news        mail   location

 
 

Când începi să trăiești din amintiri și mai ales când povestești: „cum mă bucur să mă trezesc”, ca în vremea lui Creangă, cei care te ascultă, cu o oarecare compasiune (milă), pe șoptite spun vecinului: „Se vede că a ajuns babalâc și că a dat în mintea copiilor!”

 

Nu știm cine și când ajungem în „mintea copiilor”, dar atunci când ne păstrăm inocența (nevinovăția în gândire și comportare), avem speranța că putem avea curajul întâlnirii cu Domnul Dumnezeu!

„Amintirile”, ne arată Alexandru Ciurea, neurochirurgul nostru român, reprezintă, pe lângă conștiință și puterea minții, al treilea mister. De unde avem aceste amintiri, cum le stocăm, ce reprezintă ele și ce funcție are creierul în aceste amintiri, mai exact? Aceste amintiri sunt stocate într-o zonă profundă a creierului. Locul unde se adună cutiuța cu amintiri este hipocampul. În această zonă, numită hipocamp, adunarea de amintiri este stratificată. De aceea avem amintiri din copilărie, din adolescență, din maturitate. Niciunul dintre noi nu a uitat și nu va uita primul sărut (asta-i părerea lui Alexandru Ciurea). Nimeni nu va uita prima notă la școală, prima mângâiere a bunicilor, a părinților, a profesoarei care ne-a iubit și care ne-a ajutat să progresăm în viață...Cel mai cunoscut exemplu în literatură este Marcel Proust (1871-1922), cu cartea sa: În căutarea timpului pierdut. Reîmprospătând amintirile, reîmprospătăm memoria, reîmprospătăm circulația, reîmprospătăm însăși activitatea cerebrală, numindu-se refreshment actual. Se spune de multe ori că pierdem memorie și pierdem amintiri...Toate lucrurile trebuie adunate „pas cu pas”, niciodată nu trebuie să ne supărăm că am uitat cuvântul respectiv. Este foarte sănătos și ne face foarte bine să reîmprospătăm amintirile. Amintirile ne întineresc, ne fac să gândim pozitiv: „Vai, ce frumos a fost când eram copil! Produce plăcere să vorbiți despre tinerețe, despre copilărie, despre toate lucrurile care vă plac. Dacă vorbiți despre lucruri triste, nu o să ducă la nimic bun. Se produce un „declic cerebral”, toate lucrurile merg spre depresie.”

S-a împământenit, în mod greșit, că depănând amintirile, în anumite situații, ne auzim, cum s-a mai spus că persoana respectivă este deja „demodată” și „demolată”.

Această rostire este contrazisă de știința medicală, prin care se arată, că amintirile evocate cu atâta dragoste și trăire, fac parte din gama de medicamente care susțin sănătatea și prospețimea creierului.

De aceea, am îndemnat și îndemn, apucați-vă de scris, despre viața dumneavoastră, care este un mister și trăiește în prezent, pentru viitor, dar și din sfintele amintiri!

Calinic Argeșeanul

Semănătorul cu bucurie aruncă sămânța, cu toate că nu știe ce va culege. Cu atât mai bucuros se cade a fi acela care, în chip de ogor, cultivă Cerul. Dacă dați puțin cu bucurie, dați mult dând puțin; dacă dați mult cu întristare, acest mult se micșorează.
În ziua de 12.07.2024, s-a desfășurat în cadrul Protoieriei Mioveni, o nouă etapă a proiectului "Campionii Bucuriei Sociale", în care parohiile din Cercul nr. II pastoral: Dârmănești, Negreni, Piscani, Valea Nandrei, Valea Rizii, Păuleasca, Purcăreni, Micești, Tufanu cu Icoana și Troislav, au dăruit alimente familiilor cu venituri modeste.
Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul prin Biroul de Catehizare a organizat o activitate la parohia Bătușari din protoieria Curtea de Argeș.
Milostenia nu este compasiune pasivă și fără rezultat, ci gest activ prin care ne dovedim dragostea față de celălalt. Și în acest gest se ascunde o frumusețe rară, Dumnezeiască, deoarece "frumusețea milosteniei nu se măsoară după cantitate, ci după dărnicia sufletului" (Sfântul Ioan Hrisostom).
👉𝑛𝑢 𝑝𝑜𝑟𝑛𝑖𝑡̦𝑖 𝑠𝑖𝑛𝑔𝑢𝑟 𝑙𝑎 𝑑𝑟𝑢𝑚, asigurați-vă că aveți cel puțin doi parteneri de drumeție;
Stăm bine, ar răspunde un mucalit cu gesturi sumbre. Dacă am cugeta puţină vreme la această stare, numită aspru, neruşinare, am câştiga, nu numai preţuirea semenilor noştri, dar şi iubirea lui Dumnezeu.
Ce susținea sus și tare, acest filosof contradictoriu? Că „omul se naște liber și totuși pretutindeni este în lanțuri”.
În anul 1711, David Hume (1711-1776) s-a născut în Edinburgh – Scoția. Fiind un prunc precoce, a intrat la Universitatea din Edinburgh la vârsta crudă, de numai 12 ani, în jurul anului 1729. În acest răstimp, s-a ostenit să caute „un mijloc prin care să poată fi stabilit adevărul”, depunând un efort susținut.
Pentru ineditul ideii, vom reda, cu îngăduința dumneavoastră, câteva gânduri ale filosofului George Berkeley, din opera sa stufoasă: „Principiile cunoștinței omenești” sau „Tratat asupra principiilor cunoașterii omenești”, elaborată în anul 1710:
Ramura dragă filosofului episcop George Berkeley (1685-1753) a fost și a rămas Metafizica, abordând un idealism, care în vremea lui era mai greu de priceput, mai ales că A FI, însemna, după cum s-a mai spus, A FI PERCEPUT!

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar