news        mail   location

 
 

Celebrul Blaise Pascal (1623-1662) s-a ocupat și de Filosofia Minții. Citind pe filosoful Aristotel (384-322 î. Hr.) a înțeles că viața omului depinde, uneori, de efectul imaginației. Și cine nu are imaginație?

 

Aristotel spune că: „Imaginația este procesul prin care spunem că o imagine ni se prezintă”, chiar fără voia noastră, fiind o victimă, dacă imaginația iese de pe făgașul când poate fi stăpânită. Și că „sufletul nu gândește niciodată în lipsa unei imagini mentale”. Mai mult, în anul 1641, Rene Descartes susține că filosoful trebuie să-și antreneze imaginația de dragul dobândirii cunoașterii. Desigur, putem să ne aducem aminte și de lucrarea lui David Hume: Tratat asupra naturii umane, care susține că: „nimic din ce ne imaginăm nu este absolut imposibil, iar Immanuel Kant, în anul 1787, afirmă că noi „sintetizăm în mesajele incoerente provenite de la simțuri în imagini, iar apoi în concepte folosindu-se imaginația.”

Ca o concluzie, pe tema imaginației, se poate spune că Imaginația este o forță puternică la ființele umane și că această stare, în care unii ne complacem, ne poate anula rațiunea și ne poate duce la adevăruri, dar și la lucruri false și poate unii am experimentat că „ne poate face să vedem frumusețe, dreptate sau fericire, acolo unde nu există în realitate și, din nefericire, fiind cu ușurință înșelați, strigăm cu glas înalt: Imaginația ne duce pe căi greșite!”

Blaise Pascal a dat și o definiție omului, pe lângă Pariul lui Pascal, despre care va fi vorba. Nu știm cum a ajuns la o definiție fragilă: „Omul este doar o trestie, cea mai fragilă din natură; însă este o trestie cugetătoare.”

Câteva cuvinte despre imaginație, în gândirea lui Blaise Pascal: „Această putere, dușmănoasă, a Rațiunii...a stabilit în om o a două natură. Ea are fericiții ei și nefericiții ei, bogații și săracii ei; ea pune în mișcare simțurile, le suspendă; are nebunii și înțelepții ei, și nimic nu ne dezamăgește mai mult decât că ea dă oaspeților săi o satisfacție mult mai plină și mai întreagă decât rațiunea. Ea nu poate face pe nebuni înțelepți, dar poate să-i facă fericiți...” (pag. 292).

Imaginația este a visa năstrușnicii cu ochii deschiși, și a visa adevăruri, cu ochii închiși!

Care, cum poate mai bine!

Calinic Argeșeanul

Pelerinajul este izvor de mângâiere și de încurajare pentru noi, creștinii. Pelerinajul este întâlnirea cu Domnul Hristos, o întâlnire personală, pe care însă o simțim ca fiind vrednică de a fi propovăduită, de a vedea poate și cel care nu s-a înscris în acest demers și a cunoaște adevărul că omul creștin este plin de bucurie pentru că se întâlnește cu Hristos Domnul și că dorește să vestească, prin prezența sa în inima cetății, despre taina acestei bucurii, cu nădejdea că ea va cuprinde tot mai multe inimi.
Parohia argeșeană Micești din protopopiatul Mioveni și-a sărbătorit astăzi hramul închinat praznicului Intrării Domnului în Ierusalim. Încă de la primele ore ale dimineții, credincioșii acestei comunități au avut bucuria de a-l primi în mijlocul lor pe Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.
Priceasna este deopotrivă rugăciune și cântare în cuvinte simple, amintind de cântecul doinit la șezătorile satului, dar evocând aceleași înțelesuri profunde ale credinței ortodoxe mărturisite în această tindă a raiului.
Sectorul Invatamant prin Biroul de Cateheza si Activitati cu Tineretul, al Arhiepiscopiei Argesului si Muscelului a organizat o procesiune in sambata Floriilor, in cartierul pitestean Gavana.
În seara zilei de 26 aprilie, curtea bisericii parohiei Micești din Protoieria Mioveni, a devenit neîncăpătoare pentru credincioșii care au venit să asiste la Concertul de Florii: „Crucea, calea spre înviere”.
După cum ni se arată în Triod, cartea de căpătâi pentru slujbele care se desfășoară în Postul Mare, astăzi, în sfânta și marea Miercuri, din Săptămâna Pătimirilor Domnului nostru Iisus Hristos, dumnezeieștii Părinți au hotărât să se facă pomenire de femeia cea păcătoasă, care cu iubire mare a uns cu mir pe Domnul, cu puțin înainte de mântuitoarea pătimire.
După cum se ştie din veacul veacurilor, atunci când doreşti să distrugi autoritatea unei instituţii sau a unui om, îi pui la îndoială lucrarea pe care o face. Mai mult, îi găseşti argumente de a duce la desfiinţarea temeiurilor sacre sau legal – administrative. Aceasta se face deseori din invidie şi răutate. Şi se face cu multă osârdie mai ales atunci când, cel care o face, are un scop anume sau doreşte să mute atenţia pe alte planuri, pentru a nu se vădi pe sine. Vorba din bătrâni: Să mutăm la alţii musca de pe căciula noastră!
După învierea lui Lazăr din mormânt, vestea s-a răspândit ca fulgerul, după cum era şi normal. Nu se mai auzise până atunci ca cineva să învieze din mormânt un om mort de patru zile! Faima lui Iisus creştea! Cei grupaţi în partide separate: fariseii, saducheii, irodianii, acum mai mulţi ca oricând, au hotărât ca Iisus să moară: „Deci, din ziua aceea s-au hotărât ca să-L ucidă!” (Ioan 11, 53).
Cu răbdare, încă un popas cu Blaise Pascal: „Sufletul nostru este aruncat în corp, unde găsește număr, timp, dimensiuni. El raționează asupra lor, numește această natură necesitate și nu poate să creadă altfel...
Blaise Pascal, savantul pios din secolul al XVII-lea, continuă întru gândirea sa: „Liniștea eternă a acestor spații nemărginite mă sperie. Să nu căutăm deci o siguranță și o certitudine. Rațiunea noastră este întotdeauna înșelată de inconstanța aparențelor.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar