news        mail   location

 
 

De Sfintele Sărbători ale Învierii Domnului nostru Iisus Hristos și chiar în orice clipă a vieții noastre, primul gând care trebuie să ne izvorască din minte și din inimă este acela de a aduce din tot sufletul, laudă și mulțumire Sfintei Treimi: Tatăl, Fiul și Sfântul Duh, pentru că au binevoit a ne gândi și întrupa, aducându-ne în frumusețea acestei lumi văzute!



 

Credincioși din toate colțurile țării, au primit Sfânta Lumină la Catedrala Arhiepiscopală, ctitorită de Sfântul Voievod Neagoe Basarab, din municipiul Curtea de Argeş.

Slujba de Înviere a fost oficiată în baldachinul din faţa sfântului locaş, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a subliniat faptul că trebuie: „Să ne bucurăm mereu, și mai ales de Ziua Învierii Sale, bucurie care să rămână pururea în casa noastră, în Grădina Maicii Domnului, România, în Europa și în lumea toată! Să ne facem bucurie unii altora, și să ne aducem aminte de primele cuvinte rostite de Iisus Hristos după Înviere, către femeile mironosițe când au ajuns la mormânt, Cuvinte dumnezeiești: Bucurați-vă!”

Chiriarhul Eparhiei a încheiat cuvântul de învățătură cu un îndemn: „Rugăm pe Iisus cel Înviat, să ne apere pe toți de ciuma păcatului, de foamete, de secetă, de cutremur, de potop, de sabie, de năvălirea altor neamuri, de războiul cel dintre noi și să trăim pe acest pământ dăruit de Dumnezeu, în bună pace și bucurie: ,,Acestea vi Le-am spus, ca bucuria noastră să fie deplină și de Ziua Învierii Domnului nostru Iisus Hristos”!

Cu binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, subofițeri și maiștri militari de comandă din Divizia II Infanterie „Getica”, precum și militarii participanți la competiția „Subofițerul/soldatul anului, Etapa pe Divizia II Infanterie Getica”, însoțiți de părintele Mihai Stănoiu și plt. adj. pr. Stanciu Valentin, au vizitat Mînăstirea Argeșului.
În ziua de 17 septembrie 2024, s-a desfășurat o nouă etapă a proiectului Campionii Bucuriei, din cadrul Protoieriei Pitești, în care parohiile din cercul nr. 3 pastoral: Maica Precista, Sfântul Nicolae,Sfântul Gheorghe II, Sfântul Stelian, Râjlețu Govora, Ciorâca, Miercani, Cocu Deal, Cocu Vale, Richițele, Bărbătești, Cotmeana, Dealul Mare, Sămara, Dealul Viilor, Dealul Bisericii Râjlețu Vieroși, Linia Mare, Pielcani, au oferit daruri unor persoane cu situații materiale modeste.
Semănătorul cu bucurie aruncă sămânța, cu toate că nu știe ce va culege. Cu atât mai bucuros se cade a fi acela care, în chip de ogor, cultivă Cerul. Dacă dați puțin cu bucurie, dați mult dând puțin; dacă dați mult cu întristare, acest mult se micșorează.
Sunetele vibrante ale lemnului cheamă la rugăciune şi iertare: cu prima bătaie de toacă din ajunul duminicilor şi al praznicelor împărăteşti, credincioşii opresc lucrul şi încep a se primeni trupeşte şi sufleteşte pentru întâlnirea cu Hristos, de a doua zi, din cadrul Sfintei Liturghii.
„Veniţi binecuvântaţii Tatălui Meu, moşteniţi împărăţia cea pregătită vouă de la întemeierea lumii. Căci flămând am fost şi Mi-aţi dat să mănânc, însetat am fost şi Mi-aţi dat să beau ...”
Și în lumea filosofiei se întâmplă anumite nepotriviri în lumea ideilor, un locșor în care nu se poate tropăi, ci se intră „desculț” și în vârful picioarelor, și, bineînțeles, cu capul destul de sus, în nori, dacă se poate, fără amețeală!
După cum a fost înțeleasă filosofia lui Platon despre lume, Nietzsche merge pe urmele acestei împărțiri în două a lumii și vede că aceeași idee apare și în gândirea creștină. În locul „lumii reale” a Formelor lui Platon, creștinismul oferă o altă „lume reală”, o lume viitoare a Raiului, promisă celor virtuoși.
Celebrul filosof Platon, ucenicul filosofului Socrate, a împărțit lumea într-o lume „aparentă”, care ne apare prin intermediul simțurilor, și o lumea „reală”, pe care o putem înțelege cu ajutorul intelectului.
Cum gândea Nietzsche despre om? El zicea: „Omul e doar o funie întinsă între bestie și Supraom – o funie peste un abis”. Cred că se lămurește oricine care are un dram de gândire, cam ce era în capul acestui filosof zbuciumat și zguduit de îndoieli!
Ce mai crede Fr. Nietzsche? Că anumite concepte sunt legate între ele: omenirea, moralitatea și Dumnezeu, iar atunci când personajul său Zarathustra spune că Dumnezeu este mort, el nu lansează un simplu atac la adresa Religiei, ci face ceva mult mai îndrăzneț...că nu se referă doar la Dumnezeu despre care vorbesc filosofii sau la care se roagă credincioșii: se referă la suma totală a valorilor noastre superioare.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar