar de rugăciune la care să fie pomeniți toți cei care au lucrat la realizarea Transfăgărășanului. 

Noul schit din Carpații Argeșului a primit ca ocrotitor pe Sfântul Mare Mucenic Pantelimon în urma unui semn primit de la Dumnezeu. Începînd din luna aprilie a anului 2020, a fost instalat un nou stareț în persoana părintelui protosinghel Ioan Traian Danci. Sub directa administrare a acestuia, cu ajutorul donațiilor primite din țară și străinătate, în ultimii trei ani s-au realizat lucrări foarte importante, care au așezat noul schit în rândul celor mai cunoscute așezăminte monahale din cuprinsul Eparhiei Argeșului și Muscelului.

Aflat foarte aproape de Barajul Vidraru, pe unul dintre cele mai frumoase trasee din Europa, noul schit se încadrează astăzi între cele mai importante așezăminte monahale din Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, fiind inclus în circuitul turismului ecumenic.

Cu binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, subofițeri și maiștri militari de comandă din Divizia II Infanterie „Getica”, precum și militarii participanți la competiția „Subofițerul/soldatul anului, Etapa pe Divizia II Infanterie Getica”, însoțiți de părintele Mihai Stănoiu și plt. adj. pr. Stanciu Valentin, au vizitat Mînăstirea Argeșului.
În ziua de 17 septembrie 2024, s-a desfășurat o nouă etapă a proiectului Campionii Bucuriei, din cadrul Protoieriei Pitești, în care parohiile din cercul nr. 3 pastoral: Maica Precista, Sfântul Nicolae,Sfântul Gheorghe II, Sfântul Stelian, Râjlețu Govora, Ciorâca, Miercani, Cocu Deal, Cocu Vale, Richițele, Bărbătești, Cotmeana, Dealul Mare, Sămara, Dealul Viilor, Dealul Bisericii Râjlețu Vieroși, Linia Mare, Pielcani, au oferit daruri unor persoane cu situații materiale modeste.
Semănătorul cu bucurie aruncă sămânța, cu toate că nu știe ce va culege. Cu atât mai bucuros se cade a fi acela care, în chip de ogor, cultivă Cerul. Dacă dați puțin cu bucurie, dați mult dând puțin; dacă dați mult cu întristare, acest mult se micșorează.
Sunetele vibrante ale lemnului cheamă la rugăciune şi iertare: cu prima bătaie de toacă din ajunul duminicilor şi al praznicelor împărăteşti, credincioşii opresc lucrul şi încep a se primeni trupeşte şi sufleteşte pentru întâlnirea cu Hristos, de a doua zi, din cadrul Sfintei Liturghii.
„Veniţi binecuvântaţii Tatălui Meu, moşteniţi împărăţia cea pregătită vouă de la întemeierea lumii. Căci flămând am fost şi Mi-aţi dat să mănânc, însetat am fost şi Mi-aţi dat să beau ...”
Și în lumea filosofiei se întâmplă anumite nepotriviri în lumea ideilor, un locșor în care nu se poate tropăi, ci se intră „desculț” și în vârful picioarelor, și, bineînțeles, cu capul destul de sus, în nori, dacă se poate, fără amețeală!
După cum a fost înțeleasă filosofia lui Platon despre lume, Nietzsche merge pe urmele acestei împărțiri în două a lumii și vede că aceeași idee apare și în gândirea creștină. În locul „lumii reale” a Formelor lui Platon, creștinismul oferă o altă „lume reală”, o lume viitoare a Raiului, promisă celor virtuoși.
Celebrul filosof Platon, ucenicul filosofului Socrate, a împărțit lumea într-o lume „aparentă”, care ne apare prin intermediul simțurilor, și o lumea „reală”, pe care o putem înțelege cu ajutorul intelectului.
Cum gândea Nietzsche despre om? El zicea: „Omul e doar o funie întinsă între bestie și Supraom – o funie peste un abis”. Cred că se lămurește oricine care are un dram de gândire, cam ce era în capul acestui filosof zbuciumat și zguduit de îndoieli!
Ce mai crede Fr. Nietzsche? Că anumite concepte sunt legate între ele: omenirea, moralitatea și Dumnezeu, iar atunci când personajul său Zarathustra spune că Dumnezeu este mort, el nu lansează un simplu atac la adresa Religiei, ci face ceva mult mai îndrăzneț...că nu se referă doar la Dumnezeu despre care vorbesc filosofii sau la care se roagă credincioșii: se referă la suma totală a valorilor noastre superioare.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar