news        mail   location

 
 

Aşa, câteodată sau mai des, unora dintre noi ne vine câte-o poftă nebună de a jigni, insulta sau ofensa, cele trei stări nefericite de nebuneală care se înmănunchează, de altfel într-o singură ipostază, numită pe drept cuvânt: batjocură!

 

Cine n-a batjocorit niciodată pe cineva şi nici chiar pe sine, - aşa din snobism -, este un om fericit, să zicem. Iar cine a suferit mizeria batjocurii aruncată de semenul său precum gunoaiele în tomberon, fără să riposteze, este un fericit, potrivit Evangheliei.

Consultând înţelepciunea neamurilor, vom afla, spre exemplu, că: „Inima rănită nu poate fi lecuită” şi „jignirile se scriu pe oţel, binefacerile pe nisip”, ca să nu mai vorbim că: „Mai mult se ţin minte jignirile primite decât binefacerile”, cum ar spune chinezii.

Mai plastic vorbind, cu iz de bucătărie, spre luare aminte: „O mâncare bună o ţii minte mult timp, o jignire o viaţă întreagă”, cum aflăm de la cei din Indochina.

Cred că se face cea mai mare greşeală când inviţi pe cineva la masă şi aşa, mai în glumă, mai în serios, îi trânteşti câte o vorbă cu subînţeles sau chiar de la obraz. O mie de mese le va uita în faţa unei glume nesăbuite, pentru că cine jigneşte uită repede, iar cine este jignit nu uită niciodată.

Este prea nobil, desigur, să scrii injuriile pe nisip, iar binefacerile pe marmură. Aceasta impune să ai o nobleţe înnăscută şi nu fabricată la comandă din materiale de mucava. Am întâlnit în viaţa mea astfel de oameni pe care i-am numit îngeri. Numai că-s tare puţini!

Mai sunt un soi de oameni care atunci când sunt jigniţi îşi aduc aminte că este mai bine, desigur, să „ucidă jignirea prin dispreţ decât prin răzbunare”. Dar mai potrivit, aş zice, este să suferi decât să jigneşti pe alţii.

Iată că românii au o mare bogăţie de înţelepciune şi în privinţa aceasta. „Ce rău şi urât la toţi, / Cel ce de ocări se ţine cu toţi” sau: „Cei ce ocărăsc / De a lor mânie se chinuiesc!” iar unii mai hazlii se aud zicând: „Când te-njură oarecine, mulţumeşte-i că nu te bate” ori: „Când te-njură pe din dos, fă-te că nu auzi sau zi tu mai bine: Când nu sunt de faţă, lasă-l să mă şi bată!”

Şi-apoi, pentru consolare, tot românul cel cuminte, nu uită că: „Înjurăturile întinează pe înjurător!” şi mai mult: „Oricine te ocărăşte, peşin să-i mulţumeşti cu căciula în mână, c-atuncea ocara la el se mână!”

Aşadar, de orice cuvinte pe care le-am rostit sau scris vom da seama în faţa lui Dumnezeu, după cum ne avertizează Iisus, iar David prorocul, ne îndeamnă să ne căim de toate cele grăite şi făcute, udând cu lacrimi aşternutul în care ne aşezăm capul spre odihnă.

Hotărât: Trebuie să moară cuvintele urâte ca să trăiască oamenii!

Să nu uităm zi de zi!

Calinic Argeșeanul

Odată cu restaurarea generală a Palatului Arhiepiscopal din municipiul Curtea de Argeș, prin accesarea de fonduri europene, au fost efectuate și lucrări de restaurare a picturii murale interioare din Paraclisul Arhiepiscopal cu hramul ,, Nașterea Maicii Domnului.
Vineri, 6 septembrie, începând cu ora 18.00, la parohia Mihăești, protoieria Mioveni, a fost organizată o seară de cinema în aer liber.
Educația creștină, ce își propune să formeze caractere, urmărește aplicarea în practică a principiilor ei. În acest fel, omul nu se mai oprește la simpla învățare a elementelor de doctrină, trecând la lucrare, la punerea lor în practică. Aceasta este educația creștină integrală, ce trece dincolo de cea intelectuală și de cea religioasă, devenind educație morală.
„Veniţi binecuvântaţii Tatălui Meu, moşteniţi împărăţia cea pregătită vouă de la întemeierea lumii. Căci flămând am fost şi Mi-aţi dat să mănânc, însetat am fost şi Mi-aţi dat să beau ...”
A educa un copil nu înseamnă numai a-l orienta spre un sistem informațional construit doar pe asimilare de cunoștințe, ci înseamnă şi a-l forma și a-l convinge pentru un anumit mod de viață, bazat pe înțelegere și asimilarea valorilor spirituale perene. O educație edificatoare pentru viață vizează şi experiențe nemijlocite, trăite în cadrul unei comunități, începând din familie și continuând în școală și în viaţa Bisericii.
Zidirea lui Dumnezeu, omul, cunună a creației pe acest pământ, avea să schimbe sensul lumii. O nouă ipostază, de data aceasta plină de bucurie, dar și de grijă mântuitoare. Sfântul Ioan Damaschin, smeritul monah și preot, din veacurile adânci ale istoriei mântuirii, ne îndeamnă zicând: „Veniți toate neamurile, tot neamul omenesc și toată limba, toată vârsta, cu veselie, să prăznuim Nașterea Bucuriei cea a toată lumea!”
În anul 1820, Herbert Spencer se naște la Derby, în Anglia, tatăl său fiind învățător, iar el a fost inginer la căile ferate din Londra, unde, din cauza sănătății precare, se va ocupa de publicistică, preocupările sale științifice fiind extrem de vaste și de variate, publicând în „Westminster Review” articole filosofice, științifice, sociale, politice, alcătuind un sistem filosofic ce-l face repede cunoscut.
După cum se știe, la aproape un secol, de când Jean Jacques Rousseau a susținut că natura este în esență blândă, filosoful american Henry Thoreau a dezvoltat și mai mult ideea, afirmând că „toate lucrurile bune sunt sălbatice și libere” și că legile omului mai mult suprimă decât protejează libertățile civile. El vedea că partidele politice sunt în mod necesar unilaterale și că politica lor era adesea contrară convingerilor noastre morale.
În cartea menționată – Filosofie, Idei fundamentale, la pag. 202-203, sunt episoade intitulate: Calea către revoluție, Critica marxismului, O influență durabilă.
Prin veacurile de demult, „Utopia” lui Thomas Morus, cum era și firesc, a preocupat multă lume. În cartea „Filosofie” (Idei fundamentale – Filosofia pe înțelesul tuturor, Editura Litera, București, 2016, pag. 201) este un episod care ne vorbește de Utopia marxistă! S-ar părea bizar, dar, totuși, se merită să facem un popas, cât de cât, lămuritor.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar