news        mail   location

 
 

Monahii, monahiile și clericii din cuprinsul Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, împreună cu un număr foarte mare de credincioși, au avut astăzi ocazia de a fi martori la un eveniment aniversar deosebit, anume: împlinirea de către părintele Clement Haralamb, slujitor și viețuitor în cadrul Mănăstirii Curtea de Argeș, a Unui Veac de viețuire și lucrare în frumusețea lumii create de Dumnezeu.



 

Astfel, în vechea Catedrală Arhiepiscopală din municipiul Curtea de Argeș a fost săvârșit în această dimineață  un Te Deum în semn de mulțumire pentru purtarea de grijă a lui Dumnezeu care a revărsat harul Său asupra unor slujititori vrednici precum părintele Clement Haralamb.

Într-un cadru solemn deosebit,  Părintele Arhimandrit Clement Haralamb, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale, în calitate de delegat al Preafericitului Părinte Daniel, a dat citire gramatei patriarhale prin care Preafericirea Sa a hotărât să ofere ,, Crucea Patriarhală” vrednicului slujitor din Cetatea Basarabilor.

Atent ca întotdeauna la lucrarea sfințiților slujitori din cuprinsul Eparhiei Argeșului și Muscelului, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic Argeșeanul, a dorit să-și  arate aprecierea în mod văzut pentru lucrarea misionară și pastorală deosebită a părintelui arhimandrit Clement Haralamb, acordându-i la aniversarea Unui Veac de viețuire și slujire, cea mai înaltă distincție a Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului pentru clerici: Crucea Basarabă.

În cuvântul rostit, Chiriarhul a mulțumit Bunului Dumnezeu pentru că a binecuvântat Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului cu un așa părinte duhovnicesc, râvnitor în rugăciune și evlavios întru slujire. Pentru aceste calități, dar și pentru altele, Ierarhul Argeșean i-a rânduit ascultarea de mare eclesiarh al Mănăstirii Curtea de Argeș, misiune pe care a îndeplinit-o foarte mulți ani.

Cu ocazia acestui fericit eveniment, părintele Andrei Michai, consilier administrativ-bisericesc, a dat citire unui referat în care a prezentat bogata activitate desfășurată de părintele Clement Haralamb în cei șaptezeci de ani petrecuți pe meleagurile argeșene.

Părintele Clement se remarcă ca un bun povăţuitor către Hristos al multor suflete rătăcite, fiind apreciat de mulți credincioși și clerici din Argeș, dar și din alte zone ale țării, tineri de toate vârstele, așa cum adesea îi numește Părintele Patriarh Daniel, pe credincioși.

Vreme de mai bine de 67 de ani, părintele Clement Haralam a stat de veghe la racla care păstrează Moaștele Sfintei Mucenițe Filofteia, îndeplinindu-și ascultarea monahală.

Blândul şi smeritul duhovnic, arhimandritul Clement Haralam, s-a născut în localitatea Lunca din Județul Botoșani, la data de 4 aprilie 1923, într-o familie de buni creștini, cu frica lui Dumnezeu, ca al doilea prunc al familiei, din cei 7 dăruiți de Domnul Dumnezeu.

A intrat de tânăr ca frate în obștea mănăstirii Cozancea, în anul 1947, unde stareț la acea vreme era vestitul duhovnic Paisie Olaru, față de care a avut o permanentă admirație duhovnicească, păstrând cu sfințenie sfaturile primite în dar, și pe care le-a dăruit mai departe fiilor duhovnicești, în scaunul de spovedanie.

În anul 1948 este tuns în monahism, iar în anii următori hirotonit diacon și preot. Anul 1953, îl găsește viețuitor la Mănăstirea Cetățuia, după ce mai înainte refuzase invitația părintelui exarh și mare eclesiarh Teoctist Arăpașu, viitorul Patriarh al României, de a lucra la registratura Mitropoliei Moldovei, întrucât avea un scris frumos și îngrijit.

În anul 1953, vizitează pentru prima dată Mănăstirea Curtea de Argeș, slujind împreună cu Arhiereul Pavel Șerpe, trezind în inima tânărului monah dorința de a veni la Argeș. Astfel, că la solicitarea Arhiereului Pavel Șerpe, vine la Mănăstirea Curtea de Argeș în anul 1956, și iată că astăzi se află prezent în aceeași Catedrală unde a poposit pentru prima dată, acum mai bine de 70 de ani.

Numai în ultimii ani, din pricina unor suferințe trupești, nu a mai fost prezent fizic lângă Sfânta Filofteia, dar de fiecare când poposește la Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală, uimește pe toată lumea cu vitalitatea și statornicia Preacuvioșiei Sale pentru slujbă și rugăciune.

Părintele arhimandrit Clement Haralamb ne este tuturor, pildă vie de slujitor hăruit de Dumnezeu și de viețuitor în lume, care și la împlinirea Centenarului, nu se lasă biruit de grijile și greutățile vieții.

La ceas aniversar, la o vârstă cât aproape a României Mari – Dodoloață, toți: cler și popor, îi spunem în semn de aleasă prețuire și dragoste, un sincer: La mulți ani! Să ne trăți Părinte că ne trebuiți!

Cu binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, subofițeri și maiștri militari de comandă din Divizia II Infanterie „Getica”, precum și militarii participanți la competiția „Subofițerul/soldatul anului, Etapa pe Divizia II Infanterie Getica”, însoțiți de părintele Mihai Stănoiu și plt. adj. pr. Stanciu Valentin, au vizitat Mînăstirea Argeșului.
În ziua de 17 septembrie 2024, s-a desfășurat o nouă etapă a proiectului Campionii Bucuriei, din cadrul Protoieriei Pitești, în care parohiile din cercul nr. 3 pastoral: Maica Precista, Sfântul Nicolae,Sfântul Gheorghe II, Sfântul Stelian, Râjlețu Govora, Ciorâca, Miercani, Cocu Deal, Cocu Vale, Richițele, Bărbătești, Cotmeana, Dealul Mare, Sămara, Dealul Viilor, Dealul Bisericii Râjlețu Vieroși, Linia Mare, Pielcani, au oferit daruri unor persoane cu situații materiale modeste.
Semănătorul cu bucurie aruncă sămânța, cu toate că nu știe ce va culege. Cu atât mai bucuros se cade a fi acela care, în chip de ogor, cultivă Cerul. Dacă dați puțin cu bucurie, dați mult dând puțin; dacă dați mult cu întristare, acest mult se micșorează.
Sunetele vibrante ale lemnului cheamă la rugăciune şi iertare: cu prima bătaie de toacă din ajunul duminicilor şi al praznicelor împărăteşti, credincioşii opresc lucrul şi încep a se primeni trupeşte şi sufleteşte pentru întâlnirea cu Hristos, de a doua zi, din cadrul Sfintei Liturghii.
„Veniţi binecuvântaţii Tatălui Meu, moşteniţi împărăţia cea pregătită vouă de la întemeierea lumii. Căci flămând am fost şi Mi-aţi dat să mănânc, însetat am fost şi Mi-aţi dat să beau ...”
După cum a fost înțeleasă filosofia lui Platon despre lume, Nietzsche merge pe urmele acestei împărțiri în două a lumii și vede că aceeași idee apare și în gândirea creștină. În locul „lumii reale” a Formelor lui Platon, creștinismul oferă o altă „lume reală”, o lume viitoare a Raiului, promisă celor virtuoși.
Celebrul filosof Platon, ucenicul filosofului Socrate, a împărțit lumea într-o lume „aparentă”, care ne apare prin intermediul simțurilor, și o lumea „reală”, pe care o putem înțelege cu ajutorul intelectului.
Cum gândea Nietzsche despre om? El zicea: „Omul e doar o funie întinsă între bestie și Supraom – o funie peste un abis”. Cred că se lămurește oricine care are un dram de gândire, cam ce era în capul acestui filosof zbuciumat și zguduit de îndoieli!
Ce mai crede Fr. Nietzsche? Că anumite concepte sunt legate între ele: omenirea, moralitatea și Dumnezeu, iar atunci când personajul său Zarathustra spune că Dumnezeu este mort, el nu lansează un simplu atac la adresa Religiei, ci face ceva mult mai îndrăzneț...că nu se referă doar la Dumnezeu despre care vorbesc filosofii sau la care se roagă credincioșii: se referă la suma totală a valorilor noastre superioare.
Două cuvinte despre profetul Zoroastru (cunoscut și ca Zarathustra), care a viețuit pe la anul 628 sau 551, î. Hr., și a întemeiat o Religie bazată pe lupta dintre bine și rău. În cartea lui Nietzsche, Zarathustra afirmă despre el însuși că se află „dincolo de bine și de rău”.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar