news        mail   location

 
 

Mișcarea, mersul Universului, din care și noi facem parte, presupune dintru început o forță uriașă, un prim motor (Primus Movens!) o primă pornire, ca a unui Ceas Uriaș, care este în același timp nemișcat, dar și autor al mișcării din Univers.

 

Gândindu-ne, vom putea spune, după descoperirile științifice: ,,Că materia primește mișcarea și o comunică, dar ea nu o produce...Trebuie să ne gândim mereu la o voință, care este cel dintâi Izvor al mișcării din lume... Eu cred, deci, că o Voință pune în mișcare universul și însuflețește natura, iată cea dintâi și nestrămutată gândire a mea.

Dacă materia se mișcă, aceasta îmi arată o voință; dacă materia se mișcă după anumite legi, aceasta îmi arată existența unei inteligențe; acesta este al doilea articol de credință al meu” (J.J. Rousseau 1712-1778).

Din tinerețe, mai ales, de când am ajuns în marea ascultare de cioban mioritic, am învățat de la Baciul Ioan de pe Tisa Cracăului Negru (Ion Avarvarei), care m-a primit slujbaș la stână, adică strungar (dădeam oile către mulgători (Ce demnitate! Aoleu!)), noțiuni de astronomie.

Tatăl meu, Haralambie a fost primul care m-a inițiat, pe cât puteam eu cuprinde, în tainele mersului planetelor și a stelelor, începând cu Calea Lactee, adică numită Calea Laptelui! Lăptași, mânca-v-ar tata, cum ar spune Justinian Arhiepiscopul Maramureșului.

Prima prietenie am avut-o cu Isaac Newton, vestitul astronom, filosof, matematician, fizician (1642-1727). L-am îndrăgit pentru expunerile sale științifice, pe înțelesul tuturor, să zicem, și mai ales pentru o sinceritate rar întâlnită.

El scria: ,,Astronomia găsește la fiecare pas o îngrădire a cauzelor fizice, și deci, urmele lucrării lui Dumnezeu. Este sigur că mișcările de acum ale planetelor nu pot veni numai de la mișcarea de gravitație; pentru ca ele să aibă o mișcare de revoluție în jurul Soarelui, trebuie ca mâna lui Dumnezeu să o pornească pe tangenta orbitelor” (Isaac Newton, Oeuvres completes, IV, Lettre au Dr. Bentley)

Cât de atent și delicat ne întâmpină, astronomul și vestitul matematician, Laplace, care ne-a lăsat următoarele deslușiri astronomice: ,,Unul dintre fenomenele cele mai însemnate ale sistemului lumii este acela al tuturor mișcărilor de rotație și revoluție ale planetelor și sateliților în direcția de rotație a Soarelui și aproape în planul creatorului său. Un fenomen așa de însemnat unește efectul întâmplării; el arată o cauză generală care a fixat toate aceste mișcări.”

Mai aproape de zilele noastre, predicatorul și savantul Monsabre (1827-1907) se miră scriind: ,,Cum se țin în gol aceste mase enorme de materie, dacă ele nu sunt susținute de o putere nevăzută ce umple văzduhul? Cum nu se sfărâmă ele în învârtirea lor nebună, dacă o mână atotputernică nu ține strânse laolaltă elementele lor?...Cum nu se întâmplă niciodată vreo tulburare într-o așa de minunată mulțime de iuțeli, de direcții, de înclinări, dacă o știință adâncă nu a rânduit mai dinainte măsura tuturor puterilor, planul tuturor mișcărilor?” Conferences de Notre-Dame de Paris, ed. 1883)

Nu știu când, savanții români, vor avea și curajul de a produce argumente măsurate pentru a ne încredința măsurilor finale de a înțelege foamea, dar și setea pentru adevărurile universale și a rosti Soluția Existenței: Mișcarea!

Calinic Argeșeanul

În Duminica Sfintelor Femei Mironosițe, parohia Cracăul Negru din comuna nemțeană Crăcăoani, protopopiatul Târgu Neamț, a îmbrăcat haine de sărbătoare. Credincioșii din această comunitate au avut astăzi ocazia binecuvântată de a se întâlni în rugăciune cu Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, aflat în vizită pe meleagurile natale.
Tot în această după-amiază, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic Argeșeanul a dorit să facă un scurt popas și la mănăstirea Agapia, aflată în apropiere. Întreg personalul monahal a avut bucuria de a participa la prezentarea cărții care a fost făcută în trapeza mănăstirii.
În perioada 17-19 mai, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul se află în vizită pe plaiurile moldave, cu ocazia lansării unei noi cărți intitulată ,, Bucuria de a trăi”. Dorind să facă prezentarea acestei lucrări în locurile care-i amintesc de anii copilăriei, Chiriarhul a făcut astăzi un scurt popas duhovnicesc la mănăstirea Văratec, aflată în apropierea satului său natal – Cracăul Negru.
Aforismele Arhiepiscopului Calinic Argeșeanul, o parte culese din opera sa vastă, altele cugetări de sine stătătoare, ating cele mai diverse teme. Multe sunt abordări din unghiuri diferite ale unor subiecte, sunt sfaturi care se adresează lumii noastre pe care bunul psiholog, care este cărturarul Calinic Argeșeanul, o cunoaște și îi oferă o sumă de răspunsuri la chestiunile fundamentale care țin de relația cu Dumnezeu, viața în Biserică, viața în lume, relațiile dintre oameni, nevoia de modele în istorie, în cultură.
Scriitorul Calinic Argeșeanul a debutat, cu aproape patru decenii în urmă, cu o carte al cărui titlu sentențios se reduce la o sintagmă care i-a marcat evoluția sub toate aspectele ei: Bucuria lecturii. De la bucuria lecturii, până la bucuria de a scrie, calea este una firească, iar cărțile și studiile semnate de cărturarul Calinic Argeșeanul se constituie ele însele într-o adevărată bibliotecă, spune cărturarul Adrian alui Gheorghe.
Trebuie să recunoaștem că filosoful John Locke, în gama filosofilor lumii este analitic și uneori lasă câte o fereastră pentru a se aerisi meandrele gândirii sale. Deși el respinge doctrina ideilor înnăscute, totuși, el nu respinge și conceptul că ființele umane au anumite abilități înnăscute.
Vom continua cu prezentarea conceptelor filosofice a savantului John Locke, născut în anul 1632 la Wrington, la o distanță apreciabilă de orașul Bristol. Începe studiile la Londra, apoi la Oxford, unde are preferință pentru studiile exacte, medicina și filosofia.
Am ajuns la ultima tabletă, așezând în pagină, câteva rânduri din Etica, Partea V, după cum urmează: „Prin ceea ce precede am terminat ceea ce voiam să demonstrez cu privire la puterea sufletului asupra pasiunilor și despre libertatea sufletului.
Filosoful Benedict Spinoza, care este viu și prin scrisul său plin de înțelepciune duhovnicească, ne-a lăsat material de bază și despre suflet și despre libertatea umană.
Ca să ne aducem aminte, mai ales, de filosoful Benedict (Baruch) Spinoza, pentru frumusețea gândirii sale, să mai facem un popas pe paginile din opera sa, Etica:

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar