news        mail   location

 
 

Acest straniu filosof a trăit cam puțin, doar 34 de ani, născut în anul 1854 și moare în anul 1888, viață scurtă, se spune, dar fecundă, cu prisosință. S-a remarcat cu importante contribuții în estetică, filosofia religiei, etică și psihologie, cu grăbire, oarecum, sfârșitul venind să-i ruineze viața cu repeziciune.

 

A fost de un optimism exemplar, având iubire și înțelegere pentru omenire, căutând și având o atitudine nobilă, cu sclipiri geniale ale amănuntului, cu o gândire plină de claritate și frumusețea expunerii. A scris poezie filosofică în volumul: Vers d`un philosophe. De asemenea, operele: Esquisse d`une morale sans obligation ni sanction; L`irreligion de l`avenir; L`art au point de vue sociologique; Education et heredite!

Mai departe vom reda anumite fragmente din pana acestui genial gânditor: „Este greu să ne resemnăm a crede că nimeni nu ne aude, că nimeni nu simpatizează de departe cu noi, că furnicarul Universului este înconjurat de imensă singurătate. Dumnezeu este prietenul pururi prezent al primei și ultimei ore. Acel ce ne întovărășește pretutindeni, pe Care îl vom regăsi chiar acolo unde ceilalți nu ne pot urma, până și în moarte. Cui să vorbim de ființele care nu mai sunt și pe care le-am iubit. Printre cei care ne înconjoară unii abia își amintesc de ele, ceilalți nici nu le-au cunoscut, dar în această ființă divină și omniprezentă noi simțim reformându-se societatea fără încetare sfărâmată de moarte. In eo vivimus, în El nu mai putem muri. Din acest punct de vedere, Dumnezeu, obiect al sentimentului religios, nu apare numai ca un tutor și un stăpân, El e mai mult decât un prieten: e un adevărat Tată! Mai întâi un Tată aspru și atotputernic, cum copiii mici și foarte mici și-l reprezintă pe tatăl lor. Copiii cred ușor că tatăl lor poate totul, că face minuni o vorbă de a lui și lumea e mișcată din loc: fiat lux și ziua apare; voință se face lumina și binele; opreliștea lui aduce pedeapsa. Ei îi judecă puterea prin slăbiciunea lor față de El. La fel primii oameni. Mai târziu se produce o concepție superioară; omul mărindu-se, își mări Dumnezeul. Acest Dumnezeu este al nostru! Avem nevoie de un zâmbet al Lui, după un sacrificiu; gândul Lui ne susține” (pag, 631-632; Antologie filosofică, Casa Școalelor, 1943).

Calinic Argeșeanul

Ieri după-amiază, Centrul Cultural Pitești a fost gazda unui eveniment de excepție realizat în parteneriat cu Filiala Pitești a Uniunii Scriitorilor din România. În cadrul proiectului ,,Personalități culturale”, a fost organizată conferința cu tema „Calinic – 80. În Slujba Credinței și a Culturii”.
Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul –Biroul de Cateheză a organizat o activitate educațional-catehetică și recreativă la Parohia ”Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din municipiul Curtea de Argeș.
Mari sunt aripile milosteniei. Sfâșie văzduhul, trece de lună, lasă în urmă soarele și ajunge în ceruri. Dar nici acolo nu stă. Trece și de ceruri, înconjoară puterile îngerești și se așează în fața Tronului Domnului.
Cinstirea Sfintei Cuvioase Parascheva la noi este de veacuri şi dragostea poporului nostru dreptcredincios pentru ea a crescut în timp mai ales după aducerea la Iaşi a sfintelor ei moaşte în secolul al 17-lea. De atunci, din generaţie în generaţie, românii au mers la Iaşi să-i ceară ajutorul şi mai ales să-i mulţumească la sărbătoarea ei din 14 octombrie pentru binefacerile primite de la Dumnezeu prin rugăciunile ei.
În ziua de 15 octombrie 2024, s-a desfășurat o nouă etapă a proiectului Campionii Bucuriei, din cadrul Protoieriei Costești, în care parohiile din cercul nr. III pastoral: Popești, Slobozia Trăznitu, Burdea, Purcăreni, Palanga, Bucov, Râca, Surdulești și Miroși, au oferit daruri unor persoane cu situații materiale modeste.
Nu mi-a plăcut să aud, niciodată, de trenul accelerat, cum că ar fi un mijloc mai rapid de locomoție. Ori de câte ori am călătorit cu un asemenea utilaj pe roate de fier, alunecătoare pe șine de oțel, după o vreme, mi-am zis că e un tren obișnuit și „accelerat” era doar o expresie tehnică imprimată pe o tablă vopsită în alb și cu litere negre.
Unii mai mucaliți susțin că este o problemă cu „timpul” și că am trăi – și aici se are dreptate – sub presiunea timpului! Ne gândim, bineînțeles, că legătura noastră dintre natura „interioară și exerioară” se pierde foarte ușor, pentru că se pune problema gestionării emoțiilor, care ne duc în legătură cu noi înșine, cu trupul nostru și chiar cu sufletul nostru, cu semenii (aproapele), dar și cu lumea, în general și special.
Poetul german Heinrich Heine (1797-1856) avea și el, ca aproape toți oamenii, spaima pierderii de timp, așa cum o are o mare parte a omenirii, dar altora, să am iertare, nici nu le pasă. Și pe vremea lui era tot ca pe vremea noastră, grele împrejurări, de aceea scria: „Mi-e inima grea, cu durere/ Eu cuget la vremuri bătrâne/ Am înțeles atunci lumea/ Și rost avea ziua de mâine/...Dar astăzi sucit pare totul/ Prin jale și chinuri mă port.../ Posac pare totul acuma/ Și jalnic și putred și rece;/ De n-ar fi puțină iubire,/ Prin viață zadarnic ai trece!”
Ce m-a bucurat și m-a fascinat la mama, a fost și a rămas voința ei de a munci fără odihnă și într-un ritm amețitor. Așa am învățat noi de când eram mici, și acum, când am altă înțelegere rămân uimit că am putut suporta un „regim de ocnaș”, neavând nicio înțelegere, că eram și eu, bietul de mine, un băiețandru plin de avânt, dar totuși, cu viață crudă de prunc.
Ce ne hrănește sau mai bine zis, ce ne bucură sufletul? Spunem adesea: mi-am încărcat bateriile, adică am intrat în văzduhul Duhului Sfânt! Adică, ceva misterios ne-a însuflețit, ne-a împlinit, fără ca noi să fi contribuit cu ceva anume, decât să fim cu inima curată ca să primim roua Duhului Sfânt, chiar din dimineața vieții noastre.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar