news        mail   location

 
 

În cartea menționată – Filosofie, Idei fundamentale, la pag. 202-203, sunt episoade intitulate: Calea către revoluție, Critica marxismului, O influență durabilă.

 

Se pune problema originalității filosofiei lui Karl Marx! El a lucrat, cum se mai spune, din stofa filosofică a „clienților”, adică, a combinat idei preexistente, nu în crearea unora noi în Sistemul său. Așadar, a folosit idei ale unor filosofi idealiști germani, în special Hegel și Feuerbach, teoreticieni politici francezi, cum a fost Jean Jacques Rosseau și a unor economiști politici britanici, în special ale lui Adam Smith. Socialismul devenise o doctrină politică recunoscută în prima jumătate a secolului al XIX-lea și pornind de la ea, Marx își dezvoltă ideile referitoare la proprietate, clasă exploatatoare și criză comercială.

Manifestul comunist a fost scris cu puțin înaintea unei serii de revoluții împotriva monarhiilor din multe țări din Europa continentală, care au izbucnit în 1848-1849. Manifestul a devenit faimos în secolul XX, inspirând revoluțiile din Rusia, China și multe alte țări. Genialitatea teoriilor lui Marx s-au dovedit a fi greșite în practică: represiunile brutale care se știu din Rusia și țările marxiste de pe mapamond, stări care au discreditat teoriile sale politice și istorice (pag. 203).

Și o critică a marxismului în aceeași pagină, unde se spune că: „Marx nu preconizase implementarea comunismului într-o manieră atât de barbară în aceste societăți agricole la bază, ideile sale pot fi oricum criticate sub diverse aspecte. Marx a susținut întotdeauna inevitabilitatea revoluției. Aceasta era partea esențială a dialecticii, însă este cu siguranță prea simplistă, dorind nașterea unui nou tip de ființă umană. El nu a explicat niciodată cum dictatura acestui proletariat perfect avea să fie diferită de alte forme anterioare brutale de dictatură, nicicum nu avea să evite efectele distrugătoare de puteri care corup...În pofida criticilor și crizelor provocate  de teoriile lui Marx, ideile sale au fost extrem de influente.

În calitate de critic acerb al capitalismului comercial și de teoretician al economiei și al socialismului, Marx este în continuare considerat relevant în politică și economia contemporană. Mulți sunt de acord cu filosoful de origine ruso-britanică, Isaiah Berlin, că – să se ia aminte – Manifestul Comunist este „o operă genială”. E bine, totuși, că s-a pus între ghilimele!

Frământările și inconsecvențele social-politice rămân o constantă în viața popoarelor lumii! Utopiile umblă ca stafiile!

Calinic Argeșeanul

Catedrala orașului Mioveni s-a aflat astăzi în sărbătoare. Foarte mulți credincioși au avut bucuria de a participa la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic Argeșeanul, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului împreună cu Preasfințitul Părinte Teofan Koja, Episcop de Filomilion din Patriarhia Ecumenică.
În ziua praznicului Înălțării Sfintei Cruci, foarte mulți pelerini și-au îndreptat pașii către mănăstirea argeșeană NegruVodă din municipiul Câmpulung Muscel. În această zi binecuvântată au avut ocazia de a participa la Sfânta Liturghie care a fost oficiată în biserica mănăstirii de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul împreună cu Preasfințitul Părinte Teofan Koja, Episcop de Filomilion, Biserica Albaneză din Americi, Patriarhia Ecumenică.
Caravana social filantropică,, Ghiozdanul meu”, inițiată la acest început de an școlar în școlile din cuprinsul Eparhiei Argeșului și Muscelului, a ajuns astăzi în comunele argeșene Cuca și Cotmeana, care aparțin de protopopiatul Pitești.
Toată suflarea ortodoxă sărbătoreşte în ziua Înălțării Sfintei Cruci, amintirea a două evenimente deosebite din istoria lemnului Sfintei Cruci: aflarea Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Mântuitorul şi Înălţarea ei solemnă în faţa poporului de către episcopul Macarie al Ierusalimului, în ziua de 14 septembrie din anul 335 şi aducerea Sfintei Cruci de la perşii păgâni, în anul 629, în vremea împăratului bizantin Heraclius, care a depus-o cu mare cinste în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.
Educația creștină se realizează în spațiul familial, eclesial și școlar. Transmiterea învățăturii de credință în familie este înlesnită mai ales prin modelul de viețuire al părinților și bunicilor, iar în biserică și în școală, prin răbdarea, înțelepciunea și dragostea elevului și a profesorului de Religie.
Savantul cărturar și om de știință, Benedetto Croce, chiar dacă nu a făcut studii academice de filosofie și nici cariera învățământului nu l-a preocupat, deși este un neîntrecut doctrinar și teoretician cu care s-ar mândri cele mai ilustre universități, ne-a lăsat în Estetica sa un capitol: „Filosofia ca știință desăvârșită”.
În Anul Domnului, 1866, la Pescasseroli, se năștea Benedetto Croce, studiile făcându-le la Neapole și Roma. A urmat Facultatea de Drept și a fost studentul vestitului Antonio Labriola, de la care a învățat să aibă o puternică înclinare spre studiul problemelor de metodologie și filosofie a istoriei.
Bucurându-ne de rânduiala cea binecuvântată de Dumnezeu în Biserica Slavei Sale, Calendarul creștin ortodox își începe lucrarea Anului bisericesc o dată cu începutul lunii septembrie, toamnă bogată în darurile lui Dumnezeu.
Un episod aparte! Nu știam ce putea însemna, mai ales, cuvântul Meliorism și ce poate însemna. Apelăm la textul lui James din lucrarea: Pragmatismul: „...Se vede aici că marea distincție de făcut din punct de vedere religios între raționalism și pluralism revine la a distinge departe între cei ce vreau, într-un fel absolut, ca „mântuirea” lumii să fie un lucru care va fi împlinit dintr-o necesitate originară și, de altă parte, între cei care se mulțumesc de a o crede posibilă.
Va trebui, pentru cultura generală, să citim dintre lucrările lui Wiliam James: Principles of psychology, 1890; The will to believe (Voința de a crede) 1897; The varieties of religious experience (Varietățile experienței religioase) 1902; Pragmatism, 1907; A meaning of truth (Sensul Adevărului), 1909; Some empiricism of philosophy (O introducere în filosofie), 1911, Essays in radical empiricism (articole din perioada din urmă a filosofiei empirismului radical) și desigur: Corespondența sa!

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar