news        mail   location

 
 

În județul Argeș, nu departe de centrul Comunei Bogați aflată în protoieria Topoloveni, o comunitate restrânsă de creștini ortodocși a reușit în perioada 2005-2022 să ridice o biserică de zid care a fost pusă sub ocrotirea Sfântului Ioan Gură de Aur și a Sfântului Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel.



 

Finalizând această lucrare foarte importantă pentru parohie, astăzi în ziua de cinstire a ocrotitorului spiritual, credincioșii au avut bucuria să-l primească în mijlocul lor pe Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, care a săvârșit cu această ocazie slujba de târnosire a noii biserici. După acest moment așteptat cu nerăbdare de întreaga comunitate, Ierarhul Argeșean a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

Mai mult, Chiriarhul a săvârșit și o slujbă de pomenire pentru toți ctitorii și binefăcătorii acestui sfânt locaș de rugăciune.

În cuvântul rostit, Înaltpreasfinția Sa a dorit să evidențieze importanța construirii acestei biserici pentru enoriașii parohiei.

În parohia Glâmbocel Deal, din dorința comunității, în anul  1930 au început lucrările de construire a bisericii vechi, cu hramul Sfinții Împărați Constantin și Elena, aceasta fiind finalizată în anul 1941.

Micuța parohie din comuna Bogați până în anul 2005 a fost filie a parohiei Mârcești.  Preotul Ștefan Sora, sprijinit de Primăria Comunei Bogați și de enoriașii parohiei, observând degradarea la care a fost supusă biserica veche de-a lungul timpului, au început demersurile pentru construirea noii biserici.  În cei 3 ani de păstorire ai preotului Ștefan Sora în această comunitate, se finalizează temelia bisericii și se achiziționează toată cărămida necesară construcției.

Între anii 2008-2015, lucrarea de construire a bisericii în formă de cruce, cu o singură turlă, va fi preluată de vrednicul întru pomenire preot Ionel-Constantin Cioitan, care reușește cu trudă, împreună cu credincioșii din parohie și alți ostenitori, să înalțe zidurile bisericii, să toarne centura, să realizeze turla bisericii, și învelitoarea bisericii.

După trecerea la cele veșnice a părintelui Cioitan Ionel – Constantin, în parohia Glâmbocel Deal este numit preotul Cătănea Cosmin care în perioada 2015-2020 a continuat lucrările de  zidire a biserici.

 După transferul acestuia în parohia Zgripcești, Protoieria Topoloveni, actualul preot paroh, Stan Mihail – Stelian, primește încredințarea Ierarhului de a definitiva lucrările la noua biserică din zid a Parohiei Glâmbocel-Deal.

În perioada anilor 2020-2022, noul preot paroh, sprijinit îndeaproape material și moral de Domnul Primar Gârleanu Ion, de enoriași, credincioși din localitate, dar și din alte parohii, precum și de oameni iubitori de zidiri sfinte, a efectuat următoarele lucrări: gletuirea pereților, pictarea bisericii în tehnica „a secco” de către doamna pictor Hedeșiu Tatiana, montarea catapetesmei din lemn de stejar, donată de Parohia Priboienii de Jos, Protoieria Topoloveni, achiziționarea policandrelor, a întregului mobilier bisericesc, precum și a centralei termice.

Cu ajutorul sponsorilor s-a realizat betonarea drumului de acces și a unor alei,  precum și construirea unui grup sanitar.

Pentru toate aceste realizări, Chiriarhul Eparhiei a oferit astăzi părintelui paroh Stan Mihail Stelian distincția de iconom stavrofor. Totodată, părintele Cătănea Cosmin, fost preot în parohia Glâmbocel Deal,  a primit din partea Ierarhului,  distincția eparhială ,,Crucea Basarabă”.

În toată această perioadă de 17 ani, toți cei patru preoți menționați și-au găsit sprijinul în persoana domnului Primar Ioan Gârleanu, care împreună cu membrii Consiliului Local al comunei Bogați, din momentul punerii pietrei de temelie până la finalizarea tuturor lucrărilor, în fiecare etapă,  au oferit sprijin credincioșilor din Parohia Glâmbocel-Deal în vederea desăvârșirii lucrărilor la biserica parohială nouă. Din acest motiv, cu multă recunoștință, Ierarhul Argeșean a oferit astăzi domnului primar Ioan Gârleanu, medalia ortodoxă ,, Sf. Neagoe Vodă Basarab”. Pentru implicare și ajutorul acordat, doamna preoteasă Stan Camelia, mama părintelui paroh din parohia Glâmbocel Deal, împreună cu doamna Dobre Luminița,  au fost recompensate de Chiriarhul Eparhiei cu medalia creștin -ortodoxă ,, Sf. Mc. Filofteea”. Alți binefăcători care au ajutat la construcția bisericii au primit diplome de vrednicie.

Din pricina degradării s-a intervenit și asupra Monumentului Eroilor, deja existent în fața bisericii, acesta fiind cimentat și îmbrăcat în marmură. Cu această ocazie  au fost gravați toți eroii satului precum și ctitorii celor două biserici, iar monumentului i s-a adăugat  și o nouă cruce din marmură. Ansamblul renovat și înfrumusețat a fost sfințit astăzi de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Cu câteva zile înainte de cinstirea hramului închinat Sfântului Neagoe Basarab, schitul argeșean din comuna Vlădești a îmbrăcat astăzi haine de sărbătoare. Sute de credincioși au avut bucuria de a se întâlni în rugăciune cu Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, care a oficiat cu această ocazie Sfânta Liturghie în paraclisul acestui așezământ monahal.
Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, prin Sectorul Social, Filantropic si Misionar, organizează o colectă în bani, alimente neperisabile, apa imbuteliata, haine, pături, lenjerii, produse de curățenie, produse de igienă, detergenți, lopeți, cizme de cauciuc si materiale de construcții, pentru persoanele care au suferit de pe urma inundatiilor recente, din judetele Galati si Vaslui.
Caravana social filantropică,, Ghiozdanul meu”, inițiată la acest început de an școlar în cele șase protopopiate ale Eparhiei Argeșului și Muscelului, a ajuns în cursul zilei de astăzi și în comuna argeșeană Lunca Corbului, aflată în cuprinsul protopopiatului Costești.
Să facem milostenie, precum şi noi am primit-o de la Dumnezeu. Aceasta e recunoştinţa pe care o aşteaptă Dumnezeu de la noi pentru multele binefaceri. Aceasta e jertfa cerută din milostenia Lui. Mila, care vindecă rana, întăreşte pe cei slabi şi învie pe cei morţi, nu are nevoie de jertfe sângeroase, ci de jertfe păstrate pentru viaţă: săraci hrăniţi, neputincioşi întăriţi şi necăjiţi uşuraţi.
Este esențială dezvoltarea unei educații utile pentru viață, atât în plan personal, cât și comunitar, care să cultive libertatea și demnitatea persoanei umane, creată după chipul lui Dumnezeu, iubirea părintească, filială şi fraternă, recunoştinţa și coresponsabilitatea, prietenia și întrajutorarea.
După cum a fost înțeleasă filosofia lui Platon despre lume, Nietzsche merge pe urmele acestei împărțiri în două a lumii și vede că aceeași idee apare și în gândirea creștină. În locul „lumii reale” a Formelor lui Platon, creștinismul oferă o altă „lume reală”, o lume viitoare a Raiului, promisă celor virtuoși.
Celebrul filosof Platon, ucenicul filosofului Socrate, a împărțit lumea într-o lume „aparentă”, care ne apare prin intermediul simțurilor, și o lumea „reală”, pe care o putem înțelege cu ajutorul intelectului.
Cum gândea Nietzsche despre om? El zicea: „Omul e doar o funie întinsă între bestie și Supraom – o funie peste un abis”. Cred că se lămurește oricine care are un dram de gândire, cam ce era în capul acestui filosof zbuciumat și zguduit de îndoieli!
Ce mai crede Fr. Nietzsche? Că anumite concepte sunt legate între ele: omenirea, moralitatea și Dumnezeu, iar atunci când personajul său Zarathustra spune că Dumnezeu este mort, el nu lansează un simplu atac la adresa Religiei, ci face ceva mult mai îndrăzneț...că nu se referă doar la Dumnezeu despre care vorbesc filosofii sau la care se roagă credincioșii: se referă la suma totală a valorilor noastre superioare.
Două cuvinte despre profetul Zoroastru (cunoscut și ca Zarathustra), care a viețuit pe la anul 628 sau 551, î. Hr., și a întemeiat o Religie bazată pe lupta dintre bine și rău. În cartea lui Nietzsche, Zarathustra afirmă despre el însuși că se află „dincolo de bine și de rău”.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar