news        mail   location

 
 

În Istoria Filosofiei, chiar fără să vrem, întâlnim și „epoca Revoluției” (cuprinsă între anii 1750-1900). Ce „minuni” s-au întâmplat în perioada de 150 de ani? Vom enumera, cu titlul de inventar principalele „capodopere”.

 

1751: Este publicat pentru prima dată, volumul întâi, din Enciclopedia lui Denis Diderot;

1759: Voltaire filosoful publică lucrarea sa Candide, un roman prin care satirizează (după obiceiul știut) gândirea (conceptul) lui Leibniz: „Totul e cât se poate de bine în cea mai bună dintre toate lumile posibile”.

1762: Este publicat textul politic revoluționar al lui Jean Jacques Rousseau, Contractul Social;

1763: Se semnează Tratatul de la Paris, care face din Marea Britanie principala putere colonială în America de Nord;

1776: Este semnată Declarația de Independență a americanilor;

1780: Jeremy Bentham elaborează Teoria utilitarismului în lucrarea introducere în Principiile moralei și legislației, publicată în anul 1789;

1781: Filosoful Immanuel Kant publică lucrarea: Critica rațiunii pure;

1789: Căderea Bastiliei, la Paris, marcând începutul Revoluției Franceze:

1802: Napoleon Bonaparte se proclamă Împărat al Franței;

1807: G.W.F. Hegel, publică Fenomenologia Spiritului;

1843-1846: Soren Kierkegaard filosoful, publică: Sau-Sau și Frică și cutremur;

1848: Karl Marx publică Manifestul comunist. Mișcările revoluționare mătură Europa;

1859: Charles Darwin publică Originea speciilor, explicând teoria evoluției;

1861: John Stuart Mill, publică Utilitarismul;

1880: Puterile europene încep colonizarea la scară largă a continentului african, altă catastrofă socială, economică și politică.

Franța și Marea Britanie, țări în largul oceanelor și a mărilor, au îndrăznit să croiască Imperii, după cum se știe, colonizarea continentelor: Europa, Africa, America de Nord, Canada, America de Sud, Australia și alte insule, cu Polul Nord și Polul Sud. N-a rămas nimic neluminat de Iluminismul, care a dus, din păcate, la prăbușirea vechilor valori, acum dezvoltându-se comerțul mondial, în noile imperii: Britanic, Francez, Spaniol, Portughez, Olandez, care au și dispărut...mai ușor decât au apărut.

Iluminismul, într-un fel, a și distrus, pe lângă binefacerile civilizației, ai cărei beneficiari am fi și noi, dar și cu posibilitatea de a o distruge, iremediabil, dacă suntem răi.

Calinic Argeșeanul

Caravana social filantropică,, Ghiozdanul meu”, inițiată la acest început de an școlar în cele șase protopopiate ale Eparhiei Argeșului și Muscelului, a ajuns în cursul zilei de astăzi și în comuna argeșeană Lunca Corbului, aflată în cuprinsul protopopiatului Costești.
Să facem milostenie, precum şi noi am primit-o de la Dumnezeu. Aceasta e recunoştinţa pe care o aşteaptă Dumnezeu de la noi pentru multele binefaceri. Aceasta e jertfa cerută din milostenia Lui. Mila, care vindecă rana, întăreşte pe cei slabi şi învie pe cei morţi, nu are nevoie de jertfe sângeroase, ci de jertfe păstrate pentru viaţă: săraci hrăniţi, neputincioşi întăriţi şi necăjiţi uşuraţi.
Este esențială dezvoltarea unei educații utile pentru viață, atât în plan personal, cât și comunitar, care să cultive libertatea și demnitatea persoanei umane, creată după chipul lui Dumnezeu, iubirea părintească, filială şi fraternă, recunoştinţa și coresponsabilitatea, prietenia și întrajutorarea.
La Praznicul Înalțării Sfintei Cruci, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul -Biroul de Cateheză a organizat o activitate educațional-catehetică ce a îmbinat tradiția cu arta sacră și rugăciunea la Biserica Valea Danului.
Milostenia pune cel mai bine în evidenţă manifestarea creştinului în societate. Este expresia vizibilă a modului cum ne punem în lucrare credinţa noastră, care este moartă, dacă nu o susţinem cu fapte pe măsură.
Ce mai crede Fr. Nietzsche? Că anumite concepte sunt legate între ele: omenirea, moralitatea și Dumnezeu, iar atunci când personajul său Zarathustra spune că Dumnezeu este mort, el nu lansează un simplu atac la adresa Religiei, ci face ceva mult mai îndrăzneț...că nu se referă doar la Dumnezeu despre care vorbesc filosofii sau la care se roagă credincioșii: se referă la suma totală a valorilor noastre superioare.
Două cuvinte despre profetul Zoroastru (cunoscut și ca Zarathustra), care a viețuit pe la anul 628 sau 551, î. Hr., și a întemeiat o Religie bazată pe lupta dintre bine și rău. În cartea lui Nietzsche, Zarathustra afirmă despre el însuși că se află „dincolo de bine și de rău”.
Gândirea lui Nietzsche că omul este ceva ce trebuie depășit, apare în lucrarea sa: Așa grăit-a Zarathustra, probabil, după cum afirmă specialiștii în materie, ar fi cea mai frumoasă carte a sa, care a fost scrisă în trei părți între anii 1883 și 1884, iar a patra parte a fost adăugată în anul 1885.
Cu Friedrich Nietzsche (1844-1900), m-am „întâlnit” în anul 1964 la Cluj, cunoscând pe profesorul universitar George Buș (nu e vorba de vreunul din președinții SUA), care a participat la hirotonia întru preot la Catedrala cea măreață, ctitoria lui Nicolae Iva, episcop celebru.
Savantul cărturar și om de știință, Benedetto Croce, chiar dacă nu a făcut studii academice de filosofie și nici cariera învățământului nu l-a preocupat, deși este un neîntrecut doctrinar și teoretician cu care s-ar mândri cele mai ilustre universități, ne-a lăsat în Estetica sa un capitol: „Filosofia ca știință desăvârșită”.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar