news        mail   location

 
 

Din capul locului, filosoful britanic Bertrand Russel (1872-1970) nu era străin de munca grea, caznă mare, pe care unii dintre noi au cunoscut-o toată viața. De ce acest gânditor, atât de activ, recomandă că ar trebui să muncim mai puțin?

 

Bertrand Russel, în anul 1932, a publicat eseul Lauda lenei, chiar în perioada prăbușirii bursei de pe Wall Street, din 1929: „Ar părea puțin neobrăzat să promovezi virtuțile lenei în astfel de vremuri în care în anumite părți ale lumii, șomajul afectează o treime din populația aptă de muncă. Totuși, conform lui Russel, haosul economic al momentului era el însuși rezultatul unei atitudini greșite, adânc înrădăcinate față de muncă. El susține că multe dintre ideile noastre despre muncă sunt simple superstiții care trebuie înlăturate printr-o gândire rațională. După gândirea lui sunt două feluri de muncă, este aceea de „a modifica poziția materiei de la suprafața pământului în raport cu alte forme de materie”, adică munca manuală. Al doilea tip de muncă este „să le spui altor oameni să modifice poziția materiei în raport cu alte forme de materie.” Acest al doilea tip de muncă, spune Russel, poate fi extins la nesfârșit – nu doar că poți să angajezi oameni ca să-i supraveghezi pe cei care mută materia, dar poți să angajezi și alți oameni care să îi supravegheze pe supraveghetori sau care să-i sfătuiască pe alții cum să angajeze oamenii.”

Filosoful Bertrand Russel s-a născut în anul 1872, în Țara Galilor, dintr-o familie de aristocrați. De mic a fost interesat de matematică, studiind apoi la Universitatea Cambridge. Acolo a cunoscut pe Alfred North Whitehead și pe filosoful Ludwig Wittgenstein, care l-au influențat. Russel dorea ca filosofia să le vorbească oamenilor de rând, el fiind un activist social, pacifist, teoretician al educației, susținător al ateismului, protestatar împotriva armelor atomice (a fost contemporan cu cele două catastrofe de la Hiroshima și Nagasaki, din 6 și 9 august 1945). A scris lucrări faimoase de filosofie. A murit de gripă în februarie 1970.

Lucrări importante: 1903 – Principiile matematicii; 1910, 1912, 1913 (3 volume): Principia Mathematica; 1914 – Cunoașterea lumii exterioare; 1927 – Analiza materiei; 1956 – Logică și cunoaștere.

„Timpul liber, după Russel, nu trebuie petrecut doar recuperându-ne după muncă. Dimpotrivă ar trebui să constituie cea mai mare parte a vieții noastre, fiind o sursă de joc și creativitate!” (pag. 239)

Calinic Argeșeanul

Ieri după-amiază, Centrul Cultural Pitești a fost gazda unui eveniment de excepție realizat în parteneriat cu Filiala Pitești a Uniunii Scriitorilor din România. În cadrul proiectului ,,Personalități culturale”, a fost organizată conferința cu tema „Calinic – 80. În Slujba Credinței și a Culturii”.
Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul –Biroul de Cateheză a organizat o activitate educațional-catehetică și recreativă la Parohia ”Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din municipiul Curtea de Argeș.
Mari sunt aripile milosteniei. Sfâșie văzduhul, trece de lună, lasă în urmă soarele și ajunge în ceruri. Dar nici acolo nu stă. Trece și de ceruri, înconjoară puterile îngerești și se așează în fața Tronului Domnului.
Cinstirea Sfintei Cuvioase Parascheva la noi este de veacuri şi dragostea poporului nostru dreptcredincios pentru ea a crescut în timp mai ales după aducerea la Iaşi a sfintelor ei moaşte în secolul al 17-lea. De atunci, din generaţie în generaţie, românii au mers la Iaşi să-i ceară ajutorul şi mai ales să-i mulţumească la sărbătoarea ei din 14 octombrie pentru binefacerile primite de la Dumnezeu prin rugăciunile ei.
În ziua de 15 octombrie 2024, s-a desfășurat o nouă etapă a proiectului Campionii Bucuriei, din cadrul Protoieriei Costești, în care parohiile din cercul nr. III pastoral: Popești, Slobozia Trăznitu, Burdea, Purcăreni, Palanga, Bucov, Râca, Surdulești și Miroși, au oferit daruri unor persoane cu situații materiale modeste.
Nu mi-a plăcut să aud, niciodată, de trenul accelerat, cum că ar fi un mijloc mai rapid de locomoție. Ori de câte ori am călătorit cu un asemenea utilaj pe roate de fier, alunecătoare pe șine de oțel, după o vreme, mi-am zis că e un tren obișnuit și „accelerat” era doar o expresie tehnică imprimată pe o tablă vopsită în alb și cu litere negre.
Unii mai mucaliți susțin că este o problemă cu „timpul” și că am trăi – și aici se are dreptate – sub presiunea timpului! Ne gândim, bineînțeles, că legătura noastră dintre natura „interioară și exerioară” se pierde foarte ușor, pentru că se pune problema gestionării emoțiilor, care ne duc în legătură cu noi înșine, cu trupul nostru și chiar cu sufletul nostru, cu semenii (aproapele), dar și cu lumea, în general și special.
Poetul german Heinrich Heine (1797-1856) avea și el, ca aproape toți oamenii, spaima pierderii de timp, așa cum o are o mare parte a omenirii, dar altora, să am iertare, nici nu le pasă. Și pe vremea lui era tot ca pe vremea noastră, grele împrejurări, de aceea scria: „Mi-e inima grea, cu durere/ Eu cuget la vremuri bătrâne/ Am înțeles atunci lumea/ Și rost avea ziua de mâine/...Dar astăzi sucit pare totul/ Prin jale și chinuri mă port.../ Posac pare totul acuma/ Și jalnic și putred și rece;/ De n-ar fi puțină iubire,/ Prin viață zadarnic ai trece!”
Ce m-a bucurat și m-a fascinat la mama, a fost și a rămas voința ei de a munci fără odihnă și într-un ritm amețitor. Așa am învățat noi de când eram mici, și acum, când am altă înțelegere rămân uimit că am putut suporta un „regim de ocnaș”, neavând nicio înțelegere, că eram și eu, bietul de mine, un băiețandru plin de avânt, dar totuși, cu viață crudă de prunc.
Ce ne hrănește sau mai bine zis, ce ne bucură sufletul? Spunem adesea: mi-am încărcat bateriile, adică am intrat în văzduhul Duhului Sfânt! Adică, ceva misterios ne-a însuflețit, ne-a împlinit, fără ca noi să fi contribuit cu ceva anume, decât să fim cu inima curată ca să primim roua Duhului Sfânt, chiar din dimineața vieții noastre.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar