news        mail   location

 
 

După cum am văzut, fiecare dintre noi, ne naștem atunci când hotărăște Dumnezeu. Neamul în care ne naștem și țara, ca loc de viețuire, nu le alegem noi și nici nu suntem încrezători că am fi putut mai bine hotărî și alege ca Ziditorul nostru, Dumnezeu.

 

M-am bucurat și mă bucur din tot sufletul că m-am născut în România, țara de vis pe care Eminescu a cântat-o așa de frumos și emoționant în poezia sa: Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie!

Această grădină a lui Dumnezeu, locul Lui de preumblare, în valuri molcome de lumină lină, ni l-a dat nouă, copiilor Lui, născuți din iubirea Lui cea veșnică. Credem că nicio țară din lume nu este mai echilibrată ca relief, ca frumuseți naturale și bogății nesfârșite.

Ne-a așezat într-o climă temperată și cu cele patru anotimpuri, cu frumuseți rupte din cer. Nu este întâmplător că Antoni Vivaldi, sub inspirația Duhului Sfânt, a creat capodopera vieții sale artistice: Anotimpurile!

Cine nu a avut prilejul să le asculte? Este atâta frumusețe pentru auz, dar și pentru văz, minte și inimă. Este o lucrare atât de frumoasă și sugestivă, încât, chiar la începutul fiecărui anotimp, întreaga Românie să asculte glasul iubirii în sunetul muzicii.

România a fost numită și denumită, Grădina Maicii Domnului, un fel de Athos al Carpaților unde, mult mai mult ca Athosul Eladei, este împodobit cu altare și chinovii, lumini nestinse către zările Paradisului.

Dacă privim România geografic și fizic, vom vedea o țară rotundă ca soarele, ca luna, ca pâinea noastră cea de toate zilele, cu toate formele de relief, cu case și altare făurite de geniul fraților români.

Ca să ne iubim Țara este potrivit să o și cunoaștem. Marii călători străini care au cutreierat  Țările Române în decursul secolelor, ne dau mărturii uimitoare. Este necesar să citim cărțile de căpătâi: Călători străini despre Țările Române.

Așa vom ști mai multe despre noi!

Mai mult, este necesar ca să ne vedem țara pe jos, pășind sfios în natură, cum făceau înaintașii noștri. Așa vom descoperi frumuseți dumnezeiești. Așa ne vom vindeca inima și sufletul de urâtul din noi și din aproapele nostru, devenind mai buni și curați la inimă!

Ieșirea în natură, în natura românească, trebuie să fie ca o poruncă strașnică. Avem nevoie de natură. Ea este ca profesorul care ne învață să vedem deslușit lucrarea lui Dumnezeu. Vom învăța că nu doar noi avem nevoie de natură, ci și natura are nevoie de fiecare dintre noi.

Oricum, nu putem fi separați de natură. Atunci când noi ieșim în natură și încercăm s-o cunoaștem și să ne bucurăm, natura însăși începe să se cunoască pe sine. Chiar dacă este mai greu de priceput, natura ajunge să-și cunoască frumusețea ei și sfințenia prin noi, adică noi coparticipăm la viața naturii din care și noi facem parte integrantă.

Citind cartea Liniștea vorbește de Eckhart Tolle, am găsit pagini emoționante: “Copacul, floarea, pasărea, piatra nu sunt conștiente de frumusețea și sacralitatea lor... Natura te poate apropia de liniște. Acesta este darul ei pentru tine. Când percepi și te regăsești cu natura în regatul liniștii, acest regat este îmbibat de conștiința ta. Acesta este darul tău pentru natură. Prin tine, natura devine conștientă de ea însăși. Natura te așteaptă de milioane de ani!”

 Trebuie să iubim natura ca pe noi înșine. Acesta  este un îndemn de a ieși în natură și a ne comporta cu sfințenie și să nu-i tulburăm liniștea!

Când s-a spus că: românul este frate cu codrul, s-a afirmat o stare de fapt. Fără codrii și munții României, noi n-am mai fi fost. De aceea trebuie să cunoaștem natura și să-I mulțumim lui Dumnezeu pentru darul făcut!

În munți, suflete al meu!

Cât mai mulți!

Calinic Argeșeanul, Minunea de a fi, Editur

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic Argeșeanul, elevii Seminarului Teologic „Neagoe Vodă Basarab” din Curtea de Argeș, au participat la fazele naționale ale unor olimpiade școlare, primind premii importante.
Rodirile credinţei creştine în sufletele oamenilor sunt multiple: în primul rând, cele de natură spirituală şi, în al doilea rând, cele de natură materială. Cele de natură spirituală ating latura sufletească a fiecăruia, zămislind iubire, credinţă, pace, dreptate, virtuţi care îmbogățesc modul nostru de viaţă, care dau sens exis­tenței noastre. Împlinirile materiale sunt cele vizibile în viaţa omului, a comunităţii şi a societăţii omeneşti.
Sub chipul fiecarui sarman se poate ascunde Hristos. Fiecare mana intinsa, poate fi mana lui Hristos, care ne cere putin pentru ca apoi sa ne daruiasca totul. Avand grija ce cei sarmani, avem grija in primul rand de suflete noastre.
Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, prin Sectorul de Învățământ și Activități cu Tineretul - Biroul de Cateheză, la Parohia Popesti-Căteasca din Protoieria Topoloveni, pe baza Parteneriatului Școală-Biserică, a organizat serbarea pascală: ,, Copiii laudă Învierea Domnului Iisus".
În cei ce stăpânesc mila și adevărul, în aceștia stăpânește și tot ce e plăcut lui Dumnezeu. Căci adevărul nu judecă pe nimeni fără milă, iar mila nu se îndreaptă cu iubire spre niciun om fără adevăr.
Am fost fascinat întotdeauna de savantul fizician, Blaise Pascal, chiar din primele citiri din gândirea sa, vegheată de puterea Duhului Sfânt. Mă bucur să pot arăta și acum gândirea celebrului trăitor al adevărurilor dumnezeiești:
Cu mulți ani în urmă am citit despre Viața lui Blaise Pascal, alcătuită de Nina Facon, carte care impresionează și pentru că este vorba de un savant sfânt, dar și pentru faptul că autoarea era o admiratoare sinceră, care era atinsă de aripa de foc a Duhului Sfânt.
Hotărât lucru, răstignirea lui Iisus Hristos avea să schimbe radical, pe moment, viața Sfinților Apostoli, precum și a celor 70 de ucenici pe care i-a trimis în misiune, tot doi câte doi.
Dreptslăvitori creștini și creștine, Imnul plin de bucurie duhovnicească: „Hristos a înviat din morți, cu moartea pe moarte călcând și celor din mormânturi viață dăruindu-le”[1] este cântarea pe care cu inimile pline de nestrămutată bucurie și sfântă emoție o cântăm, începând din noaptea Învierii Domnului Iisus Hristos, noi, creștinii iubitori de Dumnezeu, de adevăruri și tradiții nemuritoare, și până la Praznicul Înălțării Domnului Hristos la ceruri.
În istoria omenirii au fost zile care au rămas în memoria neamurilor. Dar dintre toate, pe lângă acelea a Buneivestiri, prăznuită în 25 martie, a Naşterii la 25 decembrie şi Învierea lui Iisus, zile de mare bucurie, Vinerea Mare este cea mai tragică zi din câte a zidit Dumnezeu pe pământ.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar