news        mail   location

 
 

Continuăm din opera „Către mine însumi”, de filosoful Marc Aureliu:

 

„Folosința să spună Prilejului: „Tocmai pe tine te căutam căci totdeauna prezentul îmi oferă materie pentru realizarea unei destoinicii inteligente și de utilitate publică și trebuie să-mi dea îndemnul de a-mi împlini îndatoririle mele față de Dumnezeu și față de oameni”. Căci orice întâmpin stă în legătura cea mai strânsă cu Dumnezeu sau cu omul, și prin urmare nu este ceva nemaipomenit sau greu de rezolvat, ci dimpotrivă fenomene cunoscute și ușoare” (VII, 68).

Fiecare ființă naturală este mulțumită, când merge bine pe calea sa; dar o ființă înzestrată cu rațiune merge bine, când ea nu primește în șirul ideilor sale niciun neadevăr sau vreo incertitudine, când își îndreptează pornirile sale numai spre fapte de folos public, când își cârmuiește înclinațiunile și aversiunile sale numai spre lucrurile ce depind de noi, și dacă primește cu voie bună orice întâmpină din partea soartei ce i-a hărăzit-o natura (Dumnezeu).

Căci ea (ființa naturală) nu este decât o parte din natură precum și frunza nu este decât o parte a unei naturi lipsite de sentimente, neînzestrate cu rațiune, supusă obstacolelor, pe când natura omenească, este o parte a unei naturi, ce învinge toate obstacolele, unei naturi înzestrate cu rațiune și dreptate, întrucât ea îngăduie fiecărei ființe în măsura valorii sale, să ia o parte egală din durata materiei, forță, activitate, și din evenimente. În scopul acesta nu compara calitățile izolate ale indivizilor unele cu altele, ci caută de vezi dacă însușirile unuia, în întregul lor, sunt deopotrivă cu însușirile altei persoane, în totalitatea lor” (VII, 7).

Chiar dacă traducerea savantului Ștefan Bezdechi este aparte, ea respectă, cu deosebită strictețe textul latin, în care a scris filosoful Împărat Roman, Marc Aureliu!

Calinic Argeșeanul

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, împreună cu Invictus România, Primăria Pitești, Direcția Județeană pentru Sport Argeș, și Inspectoratul Școlar Județean Argeș, organizează în data de 15 Iunie 2024, începând cu ora 11:00, în Parcul Lunca Argeșului din Municipiul Pitești, Județul Argeș, competiția sportivă, intitulată: Crosul caritabil Alergăm pentru viață!
În contextul anului omagial 2024, închinat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, pastorației și îngrijirii bolnavilor, cu binecuvântarea și purtarea de grija a Înaltpreasfințitului Calinic Argeșeanul, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, pelerinajul cu racla care conține un fragment din moaștele Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, făcătorul de minuni și vindecătorul de boli, aflat în patrimoniul Așezământului-Parohia Sfinții Împărați Constantin și Elena din Municipiul Pitești, va continua în perioada 18-20 iunie 2024, în cadrul protoieriei Topoloveni, după următorul program:
În ziua de 29 mai 2024, s-a desfășurat o nouă etapă a proiectului Campionii Bucuriei, din cadrul Topoloveni, în care parohiile: Drăghicești, Gorganu de Jos, Turculești, Radu Negru și Ciocănești, au oferit credincioșilor pachete cu alimente.
Cu purtarea de grijă a Părintelui Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, profesorii de matematică participanți la cercul pedagogic, coordonat de către doamna profesor Adriana Niță, au vizitat Mănăstirea Argeșului.
În viața noastră de toate zilele, trebuie să avem către noi înşine inimă de judecător, către aproapele inimă de mamă, iar către Dumnezeu inimă de fiu. Pe Dumnezeu suntem datori să-l iubim din toată inima noastră, din toată puterea şi virtutea, fiind gata să ne dăm viaţa pentru El, aşa cum au făcut sfinţii mucenici, ierarhii și cuvioşii, care s-au jertfit pentru dragostea lui Hristos şi pentru Evanghelie.
Pentru a nu se supăra pe noi filosoful Giambattista, vom alcătui câteva tablete din opera lui: „Știința nouă” (ediția din 1744), Cartea Întâia, Note de profesor Vincenzo de Ruvo; traducere de Mariela Coandă: „Omul, prin natura nedefinită a minții omenești, în cazul când aceasta se năruie în ignoranță, el face din el însuși rânduiala Universului.
Sper că o să fie o bucurie pentru cei care iubesc cititul, pentru că mă gândeam să mai adăugăm câte ceva din doctrina lui Vico Giambattista: „Rațiunea universală, pe care Vico o admite ca un înțeles moral este lămurită de el ca o „rațiune ideală eternă” pe care se scurg în timp popoarele civilizate ale lumii”.
Că tot ne bucurăm că Vico filosoful și matematicianul, are gândirea uriașă și bine ordonată, în vasta sa operă De nostri temporis studiorum ratione, acesta menționează toate aspectele insuficienței raționalismului și a metodei analitice care îi este apropiată, insuficiență consistând mai ales în incapacitatea metodei analitice de a aduce înțelegerea naturii și de a călăuzi spre invențiune.
Gândirea complexă a genialului cărturar Giambattista Vico, căuta să împace problema libertății cu prezența harului în viața complexă a omului, având ca sprijin firea sa creștină!
Vom avea acum prilejul de a citi despre un personaj genial, în persoana lui Giambattista Vico, născut la Napoli – Italia, în anul 1668, ca fiu al lui Antonio, un modest librar și al Candidei Masullo, o femeie analfabetă, cu desăvârșire. G. Vico s-a pregătit în științe juridice, după care a mers la Cilento, în Vatolia, ca și preceptor pentru disciplinele juridice ale fiilor marchizului Domenico Rocca.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar