news        mail   location

 
 

Pământul Persiei a mai „răsărit” o floare a științei, numită Rumi, adică pe numele întreg: Jalal Ad-din Muhamad Rumi. El mai este cunoscut și ca Mawlana (călăuza noastră) sau pur și simplu Rumi, că este mai ușor de rostit.

 

S-a născut în provincia Balkh din Persia, unde nu a rămas multă vreme, pentru că în urma invaziei mongolilor, familia sa a plecat în Anatolia (Turcia), unde, spre bucuria lui, a întâlnit pe poeții persani: Attar și Shams al-din Tabrizi. S-a hotărât să-și dedice viața sufismului și să scrie mii de versuri în limbile persană și arabă.

În anul 1244, la vârsta de 37 de ani devine shaykh (maestru) al unui ordin sufit, împărtășindu-le celorlalți interpretarea sa mistico-emoțională a Coranului, precum și importanța muzicii și a dansului în ceremonia religioasă. După moartea sa, adepții săi au fondat ordinul sufit Mawlawi, faimos prin dervișii săi rotitori care performează un dans specific în cadrul ceremoniei Sema, aceasta însemnând călătoria spirituală a omului de la ignoranță la perfecțiune prin iubire.

Rumi ajunge învățător într-un ordin sufit și se considera un intermediar între Dumnezeu și om...El consideră că este sarcina lui să le împărtășească și altora viziunile sale pe care le-a scris sub forma unor poezii.

Evident, ideea centrală a filosofiei sale vizionare este că Universul și toate lucrurile cuprinse în el reprezintă un flux nesfârșit al vieții, în care Dumnezeu este o prezență eternă. Omul, ca parte a universului, este parte a acestui continuum, iar Rumi căuta să explice rostul nostru în cadrul lui, adică, omul – crede el, este o legătură între trecut și viitor într-un proces continuu al vieții, morții și renașterii – nu sub forma unui ciclu, ci într-o progresie de la o formă la alta, ce se derulează de-a pururi. Moartea și descompunerea sunt inevitabile, făcând parte din acest nesfârșit flux al Vieții, însă pe măsură ce un lucru încetează să existe sub o formă, renaște sub o altă formă. Din această cauză, nu ar trebui să ne temem de moarte și nici să fim îndurerați când pierdem ceva. Pentru a ne asigura creșterea de la o formă la alta, trebuie să creștem spiritual și să dobândim o înțelegere a relației dintre uman și divin și aceasta vine din emoție amplificată prin muzică, cântec și dans (pag. 87). Sufismul a influențat islamul clasic, contribuind la convertirea unei mari părți a Turciei de la creștinismul ortodox la islam, neavând mare ecou în Europa, unde raționalismul, totuși, era dominant; iar în secolul XX, ideile sale au devenit populare în Occident.

Rămâne chemarea lui Rumi adresată lumii: „Nu fi îndurerat! Orice pierzi va reveni sub o altă formă!”

Calinic Argeșeanul

În seara zilei de 26 aprilie, curtea bisericii parohiei Micești din Protoieria Mioveni, a devenit neîncăpătoare pentru credincioșii care au venit să asiste la Concertul de Florii: „Crucea, calea spre înviere”.
Ieri seară, cu binecuvântarea și în prezența Părintelui Arhiepiscop Calinic, s-a desfășurat în municipiul Câmpulung Muscel, a treia ediție a Festivalului Național de Muzică Religioasă și Pricesne „Doamne, Iisuse Hristoase”. Evenimentul a fost organizat de Primăria Municipiului Câmpulung Muscel și Casa de Cultură „Tudor Mușatescu”, în parteneriat cu Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului și s-a desfășurat în sala de festivități a complexului Ceramus.
În baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului și Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului Argeș ,, Cpt. Puică Nicolae”, în municipiul Curtea de Argeș s-a desfășurat o acțiune comună de instruire legislativă a personalului clerical și neclerical din protopopiatul Curtea de Argeș. Evenimentul s-a desfășurat în paraclisul Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica din cadrul Centrului Eparhial.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul -Biroul de Cateheză a organizat la Centrul Eparhial în Paraclisul Arhiepiscopal ”Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica” din municipiul Curtea de Argeș derularea Concursului Național Catehetic „HRISTOS -CUVÂNTUL CARE VINDECĂ”, ediţia a XVI-a, la nivel de eparhie.
Ouăle încondeiate reprezintă o mărturie a datinilor, credințelor și obiceiurilor pascale, fiind o practică străveche în tradiția românească. Dincolo de frumusețea lor stau poveștile și tehnicile de încondeiere spuse de femeile care lucrează tot anul la ouă pentru a bucura creștinii, în perioada Paștilor.
După învierea lui Lazăr din mormânt, vestea s-a răspândit ca fulgerul, după cum era şi normal. Nu se mai auzise până atunci ca cineva să învieze din mormânt un om mort de patru zile! Faima lui Iisus creştea! Cei grupaţi în partide separate: fariseii, saducheii, irodianii, acum mai mulţi ca oricând, au hotărât ca Iisus să moară: „Deci, din ziua aceea s-au hotărât ca să-L ucidă!” (Ioan 11, 53).
Cu răbdare, încă un popas cu Blaise Pascal: „Sufletul nostru este aruncat în corp, unde găsește număr, timp, dimensiuni. El raționează asupra lor, numește această natură necesitate și nu poate să creadă altfel...
Blaise Pascal, savantul pios din secolul al XVII-lea, continuă întru gândirea sa: „Liniștea eternă a acestor spații nemărginite mă sperie. Să nu căutăm deci o siguranță și o certitudine. Rațiunea noastră este întotdeauna înșelată de inconstanța aparențelor.
Cât de bine și folositor este să mai cunoaștem și alte gânduri ale filosofului Blaise Pascal: „Cunoașterea lui Dumnezeu, fără aceea a mizeriei tale, face mândria. Cunoașterea mizeriei, fără cunoașterea lui Dumnezeu, face disperarea. Cunoașterea lui Iisus Hristos face o medie, fiindcă găsim în el și pe Dumnezeu și mizeria noastră.
Filosoful și omul de știință Blaise Pascal a spus și în scris: „Iată unde ne duc cunoștințele noastre despre natură. Dacă nu sunt adevărate, atunci nu există adevăr pentru om și dacă sunt adevărate, omul găsește în ele un obiect de umilire; este silit să se înjosească într-un fel sau altul.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar