news        mail   location

 
 

Și acum un uriaș, la propriu și la figurat: Toma d`Aquino, care s-a născut în anul 1225 la Rocca (adică Piatra sau Roca Seacă) în Italia. Universitatea din Neapoli avea să-l aibă student genial și spre supărarea familiei sale, a adoptat ca să-și orânduiască viața în noul ordin călugăresc dominican (pe înțeles: câinii Domnului), ordin prin excelență format doar din intelectuali de primă mână (toți savanți).

 

A studiat la Paris (Franța), apoi la Koln (Germania), având ca îndrumător pe teologul german Albertus Magnus. Se întoarce la Paris ca profesor (maestru) de teologie, apoi, timp de 10 ani călătorește în întreaga Italie, după care este chemat din nou la Paris în funcția de profesor universitar. Între anii 1256-1259, scrie Întrebări disputate despre adevăr și între anii 1265-1274, Summa Theologiae. Iar înainte de a muri, în anul 1271 a scris lucrarea Despre eternitatea lumii, un fel de testament academic. A murit în anul 1274, la vârsta de 49 de ani, iar în anul 1323 (exact după 49 de ani după moarte) este sanctificat de Biserica Catolică.

Și filosoful și clericul catolic Toma d`Aquino a avut o aplecare totală către gândirea lui Aristotel. Opiniunile prezente asupra Universului sunt diverse: gust capita, tot sensu (câte capete, atâtea idei – sensuri), adică unii susțin că Universul a avut un început, în timp ce alții susțin că Universul a existat dintotdeauna. Azi este mult mai ușor să se limpezească lucrurile (adevărurile științifice), pentru că, atât Fizica, precum și Astronomia, ca bază a deslușirilor existențiale, au fost lăsate la latitudinea filosofilor și a teologilor.

Aristotel mărturisea că Universul a existat dintotdeauna și că a găzduit tot felul de lucruri neînsuflețite și vii, cum ar fi pietrele și oamenii, cu celelalte regnuri, și că este în mișcare continuă și schimbare dintotdeauna, iar marii filosofi arabi Avicenna și Averroes au acceptat viziunea „savantă” a lui Aristotel. Pe de altă parte, gânditorilor creștini și iudaici medievali, le venea greu să accepte  absolutismul lui Aristotel, pentru că Biblia spune că Universul are un început, iar Aristotel este în eroare, că Universul nu a existat dintotdeauna.

Ceea ce este clar, Toma d`Aquino credea în fenomenul creației și mai credea că unele elemente ale crezului creștin puteau fi demonstrate rațional, și că, în gândirea sa: Biblia și Rațiunea nu erau deloc în conflict, așa cum unii, mai involuntari, susțineau, oarecare, ca să nu hiperbolizăm, conflict între Credință și Rațiune.

Este anevoios lucru ca să te pronunți asupra unor realități, la care, noi, niciodată nu vom putea ajunge decât cu Credință în Domnul Dumnezeu, iar Rațiunea noastră, doar luminată de Duhul Sfânt, poate înțelege simfonia existenței, la care noi, nu suntem numai martori și face parte in integrum din Planul existențial al Domnului Dumnezeu, dacă ne putem exprima astfel!

Calinic Argeșeanul

Pelerinajul este izvor de mângâiere și de încurajare pentru noi, creștinii. Pelerinajul este întâlnirea cu Domnul Hristos, o întâlnire personală, pe care însă o simțim ca fiind vrednică de a fi propovăduită, de a vedea poate și cel care nu s-a înscris în acest demers și a cunoaște adevărul că omul creștin este plin de bucurie pentru că se întâlnește cu Hristos Domnul și că dorește să vestească, prin prezența sa în inima cetății, despre taina acestei bucurii, cu nădejdea că ea va cuprinde tot mai multe inimi.
Parohia argeșeană Micești din protopopiatul Mioveni și-a sărbătorit astăzi hramul închinat praznicului Intrării Domnului în Ierusalim. Încă de la primele ore ale dimineții, credincioșii acestei comunități au avut bucuria de a-l primi în mijlocul lor pe Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.
Priceasna este deopotrivă rugăciune și cântare în cuvinte simple, amintind de cântecul doinit la șezătorile satului, dar evocând aceleași înțelesuri profunde ale credinței ortodoxe mărturisite în această tindă a raiului.
Sectorul Invatamant prin Biroul de Cateheza si Activitati cu Tineretul, al Arhiepiscopiei Argesului si Muscelului a organizat o procesiune in sambata Floriilor, in cartierul pitestean Gavana.
În seara zilei de 26 aprilie, curtea bisericii parohiei Micești din Protoieria Mioveni, a devenit neîncăpătoare pentru credincioșii care au venit să asiste la Concertul de Florii: „Crucea, calea spre înviere”.
După învierea lui Lazăr din mormânt, vestea s-a răspândit ca fulgerul, după cum era şi normal. Nu se mai auzise până atunci ca cineva să învieze din mormânt un om mort de patru zile! Faima lui Iisus creştea! Cei grupaţi în partide separate: fariseii, saducheii, irodianii, acum mai mulţi ca oricând, au hotărât ca Iisus să moară: „Deci, din ziua aceea s-au hotărât ca să-L ucidă!” (Ioan 11, 53).
Cu răbdare, încă un popas cu Blaise Pascal: „Sufletul nostru este aruncat în corp, unde găsește număr, timp, dimensiuni. El raționează asupra lor, numește această natură necesitate și nu poate să creadă altfel...
Blaise Pascal, savantul pios din secolul al XVII-lea, continuă întru gândirea sa: „Liniștea eternă a acestor spații nemărginite mă sperie. Să nu căutăm deci o siguranță și o certitudine. Rațiunea noastră este întotdeauna înșelată de inconstanța aparențelor.
Cât de bine și folositor este să mai cunoaștem și alte gânduri ale filosofului Blaise Pascal: „Cunoașterea lui Dumnezeu, fără aceea a mizeriei tale, face mândria. Cunoașterea mizeriei, fără cunoașterea lui Dumnezeu, face disperarea. Cunoașterea lui Iisus Hristos face o medie, fiindcă găsim în el și pe Dumnezeu și mizeria noastră.
Filosoful și omul de știință Blaise Pascal a spus și în scris: „Iată unde ne duc cunoștințele noastre despre natură. Dacă nu sunt adevărate, atunci nu există adevăr pentru om și dacă sunt adevărate, omul găsește în ele un obiect de umilire; este silit să se înjosească într-un fel sau altul.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar