news        mail   location

 
 

În Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului a fost organizată astăzi întâlnirea preoților din Protopopiatul Pitești cu ocazia Conferinței de toamnă, pusă sub tematica generală a Anului Omagial 2022 – „Anul comemorativ al sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț”.



 

Conferința s-a desfășurat în Sala Arhiepiscopală ,, Sf. Ierarh Iachint de Vicina”din sediul protoieriei Pitesti, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, care a prezidat această întâlnire.

În deschiderea acestui eveniment un sobor de preoți din cadrul protopopiatului a săvârșit  slujba de Te Deum.

Părintele Andrei Michai, consilier administrativ bisericesc,  a adresat un cuvânt de bun venit Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, exprimând recunoștința și mulțumirea preoțimii Protopopiatului Pitesti, pentru purtarea de grijă arătată neîncetat față de parohiile din cuprinsul Protopopiatului.

A urmat proiecția filmului realizat de TRINITAS TV  intitulat „Sfântul Grigorie Palama – teologul luminii necreatei”, material care ne îndeamnă să cunoaștem mai îndeaproape viața pilduitoare și mai ales scrierile Sfântului Grigorie Palama, de a cărui lucrare se leagă receptarea oficială a isihasmului și a importanței lui pentru Biserică.

La rândul său, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, a adresat un cuvânt preoțimii Protopopiatului Pitesti, amintind în mod deosebit despre  teologia Sfântului Grigorie Palama reflectată în viața Bisericii și a creștinului. Cu această ocazie, Ierarhul a făcut o sinteză asupra filmului realizat de Trinitas Tv.

În cadrul acestei întâlniri s-au purtat discuții pe marginea celor expuse în cadrul referatelor prezentate, precum și pe marginea tematicii Anului omagial, părintele consilier Andrei Michai manifestându-și aprecierea fata de referatul întocmit, precum și de sfaturile pe care Chiriarhul Eparhiei le-a adresat preoților prezenți la acest eveniment.

La finalul conferinței, Ierarhul a mulțumit slujitorilor pentru prezență, îndemnându-I să primească cu smerenie toate încercările pastorației urmând exemplul sfinților isihaști.

Miercuri, 16 noiembrie,  se va organiza conferința pastorală preoțească de toamnă în protopopiatul Mioveni, urmând ca săptămâna viitoare să aibă loc și celelalte întâlniri cu preoții din protopopiatele Costești, Topoloveni și Câmpulung Muscel.

Cu câteva zile înainte de cinstirea hramului închinat Sfântului Neagoe Basarab, schitul argeșean din comuna Vlădești a îmbrăcat astăzi haine de sărbătoare. Sute de credincioși au avut bucuria de a se întâlni în rugăciune cu Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, care a oficiat cu această ocazie Sfânta Liturghie în paraclisul acestui așezământ monahal.
Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, prin Sectorul Social, Filantropic si Misionar, organizează o colectă în bani, alimente neperisabile, apa imbuteliata, haine, pături, lenjerii, produse de curățenie, produse de igienă, detergenți, lopeți, cizme de cauciuc si materiale de construcții, pentru persoanele care au suferit de pe urma inundatiilor recente, din judetele Galati si Vaslui.
Caravana social filantropică,, Ghiozdanul meu”, inițiată la acest început de an școlar în cele șase protopopiate ale Eparhiei Argeșului și Muscelului, a ajuns în cursul zilei de astăzi și în comuna argeșeană Lunca Corbului, aflată în cuprinsul protopopiatului Costești.
Să facem milostenie, precum şi noi am primit-o de la Dumnezeu. Aceasta e recunoştinţa pe care o aşteaptă Dumnezeu de la noi pentru multele binefaceri. Aceasta e jertfa cerută din milostenia Lui. Mila, care vindecă rana, întăreşte pe cei slabi şi învie pe cei morţi, nu are nevoie de jertfe sângeroase, ci de jertfe păstrate pentru viaţă: săraci hrăniţi, neputincioşi întăriţi şi necăjiţi uşuraţi.
Este esențială dezvoltarea unei educații utile pentru viață, atât în plan personal, cât și comunitar, care să cultive libertatea și demnitatea persoanei umane, creată după chipul lui Dumnezeu, iubirea părintească, filială şi fraternă, recunoştinţa și coresponsabilitatea, prietenia și întrajutorarea.
După cum a fost înțeleasă filosofia lui Platon despre lume, Nietzsche merge pe urmele acestei împărțiri în două a lumii și vede că aceeași idee apare și în gândirea creștină. În locul „lumii reale” a Formelor lui Platon, creștinismul oferă o altă „lume reală”, o lume viitoare a Raiului, promisă celor virtuoși.
Celebrul filosof Platon, ucenicul filosofului Socrate, a împărțit lumea într-o lume „aparentă”, care ne apare prin intermediul simțurilor, și o lumea „reală”, pe care o putem înțelege cu ajutorul intelectului.
Cum gândea Nietzsche despre om? El zicea: „Omul e doar o funie întinsă între bestie și Supraom – o funie peste un abis”. Cred că se lămurește oricine care are un dram de gândire, cam ce era în capul acestui filosof zbuciumat și zguduit de îndoieli!
Ce mai crede Fr. Nietzsche? Că anumite concepte sunt legate între ele: omenirea, moralitatea și Dumnezeu, iar atunci când personajul său Zarathustra spune că Dumnezeu este mort, el nu lansează un simplu atac la adresa Religiei, ci face ceva mult mai îndrăzneț...că nu se referă doar la Dumnezeu despre care vorbesc filosofii sau la care se roagă credincioșii: se referă la suma totală a valorilor noastre superioare.
Două cuvinte despre profetul Zoroastru (cunoscut și ca Zarathustra), care a viețuit pe la anul 628 sau 551, î. Hr., și a întemeiat o Religie bazată pe lupta dintre bine și rău. În cartea lui Nietzsche, Zarathustra afirmă despre el însuși că se află „dincolo de bine și de rău”.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar