news        mail   location

 
 

Darul cel dintâi, după cum gândesc cei care iau în seamă opera de netăgăduit a lui Dumnezeu, crearea omului, este darul vieții!

 

Asemenea lui și cu nimic mai prejos, cum ar crede unii, este darul sănătății, atât a trupului, cât și a sufletului.

Romanii, mai târziu, mult după creația cea dintâi, au cuprins în câteva cuvinte starea deplină, aș zice, desăvârșită, în care noi, născuți pe această lume, le citim astfel: Mens sana in corpore sano, adică, în traducere: minte sănătoasă, în trup sănătos.

Sufletul nostru dintru început, suflarea de viață a lui Dumnezeu asupra trupului inert, are în alcătuirea ei trei părți constitutive: rațiunea, voința și sentimentul. Adică, am putea spune, fără să fim prea departe de adevăr, că toate aceste daruri treimice sunt oferite omului pentru a putea ajunge ființă desăvârșită, desăvârșirea fiind scopul ultim al omului, pentru a se face vrednic de bucuria moștenirii împărăției lui Dumnezeu.

Cel mai adesea – o spun despre mine – am uitat că m-am născut. Am avut uneori impresia că sunt deodată cu Dumnezeu, adică am Începutul ca și El. Cât despre sănătate, nici nu mi-a trecut prin minte că face parte din ființa noastră și că avem îndatorirea sacră de a o păstra cu sfințenie.

Dacă ne gândim puțin, am întreba: nu cumva și cei care citiți aici ați avut astfel de gânduri și atitudini?

Când mi-am rupt un picior, spre exemplu, ceva s-a rupt și în ordinea firească a mersului. Chiar dacă nu voi fi prea crezut, spun că atunci când mi-am rupt piciorul, prin anul 1981, m-am bucurat enorm! Am stat o vreme cu piciorul în ghips. Mă obișnuisem. Dar din când în când, îmi dădeam seama ce înseamnă să mergi pe picioarele tale, alcătuite de Dumnezeu și ce înseamnă, mai ales, să nu mai poți merge decât sprijinit cu mijloace artificiale.

A venit și vremea izbăvirii de ghipsul incomod, pe care l-am tăiat chiar eu, cu două săptămâni înainte de vreme. Piciorul slăbise și înțepenise. Nu mai speram să merg normal, dar încet-încet, totul a intrat pe făgașul obișnuit.

Pășeam iarăși liber. Minunea se săvârșise. Acum înțelegeam ce înseamnă sănătatea și că este cel mai mare dar care hrănește trupul nostru, atât de fragil și expus la tot felul de primejdii.

Dar când nu ai un picior? Dar pe amândouă? Când ești orb de ambii ochi și nu mai vezi frumusețile lumii văzute, cum crezi că se poate îndura?

Am văzut tot felul de nenorociri abătute asupra copiilor lui Dumnezeu, de la mutilările trupești din război, sport sau neglijențele noastre de fiecare zi, până la nașterile cu lipsuri trupești, care nu se mai repară, uneori, niciodată.

Din snobism sau lipsă totală de respect pentru zidirea lui Dumnezeu, o parte dintre noi nu avem grijă de ocrotirea trupului și a sufletului nostru, expunându-le din neatenție, de cele mai multe ori, unor primejdii care pot dura o viață întreagă.

Toate excesele, dar absolut toate, fără să le mai amintesc, duc la primejduirea sănătății și echilibrului nostru sufletesc și trupesc. De aceea se impune, ca de îndată, să ne luăm măsuri de precauție, atât asupra noastră înșine, cât și asupra celor din familie, de un neam cu noi și oricare altă făptură a lui Dumnezeu.

Prevenirea exceselor este mama sănătății!

 Despre acest dar al sănătății, batjocorit și trântit cu capul de piatră, vom da seamă Ziditorului Dumnezeu. Am zice: de ce să provocăm suferințe și lui Dumnezeu, prin neatenția și batjocorirea darului Său, atât de prețios pentru viața noastră?

Când ajungem bătrâni, și nu numai cei bătrâni, simțim din plin lipsa de grijă din anii tinereții și ai maturității, dacă nu am avut grijă de darul cel mare al sănătății. Numai că atunci este prea târziu.

Atunci când suntem sănătoși, sau am devenit sănătoși, vindecându-ne de boli, din mila lui Dumnezeu cea atotcuprinzătoare am înțeles, pe deplin, ce înseamnă  minunea de a fi sănătos!

Să avem grijă de sănătatea noastră!

De curând, am avut și eu cea mai grea și primejdioasă operație pe inimă. Am dorit, oarecum, să mor în timpul operației, ca să-mi fie mai ușor și să nu mai sufăr. Dar, Dumnezeu, n-a auzit ruga păcătosului și mi-a dat darul însănătoșirii, ca să mă îndrept pe cărările sfințeniei și să mă mântuiesc și eu, tot cu mila Sa dumnezeiască, milă, care înseamnă că: Nu vrea moartea păcătosului, ci să se întoarcă și să fie viu!

Eu sunt unul din cei care s-au bucurat și se bucură de darul sănătății de la Dumnezeu, de care trebuie să am grijă mare și cu mulțumire, la fiecare bătaie de inimă!

Să mulțumim lui Dumnezeu și oamenilor, care ne-au ajutat și ne ajută să fim sănătoși, sau să ne purtăm neputințele!

Să medităm, cu mâna pe inimă!

Să nu uităm niciodată, în viața noastră, de darul dumnezeiesc al sănătății!

Calinic Argeșeanul, Minunea de a fi, Editura Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, 2017.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic Argeșeanul, elevii Seminarului Teologic „Neagoe Vodă Basarab” din Curtea de Argeș, au participat la fazele naționale ale unor olimpiade școlare, primind premii importante.
Rodirile credinţei creştine în sufletele oamenilor sunt multiple: în primul rând, cele de natură spirituală şi, în al doilea rând, cele de natură materială. Cele de natură spirituală ating latura sufletească a fiecăruia, zămislind iubire, credinţă, pace, dreptate, virtuţi care îmbogățesc modul nostru de viaţă, care dau sens exis­tenței noastre. Împlinirile materiale sunt cele vizibile în viaţa omului, a comunităţii şi a societăţii omeneşti.
Sub chipul fiecarui sarman se poate ascunde Hristos. Fiecare mana intinsa, poate fi mana lui Hristos, care ne cere putin pentru ca apoi sa ne daruiasca totul. Avand grija ce cei sarmani, avem grija in primul rand de suflete noastre.
Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, prin Sectorul de Învățământ și Activități cu Tineretul - Biroul de Cateheză, la Parohia Popesti-Căteasca din Protoieria Topoloveni, pe baza Parteneriatului Școală-Biserică, a organizat serbarea pascală: ,, Copiii laudă Învierea Domnului Iisus".
În cei ce stăpânesc mila și adevărul, în aceștia stăpânește și tot ce e plăcut lui Dumnezeu. Căci adevărul nu judecă pe nimeni fără milă, iar mila nu se îndreaptă cu iubire spre niciun om fără adevăr.
Am fost fascinat întotdeauna de savantul fizician, Blaise Pascal, chiar din primele citiri din gândirea sa, vegheată de puterea Duhului Sfânt. Mă bucur să pot arăta și acum gândirea celebrului trăitor al adevărurilor dumnezeiești:
Cu mulți ani în urmă am citit despre Viața lui Blaise Pascal, alcătuită de Nina Facon, carte care impresionează și pentru că este vorba de un savant sfânt, dar și pentru faptul că autoarea era o admiratoare sinceră, care era atinsă de aripa de foc a Duhului Sfânt.
Hotărât lucru, răstignirea lui Iisus Hristos avea să schimbe radical, pe moment, viața Sfinților Apostoli, precum și a celor 70 de ucenici pe care i-a trimis în misiune, tot doi câte doi.
Dreptslăvitori creștini și creștine, Imnul plin de bucurie duhovnicească: „Hristos a înviat din morți, cu moartea pe moarte călcând și celor din mormânturi viață dăruindu-le”[1] este cântarea pe care cu inimile pline de nestrămutată bucurie și sfântă emoție o cântăm, începând din noaptea Învierii Domnului Iisus Hristos, noi, creștinii iubitori de Dumnezeu, de adevăruri și tradiții nemuritoare, și până la Praznicul Înălțării Domnului Hristos la ceruri.
În istoria omenirii au fost zile care au rămas în memoria neamurilor. Dar dintre toate, pe lângă acelea a Buneivestiri, prăznuită în 25 martie, a Naşterii la 25 decembrie şi Învierea lui Iisus, zile de mare bucurie, Vinerea Mare este cea mai tragică zi din câte a zidit Dumnezeu pe pământ.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar