news        mail   location

 
 

Două cuvinte despre profetul Zoroastru (cunoscut și ca Zarathustra), care a viețuit pe la anul 628 sau 551, î. Hr., și a întemeiat o Religie bazată pe lupta dintre bine și rău. În cartea lui Nietzsche, Zarathustra afirmă despre el însuși că se află „dincolo de bine și de rău”.

 

Să continuăm călătoria lui Zarathustra. Când ajunge în oraș, el vede mulțime adunată, cu gura căscată, în jurul unui acrobat care tocmai își începe mersul pe sfoară, și se alătură și el în rândul gură-căscaților. Înainte ca să pășească acrobatul pe sfoară, Zarathustra nerăbdător se ridică și spune cu glas înalt: „Vin să vă învăț ce este Supraomul!” și spune mulțimii că „Omul este ceva ce trebuie depășit...” și ține apoi un lung discurs, ca predicile noastre de azi! Mulțimea ascultă și începe să râdă, crezând că Zarathustra este un alt comediant sau că discursul lui ar face parte din programul comediantului acrobat! Vorba veche a românului: unde dai și unde crapă!?!

Modul cum și-a construit cartea, e semn că filosoful Nietzsche își dezvăluie propria sa nesiguranță, privind speranța cum avea să fie receptată filosofia sa, ca și cum i-ar fi fost teamă, că avea să fie văzut ca un filosof de circ, care nu are ceva esențial de spus. Dacă vrem să nu facem aceeași greșeală ca mulțimea care s-a adunat în jurul lui Zarathustra și să înțelegem cu adevărat ce spune el, este necesar să explorăm unele dintre învățăturile sale esențiale, care de altfel scârțâiau din toate țâțânele!

Iată Supraomul!

Ecce Homo!

Noi înțelegem, că Supraom, nu a fost decât Iisus Hristos, pentru că citim în Bătrânele Scripturi Sfinte, că Iisus Hristos a fost ca și noi oamenii, afară de păcat. Noi credem pe Sfântul Apostol Pavel când a scris în epistolele sale despre Iisus, Fiul Omului, cum am spune, al omenirii, și că este deplin asiguratoriu ca să-l  credem pe Apostolul Neamurilor, care a călătorit până în al treilea Cer și a auzit cuvintele direct de la Iisus Hristos, și nu de la niște prăpădiți care molfăie cu „ciocanul” și „dinamita” pentru a „construi” idei pentru o lume nouă! Păi, cu Dumnezeu mort, după țeasta lui Nietzsche  nu se pot construi decât morți din viață.

Iisus a zis: „Eu sunt Calea, Adevărul și Viața!  Să luăm aminte!

Calinic Argeșeanul

Caravana social filantropică,, Ghiozdanul meu”, inițiată la acest început de an școlar în cele șase protopopiate ale Eparhiei Argeșului și Muscelului, a ajuns în cursul zilei de astăzi și în comuna argeșeană Lunca Corbului, aflată în cuprinsul protopopiatului Costești.
Să facem milostenie, precum şi noi am primit-o de la Dumnezeu. Aceasta e recunoştinţa pe care o aşteaptă Dumnezeu de la noi pentru multele binefaceri. Aceasta e jertfa cerută din milostenia Lui. Mila, care vindecă rana, întăreşte pe cei slabi şi învie pe cei morţi, nu are nevoie de jertfe sângeroase, ci de jertfe păstrate pentru viaţă: săraci hrăniţi, neputincioşi întăriţi şi necăjiţi uşuraţi.
Este esențială dezvoltarea unei educații utile pentru viață, atât în plan personal, cât și comunitar, care să cultive libertatea și demnitatea persoanei umane, creată după chipul lui Dumnezeu, iubirea părintească, filială şi fraternă, recunoştinţa și coresponsabilitatea, prietenia și întrajutorarea.
La Praznicul Înalțării Sfintei Cruci, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul -Biroul de Cateheză a organizat o activitate educațional-catehetică ce a îmbinat tradiția cu arta sacră și rugăciunea la Biserica Valea Danului.
Milostenia pune cel mai bine în evidenţă manifestarea creştinului în societate. Este expresia vizibilă a modului cum ne punem în lucrare credinţa noastră, care este moartă, dacă nu o susţinem cu fapte pe măsură.
Două cuvinte despre profetul Zoroastru (cunoscut și ca Zarathustra), care a viețuit pe la anul 628 sau 551, î. Hr., și a întemeiat o Religie bazată pe lupta dintre bine și rău. În cartea lui Nietzsche, Zarathustra afirmă despre el însuși că se află „dincolo de bine și de rău”.
Gândirea lui Nietzsche că omul este ceva ce trebuie depășit, apare în lucrarea sa: Așa grăit-a Zarathustra, probabil, după cum afirmă specialiștii în materie, ar fi cea mai frumoasă carte a sa, care a fost scrisă în trei părți între anii 1883 și 1884, iar a patra parte a fost adăugată în anul 1885.
Cu Friedrich Nietzsche (1844-1900), m-am „întâlnit” în anul 1964 la Cluj, cunoscând pe profesorul universitar George Buș (nu e vorba de vreunul din președinții SUA), care a participat la hirotonia întru preot la Catedrala cea măreață, ctitoria lui Nicolae Iva, episcop celebru.
Savantul cărturar și om de știință, Benedetto Croce, chiar dacă nu a făcut studii academice de filosofie și nici cariera învățământului nu l-a preocupat, deși este un neîntrecut doctrinar și teoretician cu care s-ar mândri cele mai ilustre universități, ne-a lăsat în Estetica sa un capitol: „Filosofia ca știință desăvârșită”.
În Anul Domnului, 1866, la Pescasseroli, se năștea Benedetto Croce, studiile făcându-le la Neapole și Roma. A urmat Facultatea de Drept și a fost studentul vestitului Antonio Labriola, de la care a învățat să aibă o puternică înclinare spre studiul problemelor de metodologie și filosofie a istoriei.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar